Proč by měli lidé volit do Senátu právě Vás?
Za svůj hlavní úkol považuji pohlídat, aby u nás nenastal nějaký zvrat od demokratického vývoje k autoritativní formě vlády populistů a posunu naší země do sféry vlivu nedemokratických režimů, které neuznávají hodnoty svobody a lidské důstojnosti. Senát je totiž především důležitou ústavní pojistkou. Vedle toho chci bránit snahám současné vlády omezovat naše svobody. Senátoři mají pravomoc spolutvořit zákony, tedy je opravovat, doplňovat a novelizovat. A také je mohou vracet do Poslanecké sněmovny.

Působil jste jako poradce ministra zahraničí Karla Schwarzenberga. Budete se tedy v Senátu věnovat zahraniční politice?
Ano, v Senátu bych chtěl navazovat na Karla Schwarzenberga. Žijeme v poměrně komplikované mezinárodní situaci. Pokud nebudeme mít doma jasno nad naší zahraničně-politickou orientací, tak můžeme přijít o vše. Ale moje priority jsou především v ekonomické oblasti. Naše země churaví nekoncepčností. Zbytečně nás brzdí neschopnost realizovat dlouhodobě odkládané reformy.

Ty reformy promýšlíte v think-tanku Glopolis, jak píšete ve svém programu, ale co konkrétně plánujete udělat pro svůj region?
Konkrétně se chci věnovat regionální ekonomické diplomacii. Budu k nám vozit potencionální investory a přibližovat jim možnosti podnikání v našem kraji. Záleží mi na tom, aby u nás zůstávali vzdělaní lidé, proto se budu snažit propojovat školy s firmami. Budu se zajímat o soulad zemědělství s okolní krajinou a usilovat o rozvoj turistiky a ochranu přírody. Chci podporovat prostředí pro kulturu, ochranu památek a historického dědictví.

Co byste udělal pro zlepšení politické kultury?
Chci přispívat k tomu, aby lidé nebyli z politiky neustále zklamáváni a neuchylovali se k populistům. Začal jsem u nás v regionu. Postupně jsem mluvil s většinou politiků a snažil jsem se hledat, jaké hodnoty nás spojují. Vybudoval jsem širokou koalici pěti stran a hnutí – TOP09, Starostů a nezávislých, Pardubáků, Patriotů Pardubic a Liberálně ekologické strany. Umím se domluvit a najít řešení a podobně budu postupovat i na celostátní úrovni, pokud budu zvolen.