VELKÝ ZÁJEM KLUBŮ

Loňský pilotní projekt na Kraví hoře slavil úspěch, což se projevilo i na nárůstu počtu klubů. Příští sobotu se tak představí 78 sportovních oddílů. „Ani jsme je nemuseli oslovovat, hlásily se samy. Máme opět k dispozici i bazén, takže prezentace budou jak na souši, tak na vodě. Zájem klubů je veliký a bude z čeho vybírat,“ doplňuje předseda Jihomoravské organizace České unie sportu Pavel Blaha.

Zářijový termín je pro oslovení nejmladších sportovců ideální. „Na začátku září se děti zapisují do kroužků, takže děláme Den náborů, aby se všechny sporty mohly představit a děti se zapsaly do jednotlivých klubů podle toho, k jakému sportu inklinují. Jde o velkou akci, kterou je důležité dostatečně odprezentovat, aby rodiče s dětmi přišli a mohli si hry vyzkoušet,“ připomíná první náměstek primátora města Brna Petr Hladík.Zdroj: Starez

Z nových sportů bude jeden z nejzajímavějších patrně squash, své umění ukážou také vyznavači workoutu, tedy cvičení jen s vlastní vahou, bojových sportů nebo headisu, při kterém protivníci hlavičkují na ploše pro stolní tenis. „Nechybí biatlon, který měl loni velký úspěch, dál se návštěvníci můžou těšit na veslování, na kopci bude hned sedmi kluby zastoupen basketbal. Zúčastní se členové Unie sportovních klubů města Brna v čele s Kometou a Zbrojovkou, při Dni náborů budou i cvičení pro děti, různé druhy tancování nebo hasiči, kteří se usadí u hvězdárny,“ říká člen organizačního týmu Petr Krchňák.

Mezi méně tradiční sporty na Kraví hoře patřilo už loni kendo, japonské umění boje s mečem, které také letos představí klub Seishinkan Kendo Brno. „Den náborů bereme jako propagaci kenda, lidé mají možnost seznámit se s tím, co děláme, v čem a jak cvičíme, poznají etiketu okolo,“ přibližuje předseda oddílu Jakub Šmerda.

BOJ S MEČEM

Zájemci si vyzkouší jak boj s mečem, tak i tradiční výstroj. „Pokud dítě chtělo, oblékli jsme ho do kompletní výstroje, dali mu do ruky bambusový meč a řekli mu, jak má dělat základní výpady. Pak si to vyzkoušelo na figurantovi,“ dodává Šmerda.

Od devíti hodin ráno až do šesti večer na všechny příchozí čeká také bohatý doprovodný program i soutěže o ceny. Návštěvníci mají do areálu Kraví hory vstup zdarma. „Zároveň posílíme registraci a postavíme dva stany, protože jsme měli jen jeden dole, a když přišel někdo přes kopec od stavební fakulty, musel k registraci dolů a potom šplhat zase do kopce. Návštěvníci, kteří se odprezentují, obdrží pásku, díky níž se zdarma dostanou i na koupaliště Kraví hora,“ vysvětluje nezbytnost registrace Krchňák.

www.dennaboru.cz