Pokud hledáte systém, který výborně plní svou funkci, je kvalitní a dobře vypadá, můžete do svého výběru zařadit i betonové stavební systémy.

Mezi hlavní výhody betonových stavebních systémů patří jejich tvarová přesnost, kterou oceníte v případě stavby svépomocí. Přesné tvary zajistí snadnou stavbu plotu či zdi, a jelikož lze s materiálem dále pracovat, snadno ho připravíte pro další doplňky, jakými jsou například plotová pole, poštovní schránky či další detaily, na které si vzpomenete.

Jako další výhody těchto systémů můžeme zmínit vysokou kvalitu zpracování a pevnost kamenů především při prolití drenážním betonem. V neposlední řadě lze také vyzdvihnout estetickou hodnotu. Díky sekundárnímu opracování a technologickým postupům systémy věrně imitují přírodní materiály, ale lze si vybrat i ze systémů pro jednoduchý a moderní industriální styl. Vyberete si tedy pro svůj moderní dům i venkovské stavení.

S jakými systémy se můžete setkat, a který si vybrat?

Hledáte-li systém pro stavbu plotu či opěrné zdi, dopročujeme výběr ze systémů dutých tvárnic. Tyto tvárnice umožňují zalití drenážním betonem, díky čemuž plní systém opěrnou funkci. Plot či zeď je však v každém případě nutné zakončit betonovými plotovými stříškami.

Přečtěte si také, čeho se při stavbě plotů a zdi vyvarovat.

Park inspirace Litoměřice: velký výběr tvarů kamenů i přírodních barev dutých tvárnicZdroj: ASSET MEDIA

Park inspirace Litoměřice: velký výběr tvarů kamenů i přírodních barev dutých tvárnic

Pro stavbu nízkých a okrasných zídek do výšky 90 cm lze použít systémy bez dutého vnitřku, které není nutné prolít drenážním betonem. Stavba těchto zídek je také velmi snadná. Rovinu jednoduše udržíte pomocí plastových spojek, které se po usazení kamene zasunou do drážek jednotlivých kamenů. Zde doporučujeme alespoň jednu spojku do středu kamenu a jednu na spoj mezi kameny zídky. Při stavbě těchto zídek se doporučuje nanést na kontaktní plochy flexibilní lepidlo.

Lepení kontaktních ploch a vyrovnání pomocí plastových, betonový systém CSB – FRAGMENTcZdroj: ASSET MEDIA

Lepení kontaktních ploch a vyrovnání pomocí plastových spojek, betonový systém CSB – FRAGMENT

Inspirujte se při výběru stavebních systémů pro zahradní architekturu vašeho domu či zahrady.