Betadine®, 100 mg/ml kožní roztok k zevnímu použití. Léčivá látka povidonum iodinatum.
Před užitím přípravku si pozorně přečtěte příbalový leták.
Použití u novorozenců a kojenců do 6 měsíců pouze na základě rozhodnutí lékaře. Volně prodejný registrovaný léčivý přípravek.
Egis Praha s.r.o., Ovocný trh 8, Praha 1, tel.: 227 129 111, www.egispraha.cz

Léčbu odřenin zvládnete nejlépe vlhkým hojením

„Silniční lišej" potká v létě cyklisty, in-line bruslaře i běžce, většinu dětí nevyjímaje. Ošetření odřené kůže je zdánlivě snadné, přesto děláme spoustu chyb. Třeba zásypem nebo zbytečnými mastičkami. Zásadní je totiž ránu pořádně vyčistit, jedině tak se nejlépe vyvarujeme pozdější možné infekce. Faktem je, že na cyklostezce mezi poli nebo v lese je doporučovaný „proud čisté vody" obvykle obtížné sehnat. Ale lahev s vodou by kromě dalších nezbytností měla být součástí výbavy každého sportovce k pití i ošetření možných poranění. A také dezinfekce a krytí.

Zásyp na odřeninu? Nikdy

Na odřeninu kůže nepatří zásyp. Jeho částice se mohou do rány dostat a zhoršovat proces hojení – i když nás to svádí, aby se rána vysušila. Kožní lékaři dávají přednost léčbě principem vlhkého hojení, pro kterou je zažitý termín ´na mokré. Zásypem navíc riskujete, že se rána pod ním přilepí k obvazu a strhnete hojící se plochu. Odřené místo můžete ošetřit dezinfekční mastí, ekonomickým řešením je mastný tyl s obsahem sterilní vazelíny, který stojí pár korun. Výměna obvazu se pak odehraje bez dramat. Ránu zpočátku kontrolujte denně a dbejte na to, aby se pod obvazem zbytečně nezapařila.

Jak tedy správně vyčistit ránu

S odřeninou spěchejte domů, všechny kamínky a štěrk musí ven, abyste se vyhnuli tzv. traumatické tetováži, jak se pozůstalý „materiál" v kůži nazývá. Jakkoliv je to nepříjemné, nebojte se na hlouběji zaražené kamínky použít třeba pinzetu nebo jemný kartáček – všechno pochopitelně opatrně, abyste ránu ještě nezvětšili. Nevynechejte dezinfekci, především pro děti se vyplatí investovat do nepálivé varianty, proto mějte vždy po ruce přípravek Betadine®. Vaše ratolesti ocení že přípravek Betadine® nepálí a vy si užijete rodinný výlet v klidu a pohodě.
S Betadinem to nepálí

Lihové dezinfekční prostředky při aplikaci pálí a štípou. Přípravek Betadine® je na bázi vodního roztoku, obsahuje aktivní dezinfekční prvek povidovaný jód, a díky tomu jeho aplikace nepálí. Rána je důkladně vyčištěná, neboť přípravek Betadine® má rychlý baktericidní účinek.