1. km: ZAČÍT
„Chci začít běhat," tvrdí spoustu budoucích běžkyň. Často i několik let. Důvodů, proč běh odložit na druhý (nebo třetí, pátý, neurčitý den) je spoustu. Venku je příliš velké teplo, nemá kdo hlídat děti, musím uvařit, uklidit… S podobnými problémy se zpočátku potýkala i Miss ČR z roku 2003 Lucie Křížková (dříve Váchová). Dnes je z ní nadšená běžkyně, za sebou má už několik běžeckých závodů včetně půlmaratonu. „Celé mládí jsem se věnovala sportovní gymnastice a atletice. Pak jsem ale měla úraz obou kolen, musela na operaci a od té doby jsem aktivně nesportovala. Párkrát jsem se zkusila proběhnout, ale vždy jsem skončila s tím, že běhání není pro mě. Kvůli zdraví, mateřství, práci a podobně," vzpomíná Lucie. „Pak jsem se to ale rozhodla změnit a během tří měsíců jsem naprosto v pohodě zvládla půlmaratón. A všude říkám, že neexistuje důvod, proč neběhat. Hlavní je začít a překonat blok v hlavě." Často pomůže domluvit se s kamarádkou a vzájemně se v běžeckém snažení podpořit.

2. km: MÍT CÍL
Možná si myslíte, že je dobré se nejprve pořádně rozběhat a pak teprve pomýšlet na závody. Ve skutečnosti ale představa, že se budete muset postavit na start, vás vyburcuje, pomůže vám lépe plnit tréninkové plány a běhání po počátečních nezdarech nevzdat. Začněte s kratšími běhy. Závod na 5 km zvládne s určitou přípravou i úplný začátečník. Nechcete-li se stresovat přítomností mužů, vyberte si závod jen pro ženy. Druhou zářijovou sobotu startuje adidas Běh pro ženy 5 km, který je největší ryze ženskou běžeckou událostí u nás.

3. km: BĚHEJTE S ROZUMEM… A PRAVIDELNĚ
Na 5 km závod bohatě stačí, když se začnete připravovat 4-8 týdnů předem. Na trénink si vyhraďte pět nebo šest dní v týdnu vždy 20-30 minut. Zdaleka nemusíte dosáhnout mety 5 km na každém tréninku, začněte pomalejším tempem, klidně střídejte běh s chůzí. Důležitá je pravidelnost. Na uběhnuté kilometry se zaměřte jen jeden den v týdnu. Začněte s metou 4 km a postupně dle pocitů přidávejte 500 m.

4. km: NENÍ DŮLEŽITÉ, JAK RYCHLE BĚŽÍM, ALE JAK U TOHO VYPADÁM
Přestože se říká, že běhání je nejlevnější sport a stačí vám k němu jen správné boty, výběr oblečení je tou příjemnější částí přípravy na závod. Přesto byste ale měli začít od obuvi. Předtím, než investujete do nových bot, zajděte si na diagnostiku došlapu. Dnes už vám ji zdarma provedou v řadě obchodů, jedním z nich je třeba adidas running – Prague Marathon Store na pražské Letné. Další důležitou ženského běžeckého outfitu je dobře vyztužená běžecká podprsenka s vysokou oporou. Výběr je opravdu velký a nabízejí se v celé řadě barev a designů. Originalitě se meze nekladou. Hlavní je, aby vám bylo oblečení příjemné, nikde vás nedřelo a odpovídalo počasí. Nezapomeňte, že byste se měli vždy obléknout jako by bylo o 5 stupňů méně. Nebojte, při pohybu se rychle zahřejete.

5. km: NESTRESUJTE SE A RADUJTE SE
Podle této zásady běhá i Lucie Křížková. „Když se chce, všechno jde. I přes náročný pracovní program a rodičovské povinnosti si čas na běhání vždycky najdu. Snažím se běhat čtyřikrát týdně, ale když se mi tréninkový plán nepodaří dodržet, tak si z toho hlavu nedělám. Důležité je se nestresovat a jen tak si užívat radost z pohybu v přírodě." I kdybyste nedodrželi ani jednu z předchozích rad, takhle vám k úspěšnému začátku a hlavně pokračování bohatě stačí.

Dámy, vyběhněte na adidas Běh pro ženy 5 km!
Kdy? 10. září 2015 od 18 hod
Kde? náměstí Republiky
Pro koho? pro všechny ženy – začátečnice i pokročilé sportovkyně
Jak se přihlásit? na www.runczech.com