V sobotu 10. září se Praha bude muset připravit na nezvykle vysokou koncentraci žen v centru, obzvláště na náměstí Republiky. Rozběhne se totiž dvacátý první ročník Birell Grand Prix Praha, jehož součástí je Birell Běh na 10 km, pověstný svou rychlou tratí, a adidas Běh pro ženy 5 km, největší česká běžecká událost výhradně pro ženy.

Napadá vás, proč se do něčeho takového, jako je čistě ženský závod, vůbec pouštět? Tak si poslechněte slova Carla Capalba, ředitele organizačního výboru RunCzech, který má myšlenku celého běhu na svědomí. „Žen sice běhá stále více, ale na závodech pořád dominují muži. Při RunCzech běžecké lize se počet mužů a žen obvykle pohybuje v poměru dva, někdy dokonce tři ku jedné. Liší se to závod od závodu, nejméně žen je na maratonu a nejvíce na desítce. A právě abychom ženy motivovali k účasti na závodech, rozhodli jsme se udělat speciální závod jenom pro ně," říká Capalbo.

A oním závodem je právě adidas Běh pro ženy. „Řada začátečnic se bojí, že nezvládne desítku, natož půlmaraton, a právě proto je zvolenou tratí pětka. Ta navíc vede no absolutní rovince, takže je to velmi vhodné pro každého," dodává Capalbo.

Pětikilometrovou vzdálenost zvládnou v časovém limitu 45 minut ty, co s během teprve začínají, i zkušené sportovkyně. Registrace jsou stále otevřené, do akce zbývá ještě spoustu času. Takže, dámy, je nejvyšší čas nazout běžecké boty a začít se těšit na závod, který je tentokrát ryze ženskou záležitostí. Startujeme v sobotu 10. září v 18 hodin od Obecního domu!

To ale nebude ze závodní soboty vše - hodinu a půl po ženách vyrazí na dvojnásobnou vzdálenost také sedm a půl tisíce účastníků Birell Běhu na 10 km. Kromě světové elity je určený také amatérským i výkonnostním běžcům, když na všechny čeká závod vedoucí osvětlenými ulicemi Prahy a trasa, která má pověst jedné z nejrychlejších světových desítek.

Běžci se mohou stále ještě registrovat na www.runczech.com. Grand Prix Expo, kde si běžci budou vyzvedávat svá startovní čísla, bude otevřené celý předzávodní týden v běžeckém centru Running Mall. Všechny informace o závodě a doprovodných akcích najdete na webu runczech.com.