Pane Zdechovský, na svém webu máte, že rodina je pro Vás otec, matka a dítě a nechcete „sociální experimenty“. Jak si to mám vyložit?

Třeba tak, že jsem poměrně konzervativní a věřím, že je dobře, když dítě vychovávají jeho biologičtí rodiče, kteří ho mají nejraději a je u nich nejpravděpodobnější, že se budou přirozeně rozhodovat v jeho prospěch. A pak také vím, jak třeba trpí děti samoživitelek nebo sirotci, když ty rodiče nemají. Některé věci prostě nejde nahradit. To, že někdo chce ve velkém umožňovat všechny možné alternativy, popřít biologii a často jen uspokojit něčí sobecký zájem, pak vnímám jako takový sociální experiment, kdy se zkouší, jestli a jak dlouho to může vydržet.

Takže Vám vadí například umělé oplodnění?

Ne, nevadí. Zde je potřeba rozlišovat mezi objektivní léčbou a tím, když zcela zdravá žena žádá, aby ji stát z veřejných peněz zdarma otěhotněl, protože nemá nebo nechce stálého partnera. Nemyslím, že „mít své biologické dítě“ má být něčí základní právo. Léčbu neplodnému páru rozhodně nijak zakazovat nechci a jsem rád, že medicína umí pomoci, ten druhý případ je pro mě ale už zneužitím pokroku. Dostat vše zadarmo, včetně dětí a sociálních dávek na ně, je pro mě naprosto scestná neomarxistická představa. Žádný zaměstnavatel vám nedá výplatu jen proto, že jste nastavili ruku a chcete. V tomto se s liberály, socialisty a komunisty opravdu neshodnu, stejná práva pro všechny jsou pro mě mýtus.

Namítnu vám to, co říkají socialisté. Svět se prostě mění a proměňuje se i společnost. Nejsou tedy Vaše požadavky takovým krokem zpátky?

Ano, svět se mění. Proč ale prosazovat změnu toho, co funguje a co se za léta osvědčilo? Být konzervativní není o tom chtít zpátky středověk. Je to spíše o tom, že vidíme potřebu hranic nebo jasných mantinelů, kde se máme pohybovat. Přijde mi absurdní, když neomarxisté a různé neziskovky bojují za práva jakékoliv minoritní skupiny, ale základní právo dítěte na matku a otce vycházející z Ústavy je jimi popíráno.

Vždy mě štve, když slyším, kdo by měl mít všechno právo na děti. Proč se třeba nikdo z nich nezabývá tím, že většina otců po rozvodu vidí děti jen na pár hodin jednou za 14 dní? A přitom dítě vychovávané v lásce oběma rodiči je nejlepší prevencí všech patologických jevů. A to si my, konzervativci, uvědomujeme. Roli milujícího otce ve výchově dětí považujeme za stejně důležitou, jako roli milující matky. A pokud někdo toto relativizuje nebo tvrdí opak, lže.

Tomáš Zdechovský je europoslancem za KDU-ČSL, v Evropském parlamentu je členem Evropské lidové strany.

Zdroj: Archiv TZ