Turistický deník (https://www.turistika.cz/texty/turisticky-denik). Turisté si zde snadno mohou zaznamenávat místa, která navštívili, nebo si vybrané turistické cíle zapamatovat pro plánování dalších výletů. Místa v deníku se přehledně zobrazují na mapě a turisté mají k dispozici i žebříček turistů sestavený podle počtu navštívených míst v deníku (https://www.turistika.cz/zebricky/byl-jsem-zde).

Aktuálně používá deník 5753 turistů, kteří zaznamenali návštěvu na 50 278 místech. 299 turistů si do deníku přidalo už více než 100 míst. Součástí přidání místa do deníku je i hodnocení a možnost přidání aktuální informace, zážitku nebo zkušenosti.

Zdroj: turistika.cz

Jednoznačně nejvíce návštěv českých turistů zaznamenala města Český Krumlov, Lednice, Praha a obec Hluboká nad Vltavou. Z komerčních turistických cílů to byla ZOO Dvůr Králové nad Labem, Pražský hrad a hrady Pernštejn, Karlštejn a Křivoklát, dále pak zřícenina Trosky. Přední místa žebříčku zapsaných návštěv i podle oblíbenosti zaznamenaly přírodní památky Macocha nebo Prachovské skály, dále pak vrcholky našich hor, v pořadí Sněžka, Lysá hora, Radhošť, Ještěd a Praděd.

Na webu Turistika.cz si turisté označují oblíbené oblasti, aby dostávali aktuální přehled o nových příspěvcích a turistických službách v nich. Nejoblíbenější je Šumava a Český ráj, následované Krkonošemi, Hrubým Jeseníkem a Moravskoslezskými Beskydy. Na Slovensku to jsou Vysoké Tatry, Malá Fatra a Slovenský ráj. Celkem mají turisté v oblíbených položkách 338 oblastí.

Zdroj: turistika.cz

K měření návštěvnosti a oblíbenosti turistických cílů doplňuje ředitel Turistika.cz a dlouholetý prezident asociace novinářů cestovního ruchu Jiří Pilnáček: „Počet prodaných vstupenek nebo průchodů turniketem je velmi přesný, ale zároveň i subjektivní pohled na návštěvnost turistických cílů. Zejména u míst, jako jsou zoologické zahrady s výrazně zvýhodněnou permanentkou pro opakované návštěvy nebo lanovka na Petřín, která je součástí MHD Praha. Svou roli v průzkumech hraje návštěvnost pražských turistických cílů zahraničními turisty“. Podle agentury Czechtourism měl v roce 2016 nejvíce návštěv Pražský hrad (2,1m il.), následovaný lanovou drahou na Petřín s 1,8 mil návštěv a pražská ZOO s 1,4 mil návštěv. „Na webu Turistika.cz zaznamenali čeští turisté v srpnu a září více než 180 000 návštěv a hodnocení turistických cílů. Věříme, že za rok dokážeme poskytnout mnohem přesnější přehled o návštěvnosti služeb, míst i tras od desítek tisíc českých turistů“, doplňuje Jiří Pilnáček

Praktické odkazy na turistické statistiky:

Žebříčky Turistika.cz (https://www.turistika.cz/zebricky):

- Žebříček podle počtu návštěv
https://www.turistika.cz/zebricky/nejvice-navstev
- Oblasti a regiony podle oblíbenosti
https://www.turistika.cz/zebricky/oblibene-oblasti
- Žebříček turistů, podle počtu navštívených míst v deníku
https://www.turistika.cz/zebricky/byl-jsem-zde

Návštěvnost turistických cílů v roce 2016, zdroj Czechtourism: http://www.jaknaturisty.cz/l/navstevnost-turistickych-cilu-v-roce-2016/

Zdroj: turistika.cz

O Turistika.cz

Internetová platforma, kde zkušení turisté a cestovatelé sdílí své zážitky a zkušenosti z cest i výletů.  57 616 turistů a cestovatelů přidalo 89589 výletů, turistických cílů, tras a cestopisů. Díky unikátnímu systému content managementu si už aktivní přispěvatelé rozdělili 874 360,- Kč z reklamy, která se zobrazila u jejich příspěvků.

Statistiky webu, socio-demografická studie čtenářů a přehled segmentů trhu, kde turisté projevili zájem o nákup najdete na stránce http://www.jaknaturisty.cz/reklama-turistikacz.

Kontakt: Jiří Pilnáček, jirka@turistika.cz, +420 737 213 520