NĚMECKÁ KÁVA A CHILI S TOFU

Na žádném kulturním festivalu nesmí chybět gastronomie, v tomto případě i s příchutí historie. Gastrokaravan Rixbox, který od 22. do 28. června najdete na náměstí Edvarda Beneše, přiveze do Liberce nejen gastrospeciality z módní čtvrti Berlín-Neukölln, jako je např. několikrát pražená káva, chilli con tofu nebo chilli con carne, ale představí i příběh pobělohorských uprchlíků z Čech. Věděli jste, že v roce 1737 založili čeští uprchlíci poblíž Berlína vlastní vesničku, Rixdorf? Místo existuje dodnes a dnes v něm žijí nejen Češi a Němci, ale třeba i lidé z Íránu, Libanonu či Palestiny. Pestrá směsice obyvatelstva vytvořila i specifickou rixdorfskou kuchyni, která během „jara" zavítá i na hlavní liberecké náměstí – stačí jen ochutnat.

Zdroj: Pavlína Jáchimová

ZBAVTE SE CHYTŘE VĚCÍ NAVÍC!

Rovněž na náměstí Dr. Edvarda Beneše, ovšem až v neděli 25. června, se budete moci smysluplně zbavit věcí, které vám doma přebývají – a naopak si domů zdarma odnést to, co se vám hodí. Liberec totiž čeká velký veřejný bazar, v jehož rámci můžete měnit třeba nechtěné dárky, nepadnoucí oblečení, přebytečné knihy nebo hračky, se kterými už si u vás doma nikdo nehraje.

Zdroj: Tereza Křenová

CESTY ZA SOUČASNÝM NĚMECKÝM UMĚNÍM

V rámci Česko-německého jara se v pražské Národní galerii představuje historicky první výstava malíře a sochaře Gerharda Richtera ve střední Evropě. Richter je již desítky let jeden z nejvlivnějších (a také nejdráže prodávaných) malířů poválečné éry, který je mnohými kritiky označován za nejvýznamnějšího žijícího umělce. Protože není možné Richterovy obrazy odvést také do Liberce, rozhodli se organizátoři k obrácenému kroku: odvezou Liberečany za německým uměním, a to zdarma.

Zdroj: Pavlína Jáchimová

29. června se z Liberce vypraví speciální autobus kulturního jara, jehož posádka navštíví nejen pražskou výstavu slovutného Gerharda Richtera, ale také na výstavu Eberharda Havekosta v Galerii Rudolfinum. V plánu je rovněž prohlídka pražského Goethe-Institutu. Přihlášky přijímá městské informační centrum osobně či na adrese info@visitliberec.eu.

Přehled všech akcí Kulturního jara najdete na webových stránkách www.de-tsch.eu.

Zdroj: Pavlína Jáchimová

Co je Česko-německé kulturní jaro?

Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

V Liberci smysl dosavadního budování česko-německých vztahů symbolicky podtrhneme udělením dvou čestných vyznamenání", dodává liberecký primátor Tibor Batthyány: „Medaili města získá paní Marta Kottová, pamětnice hrůz koncentračního tábora, která dodnes předává svá svědectví a své zkušenosti mladším generacím. Další ocenění obdrží pan Ervín Šolc, který má coby německý rodák mimořádnou zásluhu na znovuoživení česko-německých vztahů."