Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

5 dobrých zvyků v kuchyni

Všude slyšíme: „Jsi to, co jíš" a je zřejmé, že způsob stravování má zásadní význam pro správné fungování organismu. Stejně důležitá jsou také pravidla pro přípravu pokrmů a zvyky, které nás již léta provázejí v kuchyni. Stojí za to vštěpovat dobré stravovací návyky svým blízkým, zejména dětem, které pokládají své rodiče za vzor. Představujeme několik návyků, které stojí za to začít uplatňovat v naší kuchyni již dnes.

14.3.2016
SDÍLEJ:

Foto: KUPS

1. Volte vhodné způsoby přípravy jídel
Ještě pořád málo lidí vaří v páře nebo smaží bez tuku a volí tradiční způsoby přípravy pokrmů. Vaření v páře je nejlepším způsobem tepelné úpravy pokrmů. Ztráta vitamínů a cenných minerálních látek je u tohoto způsobu vaření nejméně citelná. Navíc má zelenina připravovaná v páře výjimečné chuťové vlastnosti a zachovává si krásnou barvu. Kromě přípravy pokrmů v páře, je vhodné omezit i přísun soli a používat místo ní bylinky a koření, které nejen poskytují jídlu skvělé aroma, ale také přispívají k naší dobré kondici.


2. Jezte pravidelně
Základním předpokladem správné výživy je pravidelná každodenní konzumace čtyř nebo pěti jídel, které zaručují organismu přísun nezbytných výživových látek. Důležité je, abychom nevynechávali snídani, která by měla zajistit přísun 20-25% denní energetické potřeby organizmu. Doplňkem každého jídla by měla být zelenina v různých podobách, která dodává organismu nezbytné vitamíny, stopové prvky a minerální látky. Jednou z takových podob konzumace zeleniny a ovoce mohou být čistě zeleninové nebo zeleninové a ovocné džusy a ovocná pyré, které představují skvělý doplněk stravy a v případě mimořádného nedostatku času mohou stravu dokonce nahradit.

3. Nezapomeňte na 5 porcí zeleniny a ovoce denně
Vhodná strava bohatá na ovoce a zeleninu v různých podobách, např. džusy a pyré, přispívá k dobrému zdravotnímu stavu. Odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučují každodenní konzumaci minimálně 400 g ovoce a zeleniny rozdělené na 5 porcí v poměru 3/4 zeleniny a 1/4 ovoce. Ovoce a zelenina jsou součástí vyvážené stravy bez ohledu na věk. WHO potvrzuje, že jedna sklenice čistě ovocného nebo ovocného a zeleninového džusu (200 ml) může nahradit porci ovoce nebo zeleniny během dne. Vitamíny, které jsou v nich obsažené, pomáhají udržovat dobrý stav organismu a dobrou náladu.

4. Pečujte o dobrou náladu a nepospíchejte
Společné jídlo v kruhu rodiny nebo přátel chutná lépe. Jezte u stolu nebo kuchyňské linky, daleko od televize, počítače, nečtěte u jídla noviny – současné čtení či sledování televize způsobuje, že konzumujeme větší porce jídla. Měli bychom jíst pomalu, po menších soustech – koneckonců jídlo je příjemná věc a stojí za to si je vychutnat! Je-li Váš denní program velmi nabitý, můžete během dne nahradit jednu z 5 porcí zeleniny nebo ovoce porcí džusu nebo pyré bez obsahu přidaného cukru.


5. Rozmanitá stráva je základ
Nejlepším zdrojem výživových látek je rozmanitá a vyvážená strava. Pokud stále konzumujeme stejné výrobky, především neposkytujeme organismu např. nezbytné vitamíny, ale zároveň upadáme do rutiny. Zejména děti nemají rády nudná jídla. Pokud ke každému jídlu přidáme zeleninu v různých formách: syrovou, ve formě pyré, vařenou v páře nebo v podobě čistě zeleninového nebo ovocného a zeleninového džusu, máme jistotu, že bude pro ně atraktivní, a že ji snědí.

Více zde

Autor: Komerční sdělení

14.3.2016
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Kdo usedne na Pražském hradě?
9 37

Pro Drahoše je většina voličů, kteří hlasovali pro neúspěšné kandidáty

Olomoucký bufet Centrum v roce 1991
16

Legendární olomoucký bufet Centrum končí. Po půl století

V Ústí zuří válka pohřebnických firem. V krematoriu zasahovala policie

V jediné provozuschopné peci ve střekovském krematoriu v Ústí už se opět spalují nebožtíci. Zařízení TABO v úterý odpoledne spustil současný nájemce krematoria Jiří Šauer. Podle kupní smlouvy však pec vlastní firma Memory in Memory Antonína Cíchy. Na místě tak stejně jako v pondělí zasahovala policie.

Odplata za deštníkovou revoluci: čínského studenta čeká další trest vězení

Prodemokratický aktivista Joshua Wong dostal už druhý trest odnětí svobody. Důvodem je jeho role v protestech z roku 2014, během kterých demonstranti 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu.

Hlasování o vydání Babiše a Faltýnka Sněmovna odložila na pátek

Poslanecká sněmovna o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání rozhodne v pátek. Jednání odsunula poté, co Babišova vláda včera nezískala důvěru ve Sněmovně. Oba vrcholní lídři hnutí ANO jsou podezřelí ze zneužití evropských dotací na farmu Čapí hnízdo.

Vitáskovou soud v Olomouci osvobodil. Jako jedinou

Vrchní soud v Olomouci ve středu ráno zprostil obžaloby bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>