V současné době kombinujete dvě kariéry – akademickou a politickou. Jak se vlastně vystudovaný historik dostane k politice?

Ono od historie k politice není zas tak dlouhá cesta, jak by se mohlo zdát, protože historie je z velké části o politice. Zároveň v tom hrála roli i rodinná tradice, jelikož oba moji prarodiče byli členy sociální demokracie.

Je tedy znalost historie dobrým vkladem pro to být úspěšným politikem?

Pořekadlo, že z historie bychom se měli poučit a neopakovat chyby a špatná rozhodnutí, je rozhodně platné, a to nejen pro politiky. Zároveň z ní ale můžeme čerpat i mnoho pozitivního, a to z té vzdálenější i té nedávné. A já myslím, že právě v našem kraji můžeme navázat na kvalitní práci, kterou ČSSD již osm let při správě našeho kraje odvádí. Královéhradecký kraj se v žebříčcích porovnávajících kvalitu života v jednotlivých regionech umisťuje na předních příčkách, což jednoznačně o něčem svědčí.

Určitě jsou ale oblasti, ve kterých je stále co zlepšovat.

To bezpochyby. Vždy je potřeba myslet dopředu a zvyšovat kvalitu života obyvatel v kraji. Jednou z těchto oblastí je zdravotnictví. Chceme proto zvýšit investice a zrekonstruovat krajské nemocnice v Náchodě, Trutnově, Rychnově nad Kněžnou a ve Dvoře Králové nad Labem. Krajské nemocnice potřebují moderní zdravotní techniku a vybavení. Zároveň je pro nás klíčové, aby byla zachována dostupnost zdravotní péče, s čím jednak souvisí závazek, že krajské nemocnice zůstanou v rukou kraje, a na druhé straně nutnost stabilizace zdravotnických pracovníků nemocnic, a to jednak postupným zvyšováním mezd, tak také stipendijními programy pro mladé lékaře.

Potřeba motivovat zaměstnance a řešit nedostatek zaměstnanců se však netýká jen oblasti zdravotnictví. Kterým oborům se chcete jako kraj také věnovat?

Vzdělávání je třeba podporovat vždy v souladu s potřebami trhu práce. I proto má kraj již nyní motivační stipendia pro studenty technických oborů. Od nového školního roku bude kraj podporovat stipendiem celkem 25 technických oborů vzdělání. Vyučované obory by měly být co nejvíce různorodé, proto chceme také finančně podpořit kvalitní pedagogy, díky kterým to budeme schopni zajistit. Budeme také usilovat o to, aby se dále rozvíjela spolupráce mezi krajem, zaměstnavateli a odbory, k čemuž by měl přispět i nedávno uzavřený Pakt zaměstnanosti Královéhradeckého kraje.

Souvisí to i s dalším rozvojem průmyslových zón?

Ano, podpora rozvoje průmyslových zón Kvasiny – Solnice a Vrchlabí je jedním z našich cílů. Na příkladu kvasinské průmyslové zóny můžeme vidět jasný pozitivní dopad, a to nejen na velmi nízkou nezaměstnanost v regionu, ale také na vzrůstající poptávku po službách a ubytovacích kapacitách.

Se zaměstnaností souvisí také doprava, tedy aby mohli lidé za prací pohodlně dojíždět.

Jistě, máme proto v plánu investovat do dopravních komunikací, které jsou v majetku kraje. Dlouhodobě podporujeme dostavbu dálnice D11 i obchvatů měst, které zajistí odvedení dopravy z center, což je jeden z předpokladů kvalitního života ve městech. Naší prioritou je i zachování dopravní obslužnosti autobusovými a vlakovými spoji a zároveň zajistíme jízdné zdarma pro děti a mládež do 18 let a seniory nad 65 let.

V dnešní době je jedno z velkých témat bezpečnost. Jak tuto problematiku vnímáte vy?

Samozřejmě zajištění bezpečnosti obyvatel a její další zvyšování ve městech i obcích je jednou z našich hlavních priorit. Jedná se především o kvalitní fungování jednotlivých složek integrovaného záchranného systému, podporu činnosti Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje, Sboru dobrovolných hasičů, Zdravotnické záchranné služby, policie i Horské služby na území kraje.

Jedním z předpokladů rozvoje kraje je také podpora investic. Jaké máte plány pro další roky?

Naším záměrem je silně investovat, a to především do modernizací a rekonstrukcí. Ať už to jsou budovy škol, objekty sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory, sportoviště pro děti a mládež, nebo kulturní objekty. Jedině správně a rozumně namířenými investicemi, otevřeným hospodařením a odpovědnou správou kraje můžeme náš region dále rozvíjet. Já mohu slíbit, že pod vedením sociální demokracie k tomuto cíli budeme jednoznačně mířit.