Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Velikonoce jako u babičky – tradice velikonočního pečení

Už tuto neděli – Květnou neděli - nám začíná velikonoční svatý týden. A tak je na čase, kromě krásné jarní výzdoby, začít s přípravami na tradiční velikonoční pečení. V mnohých z nás se v tuto dobu probouzí vzpomínky na Velikonoce u babičky. Kromě jarního vzduchu a vůně prvních jarních květin máme toto období spojené s vůní, která se linula z babiččiny kuchyně. Byla to vůně nejrůznějších velikonočních sladkostí, uzeného masa a jarních bylinek a někde i vůně roztaveného včelího vosku, kterým se zdobila vajíčka.

17.3.2016
SDÍLEJ:

Velikonoční beránek s moukou Babiččina volba DortováFoto: GoodMills Česko

My se spolu s Babiččinou volbou zaměříme právě na velikonoční pečení. Na Velikonoce se s přípravami v kuchyni začíná již na Škaredou středu, kdy má být na stole jídlo chuťově výborné, avšak na pohled škaredé. Přes Zelený čtvrtek, kde by na stole neměla chybět jarní polévka a samozřejmě kroucené jidáše se sladkým medem, už se přehoupneme na Velký pátek, kdy se drží půst a pak začnou ty pravé svátky vůní. Celým domovem se od rána na Bílou sobotu line vůně mazance. Všude to voní sladkými velikonočními perníčky, horkým čajem a domácí pohodou. A ta pomyslná třešnička na dortu? Přece velikonoční beránek. Letos se nemusíte bát, že se nepovede! Když zkusíte použít speciální dortovou mouku od Babiččiny volby, bude těsto nadýchané a Váš beránek bude tou pravou sladkou ozdobou Velikonoc!

Každé z velikonočního pečiva má svou symboliku. Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda a v křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího. Nevinného, čistého a poslušného beránka, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti. Stejně jako mazanec bychom měli beránka péci už na Bílou sobotu a naše babičky ho nechávaly na Boží hod, tedy v neděli, posvětit v kostele.

A jak na toho nejlepšího beránka?

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

INGREDIENCE:
• 1 hrnek krupicového cukru
• 2 hrnky hladké dortové mouky Babiččina volba
• 1 kypřicí prášek
• 1/2 hrnku rozpuštěného másla
• kůra z jednoho citronu
• 3 vejce
• 1 hrnek mléka
• vanilka z jednoho lusku nebo 2 lžičky vanilkového extraktu
• sádlo na vymazání formy + hrubá mouka

POSTUP:
1. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a cukrem. Přidejte máslo, obsah vanilkového lusku, mléko a vejce.
2. Promíchejte v hladké těsto a vlijte ho do dobře vysypané kameninové oboustranné formy. Plňte „obličejovou" stranu formy a to až 4 mm pod okraj. Přiklopte druhou částí formy.
3. Na 180 stupňů pečte 40-60 minut. Zda je beránek hotový, ověřte vpíchnutím špejle. Pokud na ní nic neulpí, je hotovo.
4. Po vyjmutí formy z trouby zabalte do vlhké utěrky a nechte odstát do úplného vychladnutí.
5. Opatrně beránka vyklopte, postavte na servírovací talíř, poprašte cukrem a místo očí zapíchněte hřebíčky. Na krk uvažte mašli a máte hotovo!

TIP: Pokud se vám často ve formě připékají ouška a čumáček, před pečením tato místa z vnější strany obalte alobalem.

Ještě před beránkem jste možná napekli Jidáše – tento druh velikonočního pečiva se vyrábí z kynutého těsta, vyválí se tlusté válečky, které se pak spletou do tvaru provazu – mají symbolizovat Jidášovu smrt oběšením. Mají se jíst na Zelený čtvrtek před východem slunce, nejlépe potřené medem - má tím být užitečné našemu zdraví a chránit nás před uštknutím hada.

2.Velikonoční mazanec s moukou Babiččina volba Kynuté těsto

Na Bílou sobotu se peče Mazanec. Těsto se ideálně připravuje už večer před tím. Jde o kynuté těsto – stejné jako u vánočky a liší se jen tím, že se do něj dává více vajec, aby byl výsledek lehčí. Mimo hodování se mazanec používal i jako rituální pokrm či dar. Má se vždy naříznout křížem - památka na Ježíšovu smrt na kříži.

Naše babičky pekly (nebo smažily) na Velikonoce ještě další druhy pečiva – sladké Boží milosti, Plecovník – slané pečivo, které se připravuje z chlebového těsta a uzené, uvařené plece, nebo Šoldry (také muřiny) - pečené z pšeničného těsta, které se plní uzeným masem, vejcem nebo klobásou.

Můžete se pustit i do velikonočního chleba, obohaceného o tradiční jarní bylinku – kopřivu. Recept na Velikonoční kopřivový chléb najdete na Facebooku Tradičních receptů, kde také můžete soutěžit o speciální velikonoční balíčky, které jsme pro Vás připravili s Babiččinou volbou. Tři z Vás, které/kteří s námi na Facebooku budou sdílet odkaz na svůj velikonoční recept, který je vložený na stránkách Tradičních receptů, nebo alespoň fotografii s receptem, mohou získat balíček se třemi moukami Babiččina volba – dortová, hladká na kynuté těsto a na třené těsto, dále zástěru Babiččina volba a knihu receptů Domácí chléb a jiné pečivo

Další zajímavé a chutné recepty můžete najít i na Facebooku Babiččiny volby

Ceny jsou lákavé, tak se s námi pusťte do pečení!

Hezké Velikonoce!

Autor: Komerční sdělení

17.3.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zemětřesení v Mexiku
AKTUALIZUJEME
4

Mexiko zasáhlo další silné zemětřesení. Mělo sílu 7,1 stupně

Ruské vojenské helikoptéry během manévrů Západ 2017 na cvičišti u Petrohradu.
13 5

Při cvičení Západ 2017 došlo k nehodě, střela zamířila mezi novináře

EXKLUZIVNĚ

Somálka, která prohrála soud o hidžáb, získala azyl na čestné slovo

Deník zjistil, jak se do Česka dostala Somálka Ayan Jamaal Ahmednuurová, které v úterý Městský soud v Praze zamítl žalobu proti pražské Střední zdravotnické škole kvůli zákazu nošení hidžábu. Sedmadvacetiletá Somálka se do země dostala bez jediného dokladu, azyl jí byl udělen na základě čestného prohlášení.

Začíná kampaň Číst Havla. Dětem přiblíží Havla jako literáta

Knihovna Václava Havla dnes spustila kampaň Číst Havla, která chce žákům základních a středních škol pomoci poznat Václava Havla nejen jako velkou postavu české historie, ale především jako čtivého a podnětného spisovatele.

Zemřel básník a výtvarník Ivo Vodseďálek

Ve věku 86 let dnes zemřel  spisovatel,výtvarník a vzduchoplave Ivo Vodseďálek. Byl jedním z hlavních představitelů první vlny českého undergroundu. Společně s Egonem Bondym založil jednu z prvních českých samizdatových edic Půlnoc. O Vodseďálkově úmrtí ČTK informovala Edita Onuferová z časopisu Revolver Revue, ve kterém Vodseďálek publikoval.

AUTOMIX.CZ

TEST: Jeden řidičák, dvě cesty. Vyzkoušeli jsme skútry, na které stačí "béčko"

Jestli žijete s autem ve větším městě, tak vás dost možná taky štve ranní doprava. A velice často i ta odpolední. Možná by se vám vyplatilo přesednout na něco, co disponuje polovičním počtem kol a pouze jednou stopou. Nebojte se, bicykl vám tlačit nebudeme. Řešením může být skútr.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení