I když je kryptoměna Bitcoin (BTC) první veřejně známou a aktuálně nejpopulárnější a nejhodnotnější kryptoměnou, není to jediná kryptoměna. Často se lidé zajímají a vnímají pouze Bitcoin, což je chyba.

Existuje i spousta dalších a možná lepších kryptoměn, které mají velký potenciál. Ať už se zajímáte o investování, obchodování, nebo ekonomiku, měli byste tyto kryptoměny znát. V tomto článku se dnes podíváme na zoubek pěti předních kryptoměn a jejich klíčové výhody v porovnání s gigantem jako je Bitcoin.

1. Litecoin (LTC)

Na první pohled se může zdát, že je Litecoin pouhou kopií bitcoinu a není ničím zajímavý. Ona popravdě to tak trochu kopie je, ale rozhodně má tato kryptoměna co nabídnout. Litecoin vymyslel v roce 2011 bývalý inženýr Googlu Charlie Lee a postavil ho na open-source softwaru bitcoinu s cílem vyřešit nedostatky, které Bitcoin má, a právě proto je LTC často považován za kopii a „digitální stříbro".

Největší výhoda Litecoinu je, že díky rychlejšímu vytváření bloků a schopnosti lépe zpracovávat transakce, byl schopen zkrátit dobu zpracování transakcí. Z 10 minut u Bitcoinu na svižné 2,5 minuty a zároveň dokáže pojmout větší množství transakcí najednou. Další velký rozdíl je v počtu mincí, které tyto kryptoměny umožňují vytěžit. Bitcoin má maximální počet mincí 21 miliónů a Litecoin 84 miliónů (4x tolik).

Litecoin je také považován za rovnoprávnější ekvivalent Bitcoinu, jelikož jeho odlišný algoritmus ho dělá obtížnějším na automatizovanou těžbu, což u Bitcoinu vedlo k jeho monopolizaci většími a technologicky lépe vybavenými korporacemi.

Dalším rozdílem, který by mol v budoucnu hrát určitou roli je i fakt, že Bitcoin nemá žádného jasného „vůdce" nebo představitele. Oproti tomu Litecoin je významně podporovaný osobním úsilím Charlieho Lee. Kurz litecoinu se dnes pohybuje okolo 80 USD.

2. Ripple (XRP)

Kryptoměna XRP, často špatně označována jako ripple je platební systém a platforma pro směnu a platby společnostem a bankám. XRP digitální měna svým uživatelům umožňuje provádět mezinárodní finanční transakce v reálném čase (prakticky okamžitě) a bez poplatků. Tím se hodně liší od Bitcoinu i Litecoinu.

Hlavním rozdílem XRP od jiných kryptoměn je jeho centralizovanější struktura, která vlastně tak trochu popírá smysl decentralizace a kryptoměn obecně. Bitcoin „vlastní" veřejnost, kdežto token XRP vlastní ze 60 % soukromá společnost (Ripple), která vydává vlastní tokeny a tím pádem nezávisí na open-source těžbě. Touto těžbou je myšlen systém motivace a odměn za ověřování transakcí, na kterém závisí většina kryptoměn.

XRP obecně není kryptoměnou, která by trhala nějaké rekordy, spíše se jedná o stabilní kryptoměnu. Celkový počet mincí byl stanoven na 100 miliard tokenů a další už nevzniknou.

I přes častou kritiku na adresu „decentralizace" této kryptoměny, se dá XRP předvídat zajímavá budoucnost. A to především díky velkému zájmu více než 100 světových bank a poskytovatelů plateb o využívání XRP tokenu. Ripple je v době psaní tohoto článku třetí nejhodnotnější kryptoměnou s cenou pohybující se okolo $0,35 za kus. XRP je na základě vysoké tržní adopce a relativní stability považován za silnou konkurenci Bitcoinu.

3. IOTA (IOTA)

IOTA je v porovnání s Bitcoinem a dalšími kryptoměnami, velice unikátní případ. Proč? Procesy ověřování transakcí probíhají úplně odlišným způsobem, nepoužívá standardní blockchain, ale bezblokovou technologii DAG. Tato technologie se také označuje jako „TANGLE". Tato technologie umožňuje fungování sítě bez limitů, poplatků a neexistují zde žádní těžaři.

Kryptoměna IOTA byla vytvořena za účelem propojení „Internetem věcí" (Internet of Things - IoT), což je koncept, který se ztotožňuje s tvrzením, že "každé zařízení s přepínačem ZAP/VYP" (jako jsou mobily, bílá elektronika, kuchyňské vybavení) lze připojit k internetu a propojit mezi sebou. Takováto komunikace mezi přístroji již existuje a má silný dopad na to, jak budeme v budoucnu žít a organizovat náš každodenní život. Představte si takový budík, který nařídí vašemu kávovaru, aby vám připravil ranní kávu, zatímco vy stále poleháváte v posteli.

Zakladatelé IOTA vytvořili tento systém, aby strojům umožnili efektivní sdílení zdrojů, jako např. když vaše zařízení v domácnosti zjistí, že je potřeba koupit více jídla, nebo drogerie, nebo naopak prodat zbytečné věci.

Síť IOTA/Tangle umožňuje provádět transakce mezi zařízeními díky tomu, že jednoduše ověří každou novou transakci se dvěma náhodnými předešlými transakcemi v síti. Jedná se tedy o téměř instantní, méně centralizovaný a více škálovatelný systém než je bitcoin. Každé nově připojené zařízení do sítě chytře přispívá k celkovému výpočetnímu výkonu Tanglu. Aktuální kurz IOTA je nějakých $0,35 a tržní kapitalizace se pohybuje okolo 1 miliardy dolarů.

4. Monero (XMR)

Největší výhoda Monera oproti Bitcoinu je schopnost směňovat peníze anonymně a tím uživatelům nabízí vyšší úroveň soukromí na internetu. Transakce by měly být 100% anonymní. Aspoň to tvrdí sami autoři na svých oficiálních stránkách.

I když se o Bitcoinu a obecně o kryptoměnách říká, že jsou anonymní, není tomu tak. Spíše jsou pseudoanonymní. Bitcoinové transakce lze zpětně spojit s veřejnou adresou v blockchainové síti, a proto pokud někdo zná veřejnou adresu dotyčné osoby, lze ji tak identifikovat. Tajemství nevysledovatelných transakcí monera spočívá v použití "jednorázových" adres a metodě kruhových podpisů (tzv. ring signatures).

Kruhové podpisy mohou zamaskovat odesílatele i příjemce prostředků před veřejným blockchainem uživatelů tak, že se náhodně vyberou minimálně dva podpisy z již použitých výstupů v blockchainu, které slouží jako návnada a skryjí tak skutečné účastníky transakce. Tržní kapitalizace této kryptoměny se aktuálně pohybuje něco přes 1 miliardu a hodnota jednoho tokenu je zhruba 70 USD.

5. Ethereum (ETH)

Ethereum patří mezi dlouhodobé top 3 kryptoměny a jedná se o velkého hráče na trhu. Tržní kapitalizace je více než 17 miliard dolarů a cena jednoho tokenu je zhruba 170 USD. V čem je tato kryptoměna tak výjimečná?

Ethereum je kryptoměna založená na podobném principu jako bitcoin. Klíčovým rozdílem mezi BTC a ETH však je to, že Bitcoin je považován za alternativu ke tradičním měnám a jeho účelem je tedy "uchování hodnoty". Ethereum bylo na druhou stranu navrženo tak, aby pohánělo a zpeněžovalo směnu kryptoměn na vlastní peer-to-peer (P2P) síti. Když uživatel koupí nebo prodá ether tokeny, poplatky z transakcí jdou na financování služeb poskytovaných P2P sítí ethereum. Tato síť primárně poskytuje zázemí pro tvorbu tzv. smart kontraktů a dalších aplikací. Smart kontrakty jsou klasické kontrakty (smlouvy, kontrakty) ale založené na blockchainu.

Výraznou výhodou této platformy je, že dokáže zpracovávat transakce rychleji než Bitcoin, ale bitcoinové přívrženci se nemusejí ničeho obávat. I když mu Ethereum šlape na paty jakožto druhá nejpopulárnější kryptoměna, není považována za přímou konkurenci.