Babičky, dědečkové, tetičky, ale i kamarádky novopečených maminek se nyní vrací k tradici a vkládají narozenému miminku mince do kolébky. Přejí mu tím do života blahobyt a štěstí.


Příchod dítěte na svět je v mnoha kulturách spojován s rituály a oslavami provázenými předáváním darů novému členovi rodiny. I když taková pozornost mívá různé podoby, tradičním darem byl od pradávna peníz nebo dárek z drahého kovu.

Tradice, která téměř vymizela


Když se podíváme do minulosti, už v dobách renesance byla podobná tradice známa. Například Rožmberkové dávali svým dětem do kolébky ozdobný zlatý knoflík, který postupně nahradily zlaté a stříbrné mince.

„Od šlechty tuto módu časem převzaly všechny vrstvy obyvatelstva, bohatí měšťané i nejchudší venkované," popisuje tradici Lukáš Jokl, marketingový manažer z České mincovny.

 Česká mincovna se k tradici darování mince do kolébky vrátila a připravila různé varianty.Zdroj: Česká mincovna / ceskamincovna.cz

Česká mincovna se k tradici darování mince do kolébky vrátila a připravila různé varianty. Autor: Česká mincovna

Talisman v podobě mince děťátku věnovali zpravidla kmotr a kmotra – měl zajistit, aby v životě netrpělo nouzí. Mince se stala první investicí do budoucnosti novorozeněte a rodiče ji pro něj opatrovali až do dospělosti.


Tak vznikly slovní obraty „do vínku" (neboli do zavinovačky) a „do peřinky", které v souvislosti s dárkem pro miminko používáme dodnes.


V 19. století zvyk darovat vínkovou minci pominul, protože církev začala vydávat speciální křestní medaile. Za první republiky úlohu dárku pro miminko přejaly zlaté svatováclavské dukáty, pak tato krásná historická tradice na dlouhý čas usnula a až po roce 1993 na ni opět navázala Česká mincovna.

Součástí je i dárkové balení s možností vepsání věnování a doplnění dalších údajů o miminku, jako jsou datum narození, míry, váha apod.Zdroj: Česká mincovna / ceskamincovna.cz

Součástí je i dárkové balení s možností vepsání věnování a doplnění dalších údajů o miminku, jako jsou datum narození, míry, váha apod.
Autor: Česká mincovna

Obnovení tradice


I když se na tuto tradici téměř zapomnělo, Česká mincovna se rozhodla, že ji opět oživí a připravila pamětní medaile věnované k narození miminka.


„Musíme uznat, že jsme byli skutečně překvapeni zájmem veřejnosti o tento typ dárku a popravdě jsme ho ani nečekali. Dostali jsme velmi pozitivní ohlasy nejen z řad sběratelů, ale i veřejnosti, která ke sbírání mincí doposud neměla silný vztah. Z rozhovorů se zákazníky vzešlo, že se jim líbí propojení tradice a hodnotného i kvalitního dárku, který je osobní a za dostupnou cenu. Bonusem je i to, že se v budoucnu může zhodnotit," dodává Lukáš Jokl.


Proto vznikly různé varianty – od cenově dostupných pro každého až po ty dražší.


Sada mincí z roku narození – bude vědět, čím platili jeho rodiče


Velmi oblíbená je u veřejnosti dárková sada oběžných mincí Narození dítěte. V tomto elegantním dárkovém balení se ukrývají všechny aktuální české mince – 1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč. Tyto platné mince, které neprošly oběhem, jsou doplněny roztomilým žetonem s motivem spícího miminka.


„Každé miminko třeba jednou bude zajímat, čím platili jeho rodiče," dodává Jokl.

Sada oběžných mincí je cenově dostupným dárkem pro každého a je uložena ve speciálním dárkovém balení.Zdroj: Česká mincovna / ceskamincovna.cz

Sada oběžných mincí je cenově dostupným dárkem pro každého a je uložena ve speciálním dárkovém balení. Autor: Česká mincovna

Součástí dárkového balení je prostor k uvedení všech důležitých údajů o novorozeném děťátku: jména, data narození, porodní míry a váhy, barvy očí i vlásků. Samozřejmostí je také místo pro vaše srdečné věnování či osobní vzkaz.


Tento druh dárku kupují i díky cenové přijatelnosti především ženy a tety svým kamarádkám. Více o dárku sada mincí pro miminka.

Stříbrný tolar k narození dítěte


Stříbrný tolar k narození miminka je častým dárkem mezi rodinnými příslušníky, v oblibě ho mají především strýčkové a tety.

Na stříbrný tolar je možné vyrýt osobní věnování. Má pak velkou osobní hodnotu.Zdroj: Česká mincovna / ceskamincovna.cz

Na stříbrný tolar je možné vyrýt osobní věnování. Má pak velkou osobní hodnotu. Autor: Česká mincovna

„Mnozí zákazníci využívají možnost vyrytí věnování, které přidává k hodnotě ryzího stříbra nevyčíslitelnou hodnotu osobní," míní Lukáš Jokl.


Stejně jako u sady oběžních mincí, je i v balení stříbrného tolaru pro miminka prostor k uvedení všech důležitých údajů o děťátku – jména, data narození, porodní míry, váhy apod. – a samozřejmě i prostor pro osobní věnování.

Více o stříbrném tolaru jako dárku pro miminka.

Zlatý dukát k narození dítěte


Tento typ zlaté medaile vyhledávají především nejbližší rodinní příslušníci starší generace – babičky a dědečkové – nebo se na něj skládá více členů rodiny a věnují ho jako společný dárek.

 Zlatý dukát často kupují babičky a dědečkové. Je to pro ně vzpomínka i úcta k tradici. Na zlatý dukát nechávají vyrýt osobní věnování.Zdroj: Česká mincovna / ceskamincovna.cz

Zlatý dukát často kupují babičky a dědečkové. Je to pro ně vzpomínka i úcta k tradici. Na zlatý dukát nechávají vyrýt osobní věnování.
Autor: Česká mincovna

Stejně jako stříbrný tolar je i zlatý dukát k narození miminka uložen ve speciálním dárkovém balení, které obsahuje prostor k uvedení všech důležitých údajů o děťátku – jména, data narození, porodní míry, váhy apod.

Více o zlatém dukátu coby dárku pro miminka.

Motivy pamětních medailí Česká mincovna každých několik let obměňuje.Zdroj: Česká mincovna / ceskamincovna.cz

Motivy pamětních medailí Česká mincovna každých několik let obměňuje. Autor: Česká mincovna

Oblíbeným dalším dárkem je i zlatý dukát ke křtu.


Moje první cihlička zlata


Ten, kdo je spíše investičně zaměřen, vyhledává dárek, který se v budoucnu zaručeně zhodnotí. Prakticky smýšlející zákazníci tak pro miminko často volí dárek Moje první cihlička. Ke zlaté cihličce můžete zakoupit speciálně navržený obal Moje první cihlička, do kterého lze vepsat osobní věnování.

Víte, že…

Česká mincovna razí všechny české mince, které vám cinkají v kapsách.
Je jedinou tuzemskou mincovnou oprávněnou razit mince pro centrální banku. Provozuje prodejny v Praze, Brně a Jablonci nad Nisou.
Podívejte se na ceskamincovna.cz