S čerstvou rybou máte jistotu, že kupujete zdravé a voňavé maso. Při správné úpravě se můžete vyhnout i charakteristické rybí vůni nebo kostem, které jsou pro mnoho lidí nepřekonatelnou překážkou. Zdravá česká ryba není ani drahá, zvlášť pokud ji koupíte u svého rybáře. Na jaký způsob si připravíte svého kapra, pstruha či candáta?

Sladkovodní rybu si můžete dopřát stokrát jinak. Vynikající je například marinovaná, pošírovaná, vařená v páře, dušená, pečená, smažená, fritovaná, grilovaná, ale i rožněná. Pokaždé si ji tak vychutnáte podle své momentální nálady.

Marinování

Nejjednodušší úpravou ryb je marinování, které se používá především ve studené kuchyni. Marinování slouží především k ochucení masa, ale někdy také proto, aby rybí maso přestalo mít svoji klasickou rybí vůni, která některým lidem smrdí. Maso se naloží do marinovacího nálevu nebo se potře suchou marinovací směsí a nechá odležet v chladu. Pokud poté neplánujete rybu ještě tepelně upravit, použijte vždy čerstvou, u které znáte její původ. Marinování se používá i před tepelnou úpravou, aby bylo maso dostatečně prostoupeno chutí a vůní bylinek a jiného koření, třeba před grilováním.

Grilování

Rybí maso je pro gril jako stvořené. Můžete celou rybu nebo jednotlivé filety položit na rošt, obracet a potírat marinádou.

Zdroj: MZe s.p.o

Rožnění

Dalším způsobem grilování je rožnění, kdy je ryba napíchnuta na rožeň a pomalu se otáčí nad ohněm. Často ji přitom potírejte marinádou nebo olejem.

Pošírování

Znáte pošírování? Rybí maso tepelně upravujete v ochucené tekutině zahřáté pod bod varu. Ideální je osolená voda s bylinkami nebo vývar. Hladina tekutiny by se měla lehce chvět a neklokotat. Můžete se tak těšit na šetrnou a velmi dietní úpravu ryby. Zkuste takto připravit třeba candáta.

Zdroj: MZe s.p.o

Vaření

Rybí maso se nesmí vařit prudkým varem, mohlo by se rozpadnout. Této úpravě říkáme „tažení“, protože necháme maso pomalu táhnout. Vaření tak trvá déle, o to chutnější ale bude výsledek. Při vaření v páře zachováte v mase více chuťových látek. Lépe si ho tak vychutnáte.

Dušení

Při dušení podlijete rybu malým množstvím tekutiny sahající maximálně do poloviny její výšky a shora na ni působí horká pára pod poklicí. Dušení tak kombinuje vaření v tekutině a vaření v páře. Nejvíce nás okouzlil takto připravený kapr na zelenině.

Pečení

Oblíbený způsob přípravy rybího masa je také pečení, při kterém na něj působí teplo ze všech stran stejnoměrně. Rozehřejte troubu na 160-180 °C a pečte po 15-45 minut. Záleží na výkonu vaší trouby a na velikosti porcí. Chutnou šťávu vytvoříte, když před pečením přidáte do nádoby trochu tuku a mírně podlijete tekutinou. Vyzkoušet můžete třeba kapra s nivou nádivkou nebo špíz z kapra.

Smažení

I v zásadě dietní maso můžete připravit méně zdravým způsobem. Patří sem smažení, kdy připravujete rybu na nízké vrstvě tuku. Tuk ale příliš nerozehřívejte, aby se nepřepálil. Před smažením maso lehce obalte v hladké mouce, aby se na něm vytvořila krustička. My jsme vyzkoušeli kapra s mátovou omáčkou.

Zdroj: MZe s.p.o

Fritování

Při této tepelné úpravě jsou celé porce ryby ponořeny do horkého oleje. Osmaží se tak rovnoměrně po celém povrchu, a to rychleji než při smažení na pánvi. Ideální teplotou pro fritování ryb je přibližně 180 °C. Ryba se tak minimálně nasákne tukem. Při smažení a fritování zbavte hotové porce přebytečného oleje papírovou utěrkou. Kdo by neměl chuť na fritované kapří hranolky

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Zdroj: MZe s.p.o