Zvažte nová okna

Na podzim je stále ještě vhodná doba pro výměnu oken. Jedná se o větší zásah, který mnoho lidí dlouho odkládá, neuvědomují si přitom ale, že tak z domu nechávají unikat až polovinu tepla. Vynikající termoizolační vlastnosti mají dnes plastová i dřevěná okna, stačí si vybrat podle svých preferencí. Důležité je, aby měla vícevrstvé zasklení a dobré hodnoty součinitele prostupu tepla a propustnosti slunečního záření.

Automatické vytápění i světlo

Dnes už se jedná o poměrně běžnou věc, ne vždy ji ale majitelé doopravdy využívají. Programovatelný termostat vám umožňuje zvolit časové úseky, kdy budete interiér vytápět a kdy nikoli. Pokud tedy v domě či bytě přes den nikdo není, můžete značně ušetřit. Snížení teploty o pouhý jeden stupeň vám ušetří zhruba 6 % energií.

Podobně je na tom automaticky regulovatelné osvětlení, i když to je stále spíše doménou tzv. chytrých domácností, které využívají propojení pomocí nových technologií. Základní změnu na automaticky ovládané světlo ale zvládnete i jednodušeji pomocí základních setů, jako je například Philips HUE Starter Kit. Světlo můžete ovládat odkudkoli a nastavit automatické vypínání, takže se vám nestane, že byste nechali někde svítit.

Šetřete v kuchyni

Jedním z největších „žroutů“ energie je pochopitelně kuchyně. Stačí ale změnit pár návyků, které vypadají, jako že nemají sebemenší vliv, dohromady se ale na fakturaci za energie poměrně neblaze podepisují. Co byste měli dodržovat nebo změnit?

  • Dbejte na adekvátní poměr velikosti hrnce a plotýnky, aby neunikalo teplo okolo
  • Používejte pokličky a papiňák
  • Vařte vodu v rychlovarné konvici, kromě indukční varné desky se jedná o nejefektivnější způsob ohřevu.
  • Na vaření využívejte jen nezbytné množství vody.
  • Pravidelně odmrazujte lednici, velká vrstva ledu výrazně zvyšuje spotřebu energie lednice.

Nebojte se přejít k jinému poskytovateli

Není výjimkou, že se spotřebitelé okrádají sami. Stačí nějakou dobu nerevidovat smlouvy a nabídky a zůstávat u stále stejného poskytovatele, i když se jeho ceny podstatně zvyšují a podmínky zhoršují. Nedělejte podobnou chybu a využijte internetové srovnávače energií jako je ePojištění.cz a Srovnejto.cz. Vyberte si nabídku podle svých preferencí a sjednejte si novou smlouvu online.

Jaké všechny výhody tyto internetové srovnávače vlastně mají? To se dozvíte v článku zaměřeném na nové technologie na poli pojišťovacích produktů.