1/ Jakými způsoby lze odvětrat střechu s pálenou taškou?
Střecha, která vydrží i dalším generacím, musí být správně odvětraná. Je proto potřeba se proti vlhkosti, která by mohla uvnitř střešního systému tvořit, dostatečně bránit. Toho lze docílit několika způsoby. Využít je možné větrací pásy hřebene a nároží, větrací tašky nebo speciální tašky posuvné větrací pro připojení hřebene. Právě keramické tvarovky TONDACH ušetří nejen čas, ale i peníze. Jejich použitím uděláte radost i řemeslníkům, kteří ocení jednodušší a rychlejší montáž.

2/ Co všechno vydrží pravá pálená taška?
Tradiční pálená taška dokáže čelit i velmi náročným podmínkám. Ať už jde o vítr, déšť, silný mráz nebo působení UV záření. Taška s povrchovou úpravo engoba nebo glazura je zároveň odolná vůči usazování nečistot. Střecha si tak zachová svoji krásu a barevnou stálost.

3/ Který typ tašek je nejvhodnější pro rekonstrukce historických budov?
Při citlivě prováděné rekonstrukci je vždy potřeba mít na paměti původní dojem stavby. Historie si žádá klasiku - tradiční režné provedení. Tašky vyrobené z přírodních materiálů skvěle doplní každou historickou budovu a příjemný tradiční vzhled navíc umocní patina, která na jejich povrchu může vzniknout.

Zdroj: Tondach

Oblíbená krytina Stodo 12 s povrchovou úpravou glazura břidlicově černá je vhodná i pro střechy s nižším sklonem.

4/ Jaká taška se bude nejlépe hodit pro luxusní moderní dům?
Na výběr jsou hned dvě možnosti. Barevné tašky v provedení polomatné engoby nebo lesklé glazury budou stylově sedět k jakékoliv moderní stavbě. Jejich výroba je téměř identická, největším rozdílem mezi oběma povrchovými úpravami je jejich výsledný vzhled.

Zatímco engoby lákají všechny zájemce o střední cestu mezi režnými a lesklými taškami, pro příznivce luxusního vysokého lesku budou jasnou volbou glazury.

Jejich charakteristický povrch vzniká už při výrobě. Tekutá směs barevných jílů a oxidů železa je v tekuté formě nanesena na tašku před jejím vypálením. Oproti engobám však směs obsahuje výraznější podíl sklovitých příměsí. Ve výsledku tak vznikne pálená taška s velmi hladkým povrchem odolným proti usazování nečistot. Taška se zároveň může pochlubit vysokým leskem, který naplní představy o luxusní střeše.

 Tmavé odstíny střech jsou stále více žádané. Na obrázku moderní plochá taška Figaro 11 v povrchové úpravě engoba černá.Zdroj: Tondach
Ručně vyráběné okrasné keramické doplňky: Kominík, Sova, Kočka, Náměsíčný, Hasič, Kohout, Kalous. Samotný okrasný prvek na hřebenáči je v povrchové úpravě glazura. 

5/ Jak moc jsou důležité střešní doplňky?
Dokonalá střecha s pálenou taškou si zaslouží neméně kvalitní střešní doplňky, které mají stejné vlastnosti jako samotná krytina a se střechou ve výsledku esteticky ladí. Velmi populární jsou kromě těch standardních funkčních doplňků také okrasné keramické doplňky jako např. okrasná ukončení hřebene nebo hřebenáč s keramickou figurkou, díky kterým střecha získá svůj vlastní osobitý vzhled.

Zdroj: Tondach

Pokud zatím hledáte inspiraci, vyhledejte si prostřednictvím speciální aplikace krásnou střechu ve vašem okolí.

Pokud máte další otázky ohledně pálené střešní krytiny, na které ještě neznáte odpověď, neváhejte navštívit TONDACH na stránkách www.tondach.cz.