Je málo oborů lidské činnosti, na které bychom mohli být my Češi náležitě hrdí, a právě česká symfonická dechová hudba si v průběhu let vytvořila ve světě takové jméno a prestiž, že jsme mnohými považováni za kolébku tohoto žánru.

„Coby hostitelé připravované mezinárodní konference WASBE si můžeme připadat jako babička, která se chystá na návštěvu vnoučat, těší se na ně, chce mít pro ně vzorně uklizeno a napečeno, aby se u ní děti cítily skvěle, na babičku v budoucnu s láskou vzpomínaly a vždy se k ní rády vracely!" řekl Václav Blahunek, šéfdirigent Hudby Hradní stráže a Policie ČR, který je zároveň jako jediný Čech členem předsednictva Světové asociace symfonických orchestrů a ansámblů (WASBE).

Obsahem prodlouženého víkendu 8. – 11. července 2016 budou jednak dopolední muzikologické přednášky v hotelu Olšanka pro odbornou i laickou veřejnost, odpolední open-air koncerty se vstupem zdarma ve Valdštejnské zahradě Senátu ČR, v zahradě GASK pod památkovou ochranou UNESCO v Kutné Hoře a v Kongresovém sále České národní banky, bývalé Plodinové burzy. Bonbónkem pro všechny zúčastněné budou večerní koncerty v nejprestižnějších pražských sálech - ve Dvořákově síni Rudolfina, Smetanově síni Obecního domu a ve Španělském sále Pražského hradu.

Účinkovat bude na dvacet domácích a zahraničních velkých dechových orchestrů, převážně mládežnických či studentských, ale i naše uniformované dechové kapely (Hudba hradní stráže a Policie ČR a Ústřední hudba armády ČR), které si tuto prestižní příležitost nemohou nechat ujít. Do Prahy se rovněž přijedou představit soubory z USA, Estonska, Maďarska, Francie, Švýcarska, Slovinska a Nizozemí.

Konference se ponese v duchu odkazu českých mistrů, jako byli Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Bohuslav Martinů, ale také Julius Fučík – žák Antonína Dvořáka, dále Karel Husa – světově uznávaná osobnost ve světě dechové symfonické hudby, nebo Václav Nelhýbel, jehož díla jsou dlouhá desetiletí slavná po celém světě. „Například v Japonsku je Nelhýbel naprostá jednička, zato u nás se jeho díla teprve učíme poznávat," vysvětlil Václav Blahunek a dodal: „A máme co obdivovat, neboť jsou ryze česká!"

Způsob orchestrální hry je – slovy klasika prof. Ilji Hurníka – „způsobem hledání pravdy". V podání mladých lidí pod profesionálním vedením se pak neubráníte pocitu, že jejich výkonům uvěříte, že vás potěší a budete moci být na ně právem hrdi. Přijďte si ověřit, zda se to orchestrům podaří. Přijďte nám pomoci fandit. Více informací o Mezinárodní konferenci WASBE naleznete na www.wasbeprague.com.