Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

5 dobrých zvyků v kuchyni

Všude slyšíme: „Jsi to, co jíš" a je zřejmé, že způsob stravování má zásadní význam pro správné fungování organismu. Stejně důležitá jsou také pravidla pro přípravu pokrmů a zvyky, které nás již léta provázejí v kuchyni. Stojí za to vštěpovat dobré stravovací návyky svým blízkým, zejména dětem, které pokládají své rodiče za vzor. Představujeme několik návyků, které stojí za to začít uplatňovat v naší kuchyni již dnes.

14.3.2016
SDÍLEJ:

Foto: KUPS

1. Volte vhodné způsoby přípravy jídel
Ještě pořád málo lidí vaří v páře nebo smaží bez tuku a volí tradiční způsoby přípravy pokrmů. Vaření v páře je nejlepším způsobem tepelné úpravy pokrmů. Ztráta vitamínů a cenných minerálních látek je u tohoto způsobu vaření nejméně citelná. Navíc má zelenina připravovaná v páře výjimečné chuťové vlastnosti a zachovává si krásnou barvu. Kromě přípravy pokrmů v páře, je vhodné omezit i přísun soli a používat místo ní bylinky a koření, které nejen poskytují jídlu skvělé aroma, ale také přispívají k naší dobré kondici.


2. Jezte pravidelně
Základním předpokladem správné výživy je pravidelná každodenní konzumace čtyř nebo pěti jídel, které zaručují organismu přísun nezbytných výživových látek. Důležité je, abychom nevynechávali snídani, která by měla zajistit přísun 20-25% denní energetické potřeby organizmu. Doplňkem každého jídla by měla být zelenina v různých podobách, která dodává organismu nezbytné vitamíny, stopové prvky a minerální látky. Jednou z takových podob konzumace zeleniny a ovoce mohou být čistě zeleninové nebo zeleninové a ovocné džusy a ovocná pyré, které představují skvělý doplněk stravy a v případě mimořádného nedostatku času mohou stravu dokonce nahradit.

3. Nezapomeňte na 5 porcí zeleniny a ovoce denně
Vhodná strava bohatá na ovoce a zeleninu v různých podobách, např. džusy a pyré, přispívá k dobrému zdravotnímu stavu. Odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) doporučují každodenní konzumaci minimálně 400 g ovoce a zeleniny rozdělené na 5 porcí v poměru 3/4 zeleniny a 1/4 ovoce. Ovoce a zelenina jsou součástí vyvážené stravy bez ohledu na věk. WHO potvrzuje, že jedna sklenice čistě ovocného nebo ovocného a zeleninového džusu (200 ml) může nahradit porci ovoce nebo zeleniny během dne. Vitamíny, které jsou v nich obsažené, pomáhají udržovat dobrý stav organismu a dobrou náladu.

4. Pečujte o dobrou náladu a nepospíchejte
Společné jídlo v kruhu rodiny nebo přátel chutná lépe. Jezte u stolu nebo kuchyňské linky, daleko od televize, počítače, nečtěte u jídla noviny – současné čtení či sledování televize způsobuje, že konzumujeme větší porce jídla. Měli bychom jíst pomalu, po menších soustech – koneckonců jídlo je příjemná věc a stojí za to si je vychutnat! Je-li Váš denní program velmi nabitý, můžete během dne nahradit jednu z 5 porcí zeleniny nebo ovoce porcí džusu nebo pyré bez obsahu přidaného cukru.


5. Rozmanitá stráva je základ
Nejlepším zdrojem výživových látek je rozmanitá a vyvážená strava. Pokud stále konzumujeme stejné výrobky, především neposkytujeme organismu např. nezbytné vitamíny, ale zároveň upadáme do rutiny. Zejména děti nemají rády nudná jídla. Pokud ke každému jídlu přidáme zeleninu v různých formách: syrovou, ve formě pyré, vařenou v páře nebo v podobě čistě zeleninového nebo ovocného a zeleninového džusu, máme jistotu, že bude pro ně atraktivní, a že ji snědí.

Více zde

Autor: Komerční sdělení

14.3.2016
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Administrativní pracovník 14 900 Kč

Všeobecní administrativní pracovníci Administrativní pracovník/ce. Požadované vzdělání: úso s maturitou (bez vyučení). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, jedná se o spediční činnost v autodopravě, , Požadavky:, Znalost práce na PC, angličtina slovem i písmem na komunikativní úrovni, výhodou znalost programu Raal, Timocom, , Nabízíme:, možnost práce i na zkrácený úvazek; možno uzavřít i DPP; po zapracování možnost práce z domu; možnost prodloužení prac.smlouvy na dobu neurčitou, , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: marcone@seznam.cz. Pracoviště: Vladimíra marčonková, Chmelničky, č.p. 401, 750 02 Přerov 2. Informace: Vladimíra Marčonková, +420 725 281 596.

Doprava a logistika - Řidič nákladních vozidel 7,5t 43 000 Kč

Řidič 7,5t Řidič 7,5t Řidič 7,5t Mechanik, přijmeme řidiče nákladních vozidel 7,5t, pro stabilní pravidelnou práci, nejedná se o sběrnou přepravu. Stáří vozidel je 2 roky. Ke sjednání schůzky nás kontaktujte na uvedený MT v prac. dnech 8-17:00 hod.

Gastronomie - Kuchař až 35.000 Kč 35 000 Kč

Hledáme samostatné kuchaře pro nově otvíranou restauraci PuzzleSalads v centru Prahy a dále na naše restaurace na Praze 4, 5 a ve Štěrboholech. Plat 30.000 Kč až 35.000 Kč měsíčně. Práce na HPP nebo na dohodu.

Stavebnictví - Stavebnictví Zedník 20 000 Kč

Zedníci (kromě zedníků ohnivzdorného zdiva) ZEDNÍCI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 4. Poznámka: 10.7.2018/ ŘP sk. B výhodou. Výhody: Stravné, možnost ubytování PO-PÁ. Kontakt: Vymyslická Danuše, tel.: 777 746 185 nebo 777 107 404, e-mail: vymyslicka@vovym.cz. Pracoviště: Vojtěch vymyslický, Spálený kopec, č.p. č.e. 621, 692 01 Mikulov na Moravě. Informace: Danuše Vymyslická, +420 777 746 185.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto.
16

Tisíce politiků a funkcionářů nepřiznaly majetek a příjmy

Ilustrační foto
4 11

Kvůli chybám úřadů má řada invalidů nižší penze

Stříkačky stříkaly u Stříbrných stěn a cizinci kopali bezbranného: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 15. srpna 2018.

Majáky hasičů zčervenají, blikat bude i tajná služba

/INFOGRAFIKA/ Motoristé by měli zbystřit, od října se změní některá pravidla pro průjezd hasičů, sanitek či policie. Takzvanou záchranářskou uličku v kolonách budou řidiči nově vytvářet mezi levým a přiléhajícím pruhem. Doteď to bylo vpravo.

Firmy mlčí o svých penězích. Stát přichází o desítky miliard

/INFOGRAFIKA/ České firmy dostatečně neinformují o svém hospodaření. Finanční výkazy za loňský rok jich do sbírky listin do konce července neuložilo 84 procent. „Dlouhodobý trend se přitom stále zhoršuje,“ řekl Jiří Skopový, generální ředitel společnosti Bisnode, jež firemní data analyzuje.

Komentář Martina Jůzka: Na kobereček, pane Tvrdíku. Za pravdu se platí

Zpátky do Kyjeva! Výsledek z úterka neplatí, boj o Ligu mistrů se bude opakovat. Ne, ne, ne. Tahle slova Slavia neuslyší. Ať ji sudí poškodili sebevíc, ač je ta křivda sebevíc křiklavá.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT