Pro ně jsou podle Michaela Dobrovolného, manažera společnosti SMART Office & Companies, ideálním řešením svěřenské fondy. Společnost patří do poradenské skupiny APOGEO, která je spoluzakladatelem Asociace pro podporu a rozvoj svěřenských fondů.

„Je to naprosto unikátní a vysoce efektivní nástroj, který umožňuje skutečně efektivně chránit rodinný či jiný majetek před budoucími riziky, a to i v podobě exekucí nebo insolvencí," říká Dobrovolný.

Ve světě jsou svěřenské fondy (trusty) zcela běžným, frekventovaně používaným a velmi tradičním institutem.

V okamžiku, kdy totiž zakladatel převede majetek do svěřenského fondu, k němu pozbývá nejméně po dobu trvání svěřenské správy vlastnická práva, přičemž, a to je výjimečné, svěřenský fond nemá právní osobnost. Vyčleněný majetek je tak chráněn před riziky, což však zároveň vůbec nebrání tomu, aby ten kdo majetek do fondu vyčlenil, tento majetek užíval, a je-li také správcem fondu, o něm i rozhodoval.

„Statut svěřenského fondu může reflektovat přání zakladatele téměř bez omezení a zakladatel může být také i obmyšleným, což znamená, že majetek vyčleněný do svěřenského fondu mu může zase připadnout po čase zpět do vlastnictví, nebude-li vydán např. potomkům či jiným obmyšleným, případně osobě dle přání zakladatele," vysvětluje Michael Dobrovolný.

Jednou z výhod svěřenských fondů je podle něj také určitá anonymizace zakladatele - majetek fondu je totiž ve veřejných rejstřících (katastr nemovitostí apod.) veden pouze pod jménem svěřenského správce. Osoba správce má ostatně obecně klíčovou roli a je proto vhodné, aby jím byl způsobilý informovaný profesionál.

Přestože v praxi máme řadu prostředků, jak řešit dědictví – ať už děděním ze zákona či závěti, dědickou smlouvou nebo odkazem, v praxi je známo, že dědické řízení často přináší různá překvapení," upozorňuje Dobrovolný. Tato překvapení mohou mít například podobu dosud neznámých potomků, nebo příbuzenstva neschopného se dohodnout, což ústí ve vleklé soudní spory s předem nejistým výsledkem.

Časté problémy také přináší tzv. „nepovedené" vydědění, v důsledku čehož dědí i ten, kdo podle vůle zůstavitele vůbec dědit neměl. Svěřenský fond tato rizika efektivně odstraňuje a je tedy mimo jiné i nástrojem, který umožňuje bezpečné mezigenerační předání majetku právě bez dědického řízení. „Přitom se lze snadno pojistit, aby ten, komu majetek připadne, řádně pečoval o toho, kdo majetek do svěřenského fondu vyčlenil, nebo lze jasně a jednoduše stanovit, jak a kdo bude s daným majetkem nakládat a jaký majetek komu připadne, aniž by bylo nutné se nějak zásadně ohlížet na povinné dědické podíly," připomíná Michael Dobrovolný ze společnosti SMART Office & Companies.

Podrobnosti o možnostech využití svěřenských fondů nabídne pracovní snídaně, která se koná v Plzni 25. května 2016 od 9.00 hodin v hotelu Golden Fish, U Borského parku 27. Jejími organizátory jsou poradenská skupina Apogeo a advokátní kancelář Glatzová & Co.