Na Brněnskou 16 se chodí především kvůli soutěžní sekci. V ní se potkávají snímky ověnčené cenami z prestižních festivalů (Berlinale, Cannes, Oberhausen) s krátkometrážními filmovými premiérami z České republiky i celého světa. Letos se do soutěže přihlásilo více než 600 filmů a předvýběrová komise z nich vybrala 39 snímků z 22 různých zemí. Největší zastoupení bude mít letos již tradičně Polsko a také trochu netradičně Írán. Soutěžit budou ale také filmy z Izraele, Číny, Německa, Indonésie, USA a dalších zemí. Českou republiku bude reprezentovat atmosférický studentský snímek Lesapán režiséra Pavla Soukupa. A jaké budou soutěžní filmy 57. ročníku? Především různorodé. Pokud máte rádi žánry, tak se můžete těšit na dvě pocty hororové kinematografii, muzikál i několik komedií. Čekají vás ovšem také hutná sociální dramata, filmy animované i experimentální a mnoho dalších překvapení. O vítězi festivalu bude rozhodovat mezinárodní porota. Cenu udělí také mezinárodní studentská porota a možnost ocenit nejlepší film budou mít i diváci.
Pokud by vám jedenáct hodin toho nejskvělejšího z krátké filmové tvorby bylo málo, budete si moc užít i doprovodný program. Množství osvědčených externích dramaturgů vytvořilo bloky zaměřené na specifické fenomény ze současnosti i historie krátkého filmu. Těšit se tak můžete na experimentální filmy distribuční společnosti Sixpack Film o intimitě a tělesnoti ve filmové médiu. Pokud vás lákají exotičtější kinematografie, jasnou volbou jsou současné asijské filmy v bloku nazvaném příznačně Bloody Asia. Česká 16 naopak potěší příznivce domácí tvorby. Zastoupeno toho bude ale mnohem více. Třeba slovenští umělci v pásmu V umění je síla!, nestor průmyslových filmů Milan Kazda i LEGO animace. A samozřejmě také přednášky, výstavy a hlavně diskuze se samotnými filmovými tvůrci.
Od 12. října tak máte možnost poznat ten nejpestřejší filmový festival v Brně a možná i v celé republice. Krátký film je krásný film. A umění posiluje.

Více info:  http://brno16.cz/