Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sladkovodní ryba je zdravá. Jak ji ale správně připravit k vaření?

Řada lidí by ráda ochutnala čerstvou rybu, ale neví si rady s její přípravou. Pokud kupujete živou rybu, je lepší si ji rovnou nechat zabít. 

4.9.2017
SDÍLEJ:

Foto: MZe s.p.o.

Vaším prvním úkolem po příchodu domů je potom odstranění šupin. Pokud se tomu chcete u kapra vyhnout, kupte rovnou lysce. U lososovitých ryb, jako je pstruh nebo siven, se šupiny neodstraňují. Okoun a lín mají drobné šupiny vrostlé do kůže, které se špatně odstraňují. U mladých ryb proto šupiny nechte a u starších je jednodušší stáhnout kůži i se šupinami, nebo použít speciální škrabku.

Kapra položte na noviny a tenkým a pokud možno ostrým nožem odstraňte první řádku šupin u ocasní ploutve. Potom nůž zasuňte mezi šupiny a kůži tak, abyste nepropíchli kůži, a šupiny podřezávejte obloukovitými pohyby nože směrem od hřbetu k břichu. Tím si vytvoříte jakousi kapsu. Pokaždé, když již nožem nedosáhnete dále, odřízněte šupiny, a to i od hřbetu a břicha. Tak pokračujte pořád dál až k hlavě a pak i na druhé straně ryby. Nakonec vám zbývá jen odstranit drobné šupiny na břiše a máte hotovo.

Teď se pustíme do kuchání

Když je ryba zbavena šupin, nastává ten správný čas jí vykuchat. Položte rybu na čisté noviny břichem k sobě, vezměte opět svůj tenký a ostrý nožík a vsuňte jeho špičku do řitního otvoru ryby. Pak prořízněte rybu po celé délce břicha až k hlavě. Řez by měl být jen natolik hluboký, aby prořízl kůži a maso a přitom nepoškodil střeva. Tedy zhruba 1 až 1,5 cm.

Rozříznutou břišní dutinu rozevřete, vsuňte dovnitř ruku a objeďte jí vnitřnosti po celé délce a po obou stranách, abyste je oddělili od stěn. Pak vytrhněte konec střívka od řitního otvoru a prsty odštípněte jícen od hlavy. Vnitřnosti jako jeden blok vyjměte a dejte stranou. Rybu pak opláchněte tekoucí vodou a osušte.

Z vnitřností nejdříve opatrně odstraňte žlučový váček a vyjměte ze spodní strany jikry nebo mlíčí. Ty použijete na přípravu polévky.

Máme rybu stahovat?

Každý gurmán vám potvrdí, že je lepší připravit rybu v kůži a té se zbavit teprve na talíři. Kůže dává rybímu masu lepší chuť, protože je šťavnatější. Navíc obsahuje rybí tuk, který náš organismus potřebuje. Pokud ale kůži na rybě nechcete, rybu stáhněte.

Předtím ji ovšem musíte zbavit břišních a prsních ploutví.  Ty odříznete nebo odstřihnete nůžkami i s masem a kostičkami, ze kterých vyrůstají. Prořízněte kůži kolem hlavy podél hřbetu po celém obvodě jedné strany rybího těla. Kůži nejdřív uvolněte nožem od masa u hlavy na straně břicha, uchopte ji kleštěmi nebo dvěma prsty za pomoci utěrky a tahem směrem ke hřbetu ji stahujte. Prsty druhé ruky si zároveň pomáhejte, abyste uvolnili svalovinu od kůže.

I ryby mohou být bez kostí

Určitě víte, že nejméně kostí najdeme ve filetovaných rybách, levnější variantou je ale koupě celé ryby, kterou si naporcujeme sami a zbavíme přebytečných kůstek.

Nejprve rybě odkrojte hlavu, vykrojte žábry a vyloupněte oči. Odstraňte také ploutve. Nejprve obřízněte tenkým a ostrým nožem z obou stran hřbetní a řitní ploutev, abyste uvolnili i kosti, se kterými jsou spojeny. Potom je i s kostmi vytrhněte. Ocasní ploutev odsekněte přibližně 1 cm od jejích prvních vnějších paprsků.

Jak připravit sladkovodní rybu? Na filety, podkovy, nebo ploché porce?

V případě plochých porcí odřízněte polovinu ryby i se žebry od páteře, totéž proveďte na její druhé straně. Poloviny ryby pak podél žeber nakrájejte na jednotlivé porce.

Na filetování použijte tenký a ostrý nůž. Seříznutou polovinu ryby položte žeberními kostmi vzhůru a odříznutím je odkrojte od masa. Poté pokrájejte hřbet příčnými řezy, abyste slyšeli křupnutí překrajovaných kostí. Řezy by měly být maximálně 3 mm od sebe, aby po tepelné úpravě filet působil, jako by byl naprosto bez kostí. Řezy ale nedokrajujte, aby se maso nerozpadlo.

Podkovy krájejte mírně zešikma mezi žeberními kostmi, aby kosti zůstaly vcelku. Lépe se tak z masa vybírají.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem POZNEJ SVÉHO FARMÁŘE. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb.

Více informací, jak připravit sladkovodní rybu nebo kde ji pořídit, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.

Autor: Komerční sdělení

4.9.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3

Mladík zůstal tři dny uvězněn v jeskyni. Zamkli ho tam jeho kolegové

Smrt na kolejích. Ilustrační snímek
VÍME PRVNÍ / AKTUALIZUJEME

Policie vyšetřuje trestný čin z vlaku. Podle informací se v kupé stala vražda

Smržice řeší, kde budou k dostání rajčata ze skleníku. A zda nepřibude další

Již brzy ve Smržicích vysadí první rajčata v chystaném velkokapacitním skleníku, brzy se tak také zvýší počet volných pracovních míst na Prostějovsku. Zároveň by se také obyvatelé k cherry rajčatům, která ve skleníku u Smržic bude pěstovat firma Agro Haná, měli dostat.

Boj s časem: Přehrada v Portoriku začíná selhávat. Úřady evakuují 70 tisíc lidí

/VIDEO/ Portoriko dál kvůli hurikánu Maria sužují ničivé záplavy. K nim se teď přidala i výstraha od Národní meteorologické služby, která varuje před protržením přehrady na portorické řece Guajataca. Voda se už valí přes poškozenou hráz a vytvořila si koryto. V noci tak začala evakuace 70 tisíc lidí.

AKTUALIZOVÁNO

V Severní Koreji se opět otřásla země. Čína hovoří o dalším jaderném testu

Zemětřesení o síle 3,4 stupně Richterovy škály bylo zaznamenáno v Severní Koreji. Informovaly o tom čínské úřady. Podle serveru BBC s odkazem na čínské seismology k němu došlo v blízkosti místa, kde Severokorejci testují jaderné střely. Jihokorejští seismologové se však přiklánějí k přírodnímu původu.

Prohraná sázka fotbalového fanouška: Z Žižkova pěšky až do Pardubic

Na fotbalový zápas na hřišti soupeře fanoušci většinou cestují auty, vlaky nebo autobusy. Může se ale stát, že se jeden z fanoušků vsadí s hráčem svého klubu… A prohraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení