Obě tyto situace jsou zcela běžné a váš požadavek na vlastní bydlení není samozřejmě nic přemrštěného nebo výjimečného. Přesto jde dnes v Praze o zcela nesplnitelné přání. Dá se říci, že to je v Praze požadavek z říše snů.

Astronomické částky za nemovitosti a nájmy
Všichni každý den zjišťujeme, jak životní náklady v Praze dramaticky rostou. Ze všeho nejvíc ovšem rostou náklady na bydlení. Ať již si chcete koupit vlastní byt nebo sehnat nějaký nájem, ceny dosahují astronomických výšek. To není žádné tajemství, ale zatím se pro změnu nic neudělalo. V právě končícím volebním období mělo na pražském magistrátu bytovou problematiku na starosti Hnutí ANO a problémy s náklady na bydlení se spíše prohloubily. Tím, že se nic neřešilo a Praha do ničeho neinvestovala, vznikl sice rozpočtový přebytek, ale město zároveň nezkrotilo obrovský nárůst cen nemovitostí a pronájmů.

Bydlení se v Praze si v současné době nemůže dovolit čím dál více lidí.  Nejde jen o seniory a nižší příjmové skupiny, ale na slušné bydlení nedosáhnou už ani příslušníci střední třídy, tedy učitelé, úředníci, zdravotníci a drobní živnostníci. V součtu se jedná o statisíce lidí. Taková situace je už zcela neúnosná.

Výstavba cenově dostupných bytů
Rozpočtový přebytek z minulých let, který tvoří zhruba 7 miliard korun, chceme využít na investice do bytů. Nápad, aby město samo stavělo byty, nám v tuto chvíli nepřijde šťastný. Znamenalo by to vznik dalších pracovních míst pro další úředníky a nekonečná výběrová řízení na stavební firmy, které by městské projekty realizovaly.

Zdroj: ČSSD

Raději vytvoříme nová pravidla pro developery, která umožní rychlejší výstavbu bytů s jasnými pravidly. Podle nových pravidel budou muset developeři 10% postavených bytů poskytnout městu. Tyto byty bude Praha pronajímat za nájemné, které se bude odvíjet od příjmů každé domácnosti. Jedná se o takzvaný Berlínský model. Jen tak totiž dosáhnou na bydlení v nových projektech i rodiny s průměrnými nebo podprůměrnými příjmy. Developeři budou také muset spolu s byty vystavět potřebnou infrastrukturu.  Na každých - dejme tomu - 200 nových bytů vznikne školka a ordinace lékaře nebo nový přechod.

Podpora vlastního bydlení
Pro Pražáky, kteří chtějí bydlet ve vlastním, budeme prosazovat zvýhodněné nízkoúročené půjčky od Státního fondu na podporu bydlení. Současný systém půjček, kdy je maximální výše úvěru omezena částkou 2 miliony korun na dům a 1,2 milionu na byt, je pro Pražáky naprosto nedostatečný. Chceme, aby se výše bezúročné půjčky odvíjela podle cenové mapy tak, aby Pražáci mohli dosáhnout až na 3,5 milionu korun. Při 20 % spoluúčasti se tak dostaneme na částku něco přes 4 miliony korun za menší byt, což více odpovídá cenám bytů v Praze.

Zároveň podpoříme družstevní bydlení. Budeme družstvům pomáhat s pozemky, či s poskytnutím bezúročné půjčky. Za to může Praha od družstev dostat část nově postavených bytů, které pronajme za regulované nájemné rodinám s nižšími a průměrnými příjmy.

Zlevníme život všem Pražanům
Praha je jistě krásná. Je to jedno z nejkrásnějších měst na světě. Ale život v Praze je čím dál dražší. Může za to především turistický ruch, který zvedá ceny za jídlo, ubytování, dopravu, vlastně všechno. Někteří podnikatelé na turistech vydělají. Ale řada Pražanů sleduje jen pořád větší vír ve své peněžence.

Zdroj: ČSSD

Chceme proto, aby se životní náklady pro obyvatele Prahy zlevnily. Chceme, aby co nejvíce peněz z rodinného rozpočtu zůstalo pro rodinu. Chceme zlevnit bydlení, dopravu po městě, ceny energií, některé výdaje ve škole, stejně jako poplatky za psy.

Prostě zlevníme život všem Pražákům! Více na www.jasne.cz!

Zdroj: ČSSD