Vůbec poprvé bude mít česká veřejnost možnost prohlédnout si na hradě Špilberku například Warholovu ranou sérii „In the Bottom of my Garden", která dala název celé výstavě – V hloubi mé zahrady. Jde o kresby skotačících roztomilých víl a andělíčků buclatých, až barokních tvarů. „V těch kresbách je cit, láska i něha. Warhol je navíc vytvořil ve spolupráci s matkou Julií, která měla krásný rukopis a dotvořila tak celkový obraz tohoto díla," popisuje kurátor sbírky Miroslav Houška z Gallery of Art Prague, která exponáty do Brna zapůjčila.

Brněnská výstava zahrnuje také ukázky Warholovy tvorby na poli hudebním. „Za svůj život vytvořil téměř šedesát obalů na LP. První návrh vznikl už v roce 1949 – i ten je v expozici k vidění," doplňuje kurátor Houška. Nebude chybět ani legendární obal na desku The Velvet Underground & Nico nebo na Sticky Fingers od The Rolling Stones. A když jsme u „Stounů", nemohla by to být Warholova výstava, kdyby na ní nebyly známé pestrobarevné portréty Micka Jaggera a stejně tak Marilyn Monroe, Arethy Franklin, Johna Lennona nebo Mao Ce-tunga.

Co se týče notoricky známých kousků – návštěvníci budou mít v Brně šanci prohlédnout si i legendární Flowers nebo obrazy Warholových koček, které se všechny jmenovaly Sam. Konzervu Campbellovy polévky návštěvníci taktéž nepřehlédnou. Kromě klasických děl ale výstava zahrnuje i Warholovy méně známé práce z 50. let, kdy začínal jako reklamní kreslíř. K vidění je i jedno z jeho posledních děl: St. George & Dragon z roku 1986. Warhol zemřel rok poté.

Ve výstavě je celou dobu i speciální grafická dílna. Malí i velcí návštěvníci si v ní vybarvují omalovánky s motivy roztančených víl a andílků. Warhol jednou prohlásil, že na každého čeká 15 minut slávy – a tak se vystavují i omalovánky návštěvníků hned vedle slavných pop-artových plakátů. Rozkvetlou zahradou děl Andyho Warhola se lidé mohou projít až do 1. května.

Více informací na www.spilberk.cz