Tepelná čerpadla přináší moderní a ekologický způsob vytápění díky využití energie z obnovitelných zdrojů. Pokud uvažujete o pořízení tepelného čerpadla, ať už z důvodu úspory energie nebo provozu šetrného k životnímu prostředí, je důležité zvolit správný typ. Na trhu existuje široká nabídka tepelných čerpadel, které se liší nejen použitou technologií, ale i náklady na pořízení a následný provoz. Pro jednodušší orientaci jsme shrnuli základní rozdíly jednotlivých typů.
Základní rozdělení tepelných čerpadel závisí především na prostředí, ze kterého teplo čerpají (vzduch, země, voda) a kam ho předávají (vzduch, voda). Zpravidla se jedná o tepelná čerpadla známá jako vzduch – voda a země – voda. Další rozdělení je např. podle způsobu řízení kompresoru. Start/stop a invertorová technologie patří dnes mezi nejběžnější a rozdíl je v řízení výkonu kompresoru tepelného čerpadla. U start/stop tepelných čerpadel je výkon řízen ve dvou stupních a to zapnuto či vypnuto (0% - 100% výkonu). Tato varianta nemá takovou účinnost jako invertorová technologie, zato je jednodušší a spolehlivější. Invertorový typ tepelných čerpadel umí plynule měnit (modulovat) výkon kompresoru dle aktuální potřeby a tím dosáhnout lepší účinnosti. Tato technologie je však oproti variantě start/stop finančně náročnější.

Zdroj: Bosch Termotechnika s.r.o
Dále se tepelná čerpadla rozdělují podle uspořádání konstrukce na dělená (tzv. splitová) a kompaktní tepelná čerpadla. U splitového provedení je chladivový okruh rozdělen mezi venkovní a vnitřní jednotku a u kompaktních je okruh pouze v jednom ze zařízení.

Každé ze zmíněných elektrických tepelných čerpadel má své výhody i nevýhody. Značka Buderus jako jedna z mála výrobců na českém trhu nabízí zástupce ze všech hlavních skupin:

Splitová tepelná čerpadla vzduch - voda
Splitové tepelné čerpadlo Logatherm WPLS.2 získává energii z venkovního vzduchu a jeho hlavní výhodou je nízká pořizovací hodnota. Nevýhodou pak je nižší účinnost oproti kompaktním tepelným čerpadlům.

Kompaktní tepelná čerpadla vzduch – vodaZdroj: Bosch Termotechnika s.r.o
Kompaktní varianta čerpadla Logatherm WPL AR T190 je dodávána s integrovaným zásobníkem teplé vody a tím významně šetří místo ve Vašem domě. S modulací výkonu pro venkovní instalaci vyniká svou bezkonkurenční účinností (COP až 4,2) a to nejen v porovnání se splitovými čerpadly, ale i s konkurencí na trhu.
Buderus Logatherm WPL IK je z kategorie tepelných čerpadel start/stop pro vnitřní instalaci. Nižší účinnost oproti tepelnému čerpadlu s modulací výkonu je kompenzována jednoduchou robustní konstrukcí s minimem elektroniky a bezkonkurenčně nejtišším chodem.

Kompaktní tepelná čerpadla země – voda
Buderus Logatherm WPS jsou v dnešní době neprávem opomíjenou alternativou a to hlavně kvůli vyšším pořizovacím nákladům. Je nutné si uvědomit, že velkou část nákladů tvoří primární okruh (vrty, plošný kolektor), kterou bychom měli vzhledem k předpokládané životnosti až 60 let spíše považovat dlouhodobé investice do nemovitosti. Pořízením systému země – voda tak získáte neomezený zdroj energie nezávislý na vnějších podmínkách, který vyniká dlouhou životností z pohledu roční účinnosti a patří tak na vrchol všech uvedených skupin.
Pokud si nejste jistí, které tepelné čerpadlo je pro Vás to pravé, rádi Vám poradíme a zdarma zpracujeme nezávaznou cenovou nabídku.