Na jaké novinky nebo zajímavosti letošního festivalu Milotice byste rád upozornil?

Je to spíše otázka na programového vedoucího Michaela Strýčka, pod jehož vedením jednotlivé pořady vznikaly. Zásadní změnu, na kterou jsme přistoupili již v roce 2016, vidím v periodicitě pořádání festivalů. Upustili jsme od zaběhlého pořádání v tříletých cyklech v mezidobí Slováckých roků v Kyjově a zvolili jsme po dohodě s okolními obcemi pořádání v takzvaných „sudých“ rocích, čili ve dvouletých cyklech. Pominu-li ekonomickou stránku, přínos vidím i v lepší připravenosti autorů, nabízená témata se jen tak nevyčerpají a stávají se divácky atraktivnějšími. Páteční a sobotní programy se odehrají v areálu vinných sklepů u Šidlen a v neděli se pořady přestěhují do zahrad a oranžerie zámku.

Vyzdvihovat jednotlivé pořady by z mé strany nebylo vhodné, ale osobně se těším na pořad o Františku Sušilovi, určitě zajímavá bude i vzpomínka na maršála Radeckého.

K velkým lákadlům festivalu patřívá klenotnice a nokturno, pořádané mimo festivalovou scénu. Zajímavé budou i doprovodné programy, kde si přijdou na své diváci všech věkových kategorií.

Jsem přesvědčen, že i letošní festival bude velkým zážitkem pro návštěvníky Milotic. Již teď všechny čtenáře Slovácka zvu a těším se, že spolu prožijeme nezapomenutelný víkend.

Můžete zmínit některé další zajímavé letní či podzimní akce, na které byste naše čtenáře rád pozval do Milotic?

Kromě komornějších akcí, pořádaných místními složkami, připravují milotičtí vinaři burčákové pochody. První se uskuteční 22. září a druhý, navštěvovanější, 13. října. Významnou zdejší akcí je tradiční Trh místních produktů, pořádaný na čestném nádvoří zámku. Ten se uskuteční v neděli 23. září. Nesmím zapomenout ani na krojované hody, které mají v Miloticích velkou tradici a konají se na svátek Všech svatých, první listopadový víkend.

Jaká další turistická lákadla byste návštěvníkům Milotic doporučil?

Obec se snaží zpříjemnit pobyt nejenom místním občanům, ale i návštěvníkům obce. Máme tu velkou devízu, kterou je bezpochyby zámek. Každoročně jej navštíví desítky tisíc návštěvníků. Dalším cílem především cyklistů je již zmiňovaný areál vinných sklepů Šidleny. Stejně jako v mnoha podobných sklepních areálech jsou zde otevřené sklepy. Místní vinaři se dohodnou a v týdenních intervalech mají sklep otevřen a nabízí víno náhodným návštěvníkům.

Navíc Miloticemi prochází hned několik značených cyklo-stezek – Moravská vinná a Mutěnická. Cyklistům se u nás snažíme vycházet vstříc.

Návštěvníci, kteří se k nám během roku vydají na zámek či za vínem, mohou mimo jiné zavítat i na naši šestimetrovou lezeckou stěnu umístěnou ve vnitřních prostorách, zahrát si minigolf či jiné sporty, popřípadě si zapůjčit kolo a projet se po okolí. K chloubám obce patří i dvě památkové přírodní rezervace: Písečný rybník a Horky, s chráněnou stepní květenou. V jarních měsících zde stovky turistů obdivují raritu, kterou je hlaváček jarní.

Obec neustále zkrášlujete. Jaké investiční akce u vás nyní v létě probíhají a co se vám letos podařilo vylepšit či vybudovat?

Loňský rok byl pro nás hodně úspěšný z hlediska získávání dotací. Mohli jsme si dovolit zahájit realizaci několika staveb, které bychom jinak z obecního rozpočtu nezaplatili.

Letos se nám podařilo dokončit šest staveb, největší z nich byla výstavba téměř kilometr dlouhého chodníku, vedoucího od kostela až po konec obce směrem na Dubňany.

Hotové máme i chodníky na hřbitově, dokončili jsme úpravu parteru před obecním úřadem, zrekonstruovali komunikace na ulici Rafanda včetně chodníků a parkovacích míst a do finále se blíží výstavba sociálních bytů na místě bývalé mateřské školy a v polovině prázdnin bude spuštěn nový vodovod v lokalitě Šidleny.

Prostranství před obecním úřadem prošlo výraznou rekonstrukcíZdroj: Obec MiloticeProstranství před obecním úřadem prošlo výraznou rekonstrukcí       Autor: Obec Milotice

 

Které investiční akce obec připravuje? Hodláte usilovat i o dotace?

Věřím, že i v budoucnu se budeme snažit svou obec zkrášlovat a podmínky k bydlení zpříjemňovat. Bude záležet na financích i na vůli zastupitelstva, které vzejde z podzimních komunálních voleb.

O dotace budeme i nadále usilovat, s napětím očekáváme, zda budeme úspěšní s rekonstrukcí tělocvičny, opakovaně budeme podávat žádost na nové učebny v půdní vestavbě základní školy. Získali jsme dotaci na úpravu zeleně v obci, na podzim začneme s výsadbou a nákupem nových laviček v centru obce.

Jednou z našich priorit je i vybudování nových polních cest, které spojí obec s lokalitou Šidleny a s kopcem Náklo a dále obec Vacenovice s městem Dubňany přes pozemky v katastru Milotic. Tato akce bude financována z dotací, o které požádal pozemkový úřad, snad se v příštím roce tato investice zdaří. Přispělo by to ke zvýšení návštěvnosti obce.

Co byste přál Milotickým, aby se jim v blízké budoucnosti podařilo, a jak jim v tom budete pomáhat?

Chci občanům popřát jenom to nejlepší. Těší nás, když nám někdo sdělí, že se mu tu dobře žije. Jenomže spokojený člověk zpravidla mlčí a daleko více jsou slyšet ti nespokojení. Pokud je nespokojenost směřovaná na vedení obce a týká se obecních záležitostí, je to v pořádku. Osobně to beru jako inspiraci a důvod věci měnit a zlepšovat. V mnoha případech však jako starosta nemám pravomoci vyřešit některé stížnosti obyvatel osobního rázu či sousedské neshody. Byl bych rád, kdyby se nám kromě realizování vytyčených cílů na zastupitelstvu dařilo zlepšovat v obci i vzájemnou komunikaci a toleranci. (PI)