Ačkoliv je vinařství dnes již vybaveno moderními technologiemi, stále si potrpí na tradice, z nichž řada trvá již stovky let. Mezi tyto tradice patří sice ne tolik známé, ale za to velmi důležité zarážení hory. Kdysi patřilo zarážení hory viniční, někdy také v nářečí zarážání hory viničné, k vinařově největší události. Dříve měl tento zvyk funkci ochranou. Jednalo se o akt uzamčení vinic a zákaz vstupu všem, kromě vinaře samotného a tzv. hotarů, kteří měli za úkol hlídat vinice před zloději a hlavně špačky. Hrozny potřebují odpočinek a klid na dozrání, aby z nich víno bylo co nejlepší. Porušení zákazu se přísně a tvrdě trestalo. Vstup měly povoleny ještě těhotné ženy, které si mohly v horkém dni utrhnout tři hrozny. Jednalo se o směsici různých zvyků a svou roli v nich hrála křesťanská víra, staré pohanské obyčeje i světské právo. O původu této tradice se toho ale moc neví. Kořeny sahají snad až někam do Byzantské říše.

Dnes se jedná už spíš o zábavnou atrakci spojenou s folklórními slavnostmi a každoročně láká nespočet turistů. Koná se vždy přibližně od poloviny srpna do začátku září. Nesmí chybět vztyčená opletená májka, která je ozdobená kyticí květů a révovým věncem. Kolem ní vinaři zatlučou 12 dřevěných kůlů jako symbol celoroční vinařovy práce. Následují humorné scénky nebo složení přísahy hotařů. Ukázky trestů za porušení vstupu nebo trestání nepoctivých vinařů. Celou akci provází pestrobarevné kroje, cimbálová muzika a zpěv lidových písní. K tomu nechybí dobré jídlo a samozřejmě se popíjí nejrůznější vína. Slavnost probíhá na mnoha místech jižní Moravy, v každé obci s trochu odlišným průběhem.

A proč zarážení hory, když to s horou nemá vůbec nic společného? Hora je označení pro slabší tyč zbavenou kůry o průměru asi 10 cm a výšce několika metrů, která se zarazila do země, což symbolicky znamenalo, že vinice jsou již uzamčené.

Zdroj: Shutterstock

Více informací najdete zde: http://www.wineofczechrepublic.cz

Kam na Zarážení hory?

18. – 19. 8. 2017 - Zarážení hory a degustace vín pod širým nebem v Mikulově
19. 8. 2017 - XI. ročník Zarážání hory ve Vlkoši
26. 8. 2017 - Zarážení hory Kobylí
27. 8. 2017 - Zarážání hory a šardické vinobraní
1. – 2. 9. 2017 - Zarážení hory s otevřenými sklepy Němčičky
2. 9. 2017 - Zarážání hory v Nechorách
9. 9. 2017 - Zarážení hory Vrbice

Více akcí najdete zde: https://www.wineofczechrepublic.cz/akce-a-novinky/kalendar-akci.html