Restauraci vlastníte osmým rokem. Za tu dobu jste si jistě vybudoval jméno. Co je klíčem Vašeho úspěchu? Proč lidé chodí zrovna k Vám?

Myslím si, že člověk by měl podnikat v oboru, který dobře zná a má ho rád. Proto jsem chtěl klasickou hospodu s českým jídlem. Důležité je také místo. Proto jsem zhruba před osmi lety našel prostory poblíž dálničního tahu, kde jsem založil restauraci. To byl dobrý krok, protože u nás lidé často zastavují.

Zaznamenal jste u hostů v poslední době změnu ohledně požadavků? Co jste konkrétně vylepšil a co máte ještě v plánu?

Hosté, kteří projíždí, se poslední dobou často ptali na možnost platby kartou. Proto jsem pořídil platební terminál. Zlepšili jsme i systém práce. Dříve jsem příjmy dopočítával po večerech a k tomu evidoval zásoby. Objednávky jsme zapisovali na papírky, které se během dne poztrácely. Takový nepořádek mě štval. Ještě k tomu mi starosti začaly ubírat čas na rodinu.

Zdroj: Youtube

Jak jste to začal řešit?

Chtěl jsem pořídit nějaký chytrý a jednoduchý systém, který nebude stát desítky tisíc. Známý mi dal tip na ePokladnu od Vodafonu. Koupil jsem si verzi ePokladna Komplet, tři licence po 420 Kč/kus, dva tablety a jednu tiskárnu na bar. Zavedli nám i internet, který je k provozu bezhotovostních plateb potřeba. Do všech zařízení, včetně mého chytrého telefonu, jsme nainstalovali aplikaci. Řešení jsem přizpůsobil na typ Restaurace, v aplikaci tak máme rozvržení stolů, možnost nejprve objednat a platit později, rozdělení účtu mezi víc lidí, jídelní lístek i kompletní správu skladu. Pořízení platebního terminálu pro bezhotovostní platby zprostředkoval Vodafone u partnerské banky. Teď mám nejen větší přehled o tržbách ale i nad svými zaměstnanci. Součástí služby je webový portál, ze kterého sleduji, kolik jednotliví zaměstnanci utržili atp.

Takové řešení však něco stojí. Máte spočítané všechny náklady?

Tablety jsem koupil za zhruba 2 000 Kč/kus. Tiskárnu účtenek mám za 5 377 Kč. Celkově jsem tak jednorázově investoval kolem 10 tisíc Kč. Měsíčně za 3 licence ePokladna Komplet platím 1 260 Kč. I za platební terminál musím odvádět část poplatků bance. Díky možnosti platit kartou se však přes den zastaví mnohem více zákazníků. Zisk se po zavedení nových možností platby a s lepší kontrolou zaměstnanců zvedl o 20 %.

Spadáte do oborů, kterých se týká první vlna Elektronické evidence tržeb. Myslíte si, že jste na ni připraven?

Podle toho, co jsem se dočetl, vím, že jsem na elektronickou evidenci tržeb připraven dobře. Minimálně nebudu muset pořizovat další zařízení, ani software.