Brusel – V EU se každoročně vyplýtvá asi 88 milionů tun potravin za přibližně 143 miliard eur. Konkrétně Češi podle některých odborníků plýtvají potravinami nejvíce v Evropě, protože neumí nakupovat střídmě a odolat akcím, neodhadnou množství surovin pro vaření a vyhazují ještě konzumovatelné jídlo kvůli záměně označení „minimální trvanlivost" a „spotřebujte do". Celkově se tak domácnosti podílejí až na 40 % potravinového odpadu. Dalším problémem je pak vyhazování 20 % ovoce a zeleniny, protože přesně nezapadají do zavedených škatulek: jsou příliš malé, příliš velké, nevhodně barevné nebo zahnuté.

„Přes všechny tyto známé statistiky ale EU problematiku řeší pouze okrajově," vysvětluje europoslanec Tomáš Zdechovský, který je ve Výboru pro rozpočtovou kontrolu (CONT) zpravodajem k auditu Evropského účetního dvora o efektivitě boje EU proti plýtvání potravinami. „V této oblasti chybí Unii smysluplná strategie propojující relevantní politické oblasti jako je zemědělství, rybářství či životní prostředí. Je to paradoxní, zvlášť když víme, že jde o skutečně závažný problém," říká Zdechovský. Ten se rozhodl být kritický předně kvůli tomu, že v minulosti se Komise zavázala k aktivnímu řešení tématu, nadále však zastává apatický postoj.

Plýtvání by se dalo omezit používáním chytrých obalů či darováním
„Nejde o nákladnou záležitost, není potřeba vytvářet nové finanční instrumenty. Jde o to chytře a efektivně využít stávajících evropských politik, které mohou napomoci s tímto problémem," vysvětluje Zdechovský, který upozorňuje, že krom prevence je potřeba sjednotit definici plýtvání potravinami a metodologii jeho měření, a především osvětlit pravidla týkající se darování potravin.

„Osobně jsem velkým zastáncem bezpečnosti potravin a vysokých standardů kvality, ale všechno musí být praktikováno s užitím selského rozumu a rozhodně by tato pravidla neměla vést k znehodnocování poživatelného jídla, které může být dále využito pro charitativní účely," komentuje Zdechovský a připomíná, že vhodnou cestou může být i používání tzv. chytrých obalů, které jednoduše ukážou, zda je potravinu nutné vyhodit nebo je ještě možné ji zpracovat.

Jitka Fialová

Zpráva Evropského účetního dvora dostupná zde:
http://www.eca.europa.eu/en/Pages/DocItem.aspx?did=40302

Více informací k tématu:
http://ec.europa.eu/food/safety/food_waste_en
http://potravinypomahaji.cz/proc-a-cim-se-plytva-v-10-bodech/

Zdroj: Archiv TZ