Splňte si sen


Rádi byste navštívili španělské ostrovy, Turecko nebo oblíbené exotické destinace Ras Al Khaimah či Dubaj ve Spojených arabských emirátech, ale kvůli daleké cestě s dětmi se raději rozhodnete jet jen na Máchovo jezero? To ale vůbec nemusíte. Když vše důkladně promyslíte a zjistíte si možnosti, možná budete překvapeni, jak snadné to ve skutečnosti je. V současnosti mnoho cestovních kanceláří nabízí ubytovaní přímo ušité na míru rodinám s dětmi. TIP: Dovolenou všem rodičům zpříjemní rodinné hotely s programy pro děti, třeba u CK Fischer se díky klubu Funtazie s bohatými animačními programy vaše dítka zabaví v průběhu celého pobytu.


Vzdálenost dnes není žádnou překážkou, i když cestujete s dětmi nízkého věku. Rozhodnutí, kam se podívat, je tedy jen na vás. Pokud se svěříte do rukou odborníků v cestovních kancelářích či agenturách, můžete si být jisti, že vše zařídí a nebudete se muset zbytečně stresovat rezervacemi hotelů nebo výběrem nejvýhodnějších letenek. Postaráte se pak s čistou hlavou o přípravu své ratolesti na cestu. Jste-li ale organizační typ, tak se samozřejmě v plánování meze nekladou.


Rychle a bezpečně


Kdo by z mládí neznal šílené cesty k moři v autě bez klimatizace a se sourozencem, který se neustále roztahoval. Ani rodiče jistě nezapomněli na hádky dětí na zadních sedadlech a ukrutné horko v kombinaci se serpentýnami, což nejednou zapříčinilo žaludeční nevolnost. Tomu je dnes konec. Zakoupíte-li si zájezd, máte v něm také letenky za výhodnou cenu. A co si budeme povídat, nejen že je létání pohodlné, ale i rychlé. Děti pak snášejí cestování na větší vzdálenost mnohem lépe než jiným prostředkem.


Letadlo je nejjednodušším a nejrychlejším způsobem dopravy a doporučuje se právě pro rodiny s dětmi. Letiště jsou klimatizována, takže děti nejsou vystaveny vysokým teplotám a nehrozí přehřátí organismu. Navíc v tamních obchodech jim rodiče snadno zajistí příjem tekutin potřebné teploty," uvádí Jan Bezděk, tiskový mluvčí CK Fischer. Upřednostňujete-li přesto přepravu autem nebo vlakem, vyrazte nejlépe na noc, kdy děti budou mít přirozenou potřebu spát, nevyruší je sluníčko ani teplo. Zkuste si cestu nanečisto třeba po Čechách, abyste zjistili, jak vaše dítka cestování snáší.


Buďte v letadle připraveni na všechno


Pokud děti nikdy neletěly, ty větší budou jistě fascinovány. Dávejte na ně tedy bedlivý pozor už na letišti, kde se pohybuje velké množství lidí a dítka se mezi nimi ztratí raz dva. Cestování letadlem si doma jen tak nenazkoušíte, nicméně je dobré se náležitě připravit. S dětmi o letu mluvte, co nejvíce popište, jak to bude probíhat a hlavně – zůstaňte pozitivní, aby se nebály. Předem se určitě Nalaďte se na pohodovou vlnu_obr.2Zdroj: CK Fischerinformujte u letecké společnosti, jaké mají podmínky přepravy kočárků, zda je na palubě postýlka nebo omalovánky. U starších dětí svačina není problém, máte-li však v baťůžku přesnídávku či jinou tekutou stravu, očekávejte, že při letištní kontrole budete vyzváni, aby ho váš maličký ochutnal.


Pamatujte, že kojenci by měli být při vzlétnutí a přistání vzhůru, zpříjemnit jim to můžete kojením, což pomůže zabránit zalehnutí uší. Větším dětem s ohledem na věk dejte bonbon nebo žvýkačku. Na tlak v uších lze vyzkoušet jednoduchá finta, že rukou zacpete nos dítěte a to pak jemně foukne do nosu. Někdy postačí předsunout spodní čelist před vrchní a je „odlehnuto". Během letu se projděte, aby se dítě trochu protáhlo a chvilku zabavilo něčím jiným. V mnoha letadlech jsou nainstalovány interaktivní obrazovky, na kterých se dají hrát hry, koukat na pohádky, kreslit. Nic také nezkazíte, když dětem pustíte do uší jejich oblíbenou pohádku.


Nezapomeňte na hračku


Jistě máte jasnou představu, co zrovna váš mrňousek potřebuje. Neměli byste zapomenout na minimálně jednu hračku, kterou dobře zná z domova, aby měl v cizím prostředí alespoň nějaký pevný bod. Dobré je mít po ruce vlhčené ubrousky, lehkou deku na přikrytí a Nalaďte se na pohodovou vlnu_obr.3Zdroj: CK Fischerpolštářek. Samozřejmostí je svačina a lahvička s vodou, aby dítě stále doplňovalo tekutiny. TIP: Přes letištní kontrolu s tekutinou neprojdete, ale pokud s sebou vezmete prázdnou lahvičku, za kontrolou lze voda doplnit a vzít do letadla.


Vzduch v letadle vysušuje nosní sliznici, takže pro jistotu přibalte dětské kapičky do nosu na zvlhčení. Myslete také na možné nevolnosti, které mohou nastat při turbulencích. Před odletem se poraďte s pediatrem na případných lécích. Obecně platí, že pokud budete dobře naladěni vy jako rodiče, pak i děti se svezou na pohodové vlně. Snažte se předejít jakékoli nekomfortnosti během letu a vše proběhne hladce. Nezbývá nic než si pořádně užít chvíle se svou rodinou a získat nové společné zážitky!