VÍKEND V CENTRU
Důležitou součástí Česko-německého kulturního jara bude mimo jiné téma architektury a urbanismu. Ostatně právě na hlavních olomouckých náměstích i v přilehlých ulicích je stále více prázdných výloh s označením „k pronájmu", do nedalekého obchodního centra se přesouvá i určitá část společenského života. Ceny nevyužitých komerčních prostor zůstávají vysoké, ale nájemníci se hledají obtížně. Proto vznikl festival Víkend v centru, který požádal majitele nevyužitých komerčních prostor, aby na tři dny své prostory zpřístupnili k využití místními iniciativami, kulturními aktéry i obchodníky. O víkendu 7. – 8. dubna tak navštivte Dolní náměstí 42, tedy bývalé Elektro Kvapil a dozvíte se víc. Pořádáno ve spolupráci s Divadlem na Cucky.

RIXBOX aneb Ochutnejte Berlín!
Českou republikou se prožene Rixbox. Ne, nejde o boxerský turnaj, ale o gastro vůz z Berlína, který na Dolní náměstí přiveze prvotřídní kávu a gastronomické speciality současné německé metropole. Rixbox se nechal inspirovat mezinárodní kuchyní z berlínské části Rixdorf, ve které se po bitvě na Bílé Hoře usadili protestanští uprchlíci z Čech. Dnes je Rixdorf multikulturním prostředím, kde žijí jak Němci, tak třeba i lidé z Íránu, Libanonu či Palestiny. Pestrá směsice obyvatelstva vytvořila i specifickou rixdorfskou kuchyni, kterou můžete ochutnat právě v mobilním Rixboxu. Dolní náměstí, 6. – 13. dubna 2017.

Zdroj: Pavlína Jáchimová, Goethe-Institut

CESTY ZA SOUČASNÝM NĚMECKÝM UMĚNÍM
V rámci Česko-německého jara připravili organizátoři historicky první výstavu německého umělce Gerharda Richtera ve střední Evropě. Ta se uskuteční 26. 4. - 3. 9. 2017 v pražské Národní galerii a představí jednoho z nejvlivnějších (a také nejdráže prodávaných) malířů poválečné éry, který je mnohými kritiky označován za nejvýznamnějšího žijícího umělce.

27. května 2017 se z Olomouce vypraví speciálně potištěný vagon Česko-německého kulturního jara, a to nejen na výstavu Gerharda Richtera, ale také na výstavu Eberharda Havekosta v Galerii Rudolfinum a rovněž na prohlídku pražského Goethe-Institutu. Cesta i program jsou pro uměnímilovné Olomoučany zdarma, kapacita je ovšem omezená: přihlásit se můžete u paní Lenky Havelkové (havelkova@olmuart.cz) z Muzea umění Olomouc.

Přehled všech akcí Kulturního jara najdete na webových stránkách www.de-tsch.eu.

Co je Česko-německé kulturní jaro?
Česko-německé kulturní jaro 2017 je přeshraniční kulturní iniciativa Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Goethe-Institutu v Praze, Česko-německého fondu budoucnosti a Českých center v Berlíně a Mnichově ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Ministerstvem zahraničních věcí České republiky.

Zdroj: Pavlína Jáchimová, Goethe-Institut