Únik moči ve stresu, při smíchu, po porodu nebo při větší námaze není v současné populaci žádnou výjimkou. Nechtěným únikem moči trpí v průběhu svého života dokonce každá druhá žena. Přesto hovořit o svých problémech s lékaři se pacienti stále ještě ostýchají a často raději své obtíže tají. Odbornou lékařskou pomoc vyhledá jen každá čtvrtá až pátá žena. Ostatní ze studu své obtíže skrývají a mnohdy se ochuzují o pohodlí i společenský život. Přitom zcela zbytečně.

Inkontinence je nejen hygienický, ale i společenský problém

Močová inkontinence označuje samovolný únik moči, který může mít různý rozsah, příčinu, okolnosti vzniku a může se u pacienta také vyskytovat různě dlouhou dobu. Může souviset s těhotenstvím, zátěží, ale i onemocněními či stresem. Problém je to přitom nejen hygienický, ale také společenský. Z obav z nechtěného úniku moči v nevhodnou chvíli se totiž řada inkontinentních pacientů vzdává svých oblíbených činností a straní se společnosti.

„Močová inkontinence je ve společnosti stále ještě tabu, přestože se týká značného počtu dospělých i v produktivním věku. Lidé by se ale neměli bát o těchto potížích mluvit, protože inkontinenci lze řešit, a to i jinak než vložkami. Zejména v produktivním věku by se pacienti měli snažit řešit příčinu svých obtíží," vysvětluje MUDr. Jana Chrastinová, lékařka z gynekologické ambulance AGEL Šumperk.

MUDr. Chrastinová v gynekologické ambulanci v ŠumperkuZdroj: AGEL a.s.

MUDr. Chrastinová v gynekologické ambulanci v Šumperku

Inkontinenci řešit lze

Ve velké většině případů močovou inkontinenci řešit lze, ať už zcela nenáročným posilovacím cvičením pánevního dna, odbornou léčbou nebo operačním zákrokem. Důležitá je však správná diagnóza typu, příčiny a míry inkontinence, která se bez vyšetření odborníkem neobejde. Močová inkontinence navíc může být projevem celé řady chorob či anatomických odchylek, které je potřeba nejprve odhalit či vyloučit.

Moderně vybavená ambulance v centru ŠumperkaZdroj: AGEL a.s.

Moderně vybavená ambulance v centru Šumperka

Ať už je ale příčina inkontinence jakákoliv, snazší je vždy léčba v počátečním stádiu obtíží. „Pokud kohokoliv pravidelně trápí únik moči, byť jen po kapičkách, měl by přijít na odborné vyšetření. Neléčené obtíže mohou snadno vyústit ve stálé a nekontrolovatelné pomočování, které již významně ovlivní kvalitu života. Nemluvě o možných dalších onemocněních, která se za únikem moči skrývají a která bez léčby negativně ovlivňují zdraví pacienta," varuje MUDr. Jana Chrastinová z gynekologické ambulance sídlící na náměstí Svobody v centru Šumperka.

Pacientky se mohou objednávat telefonicky na čísle 731 180 546 nebo se registrovat online na adrese http://ambulancesumperk.agel.cz .