Pokud chce nyní někdo využít hradecké dálnice D11, velmi pravděpodobně se v úseku Praha – Jirny minimálně v době špičky zdrží, protože dálnice je zde pouze dvouproudá a často se zde tvoří zácpy. Přitom místo pro rozšíření velmi zatížené komunikace je v obou směrech dostatečné. Této skutečnosti si všiml europoslanec Tomáš Zdechovský s vicehejtmanem Pardubického kraje Romanem Línkem, kteří zaslali osobní dopisy jak na ministerstvo dopravy, tak na Ředitelství silnic a dálnic, v nichž přislíbili svou pomoc při jednání s příslušnými orgány Evropské unie, díky níž je možné problém s přetíženou dopravou rychle a efektivně řešit.

„Ředitelství silnic a dálnic mi písemně potvrdilo, že vzhledem k dopravnímu významu a zatížení této části dálnice D11, bude rozšíření a modernizace realizována v co nejkratším možném termínu," komentoval obsah odpovědi lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský, který je za Evropskou lidovou stranu členem rozpočtového a kontrolního výboru. Ten již v minulosti pomáhal s řešením získání výjimky EIA pro stavbu deseti dalších klíčových dopravních staveb, na něž tak Česká republika mohla získat potřebné miliardy z eurodotací.

„Vzhledem k neuspokojivému stavu cementobetonové vozovky dojde v první etapě úprav k výměně vozovky za asfaltovou, přičemž dojde zároveň k rozšíření zpevněné části vozovky do dimenze budoucího uspořádání na 3 + 3 jízdní pruhy, kdy bude využito prostorové rezervy ve středním dělícím pásu," přibližuje další postup Jan Kroupa, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR, který předpokládá realizaci této fáze v letech 2017 – 2019. Následně se začne s faktickým rozšířením na režim 3 + 3 jízdní pruhy.

„Je nutné maximálně využít finančních prostředků schválených pro Českou republiku do roku 2020, jinak o tyto peníze přijdeme. Dle našeho názoru právě investice do infrastruktury musí být naprostou prioritou a ŘSD by s rozšířením dálnice nemělo dlouho otálet," varuje europoslanec Zdechovský.

Základní dopravní a energetická síť Evropy potřebuje podle Bruselu 700 miliard eur investic. Evropská unie už našla cestu, jak tyto peníze získat. Zatím má připraveno zhruba sto miliard. Do tří let má za cíl investovat dalších 300 miliard eur. Samotná Česká republika by tak mohla získat dalších více jak 200 miliard korun.

Jitka Fialová

Zdroj: Archiv TZ