Jaké jsou vaše priority, se kterými jdete do předvolebního klání?

Mým přáním a zároveň také odhodláním je hlavně pokračovat v projektech, které byly zahájeny v době mého současného senátorského mandátu. Velkou výhodou senátora se možnost setkávání se s lidmi ve svém volebním obvodu a toho jsem vždy v maximální míře využíval. Mojí prioritou je proto i pro nadcházející období co nejtěsnější kontakt s vedením obcí ve svém volebním obvodu a jejich podpora. Na půdě Senátu formou prosazování zákonů a jejich změn v takové podobě, která napomůže ke zlepšení situace měst i malých obcí, a přímo v terénu pak pomocí při řešení konkrétních případů. V končícím volebním období se tento přístup jednoznačně ukázal jako správný, což potvrzují i reakce starostů obcí, s nimiž jsem v kontaktu. Rád bych tedy ve stejném duchu pokračoval i nadále.

Na čem jste se během své práce v Senátu během volebního období podílel?

Šest let práce v Senátu znamená šest let spolupráce s mnoha dalšími kolegy na přípravě podkladů k projednávání jednotlivých zákonů a šest let snahy najít takové řešení problémů, které bude prospěšné nejlépe všem, jichž se schvalované legislativní normy jakkoliv dotknou. Pokud bych ale měl konkrétně vyjmenovat některé z mých aktivit, mohu zmínit pozici místopředsedy Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu. Byl jsem také zpravodajem mnoha mediáně sledovaných zákonů - namátkou mohu jmenovat zákony o hazardních hrách, o veřejných zakázkách, o registru smluv. To jsou jen dokumenty z poslední doby. V průběhu celého volebního období jich bylo samozřejmě nespočet.

Co nejvíc trápí váš region, za který kandidujete?

Volební obvod 40, který mám tu čest již šest let v Senátu zastupovat a za který kandiduji i pro příští období, je velmi rozsáhlý a různorodý. Zasahuje jak do rovinatého Polabí, tak i do hornaté Vysočiny. Každá jeho část má svoji specifickou krásu, ale samozřejmě i odlišné problémy a možnosti jejich řešení. Průběžný kontakt se starosty obcí mi umožnil region velmi dobře poznat. Obecně lze konstatovat, že obce nejvíce trápí nedostatek finančních prostředků a složitý přístup k jednotlivým dotačním titulům. Z technického hlediska je pak v celém obvodu třeba stále klást důraz na zlepšování stavu pozemních komunikací. Oblasti poblíž vodních toků, konkrétně mohu namátkou jmenovat město Sázavu, nutně potřebují vystavět protipovodňové hrázky, obce v jiných místech kraje usilují o klid pro svoje obyvatele snahou o vybudování obchvatů svého katastru (příkladem mohou být Církvice). Jak jsem ale poznamenal, každá obec má svůj specifický život.

Na jaké oblasti se chcete v Senátu nadále zaměřovat?

Tak jako doposud, chtěl bych se i do budoucna věnovat mimo jiné práci v senátním Výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, což je oblast, o kterou se zajímám dlouhodobě. Kromě práce přímo půdě Senátu je mým cílem široká a hlavně konkrétní spolupráce se starostkami a starosty ve svém volebním obvodu, jejichž práce si nesmírně vážím a obdivuji jejich odhodlání starat se o svoji obec, věnovat svůj volný čas ve prospěch všech, i když je to velmi často složité. Z pozice senátora se mohu na řešení jejich problémů alespoň částečně podílet, například podporou dobrých a kvalitně vypracovaných zákonů.

Jak nejraději relaxujete po své práci? Která místa nejraději navštěvujete ve vašem regionu?

Kromě práce v Senátu jsem také starostou krásné historické Čáslavi, takže času na relaxaci mnoho nezbývá. Pokud se ale najde výjimečně i několik volných dní, trávím je samozřejmě s rodinou - v zimě například lyžováním na horách, nedávno jsme byli na letní dovolené. Kratší chvíle volna rád věnuji sportu, setkávání s přáteli. Můj"region je natolik různorodý, že snad ani není možné vybrat jedno či dvě místa, která bych preferoval. Mám rád celou Českou republiku a rád poznávám další a další její tajemství.