Jak neselhat v dosažení cíle?

  •  Stanovení reálného cíle -možná trochu schválně jsme na sebe příliš tvrdí, zakážeme si téměř všechno, a proto se nám poté snadněji omlouvá, proč změnu nemůže naplnit.
  •  Motivace -chceme být přitažlivější či je naším motivem zdravotní problém? Jsme připraveni pro změnu stavu něco reálného činit?
  •  Definování problému, identifikace rizikových situací.
  •  Vytyčení plánu. Pro hubnutí či zdravou životosprávu je vhodná metoda postupných kroků.
  •  Volba vhodných metod/technik naplnění cíle – jsem schopen na úkolu/změně pracovat sám?

U posledního bodu se pozastavme. Pokud jste již v minulosti na svém předsevzetí zhubnout selhali, zvažte se obrátit na odborníka. Pomůže vám definovat reálný cíl, určit závažnost vašeho problému, poskytnout potřebné informace a stanovit dílčí kroky. Poradí vám dle vaší životní reality možné způsoby řešení. Pro někoho je vhodnou volbou skupinové či individuální výživové poradenství, někdo aktuálně nedisponuje časem a volí „krabičky".

MUDr. Hana Mojžíšová

MUDr. Hana Mojžíšová

Volte kvalitu! Stejně tak, jako existuje kvalitní instalatér/ psycholog /odborník na výživu, tak stejně panují rozdíly v krabičkových dietách. Do mé poradny chodí klienti, kteří často mají zkušenosti s krabičkovou dietou, řada z nich je spokojena a naplňují svou cestu k cíli, jiní na krabičkách přibrali, měli hlad či ztratili svalovou hmotu. To je pro mě důvodem se ptát na dodavatele služby. Dobrou zkušenost mám prostřednictvím svých klientů s firmou „Dieta v krabičce".

Ideální situací je, když klient, který volí krabičky, kombinuje službu s konzultací u výživového poradce. Ten mu vysvětlí, jak by ideálně mělo vypadat složení talíře, poradí dle anamnestických údajů vhodnou energetickou hodnotu krabiček, upozorní na nezbytnost bílkoviny a různě upravované zeleniny, na možnou pestrost menších porcí kvalitních příloh. Poradí, pokud klient nějakou potravinu nejí či má potřebu se dojíst či jídla je mnoho. Doplní doporučení dalšími úpravami životního režimu. Má možnost monitorovat efektivnost hubnutí při Analýzách složení těla, kde je patrný úbytek hmotnosti optimálně z tuků. Proto opět volte kvalitu poradce, neboť prodejce zázraků prodává své zboží a rychlým bezpracným hubnutím štíhlosti a zdraví nedosáhnete.

A už je na každém z vás, zda krabičky budou jen vhodným pošťouchnutím a inspirací ke zdravé životosprávě či oceníte pohodlnost dodávání vhodné a pestré stravy a setrváte.

Ani v roce 2016 stále nejsou k dispozici žádné zázraky, ani léky pomáhající hubnout. Opět je to na nás – zdravý životní styl – kombinace přiměřeného množství kvalitního jídla, vhodného pravidelného pohybu a odpočinku. I dílčí kroky mají smysl. Návyky, které fungují, se fixují. Spokojenost je zárukou úspěchu. Vše dobré v novém roce 2016!