Svět chemie je dynamický a vyvíjí stále nové inovativní a potenciálně úspěšné materiály. Výzkum ukazuje, že dosud podobné látky mohou díky jednotlivým přísadám získávat nové vlastnosti a přimícháváním jednotlivých polymerů je možné docílit nových zajímavých směsí. Pokroku však lze mnohdy dosáhnout také s využitím takových technik zpracování, které byly dříve určeny pro jiné materiály.

Snadný odraz díky Elastopanu® Light Sport
Speciálně pro sportovní odvětví vyvinula společnost BASF polyether na bázi TPU systému nazvaný Elastopan® Light Sport. Jeho hlavní předností je lehkost a vynikající odpružení při odskoku. Materiál prověřila už společnost Puma v modelech Ignite a Ignite ProKnit, které se v Evropě vyrábějí technologií přímého vstřikování. Elastollan® Light je termoplastický polyuretan, který se používá pro zvláště lehkou obuv.

Infinergy® aneb větší pohodlí v bezpečnostní obuvi
Infinergy® je první termoplastický polyuretan, který byl použit v bezpečnostní obuvi. Elastická pěna se vyznačuje nízkou hustotou, vysokou pružností, vysokou odolností proti oděru a pevností a odolností i při extrémních teplotách v rozmezí od - 20 °C do + 40 °C. Prvním větším produktem, který využívá zcela unikátní vlastnosti pěny s uzavřenými buňkami částic, je Energy Boost, běžecká obuv od značky Adidas, kterou výrobce sportovního oblečení vyvinul v úzké spolupráci se společností BASF.

Elastopan® Extreme Frost si poradí i s extrémy
Tento materiál je určen speciálně pro použití za velmi chladného až extrémního počasí, jako jsou například arktické mrazy či sibiřské zimy. Nejdůležitějším rysem je kombinace speciální ohebnosti při extrémně nízkých teplotách s odolností proti skluzu na mokrém a zledovatělém povrchu, nízká abraze a dobré tlumení nárazů. Podrážky vyrobené z tohoto materiálu nabízejí na rozdíl od standardních materiálů jedinečnou lehkost, pevnost v ohybu i při teplotě - 45 °C, velmi dobrou přilnavost k povrchu a výbornou izolaci, čímž zajišťují pohodlí a bezpečnost za každého počasí.

Elastopan® Hydrolysis Plus pro volný čas
V obuvnictví se používá pro výrobu vysoce odolných podrážek, stejně tak i mezipodešví s různou hustotou, a je proto ideálním materiálem pro volnočasovou i bezpečnostní obuv. Elastopan® Hydrolysis Plus přináší významný pokrok v odolnosti proti hydrolýze: relativní ztráta tvrdosti při standardním testu hydrolýzy (100 % relativní vlhkost, 21 dní při 70 °C) je menší než 15 %.