Od počátku loňského září se společnost HONDL GLOBAL SERVICES, a.s. společně s kolegy z Polska a ze Slovenska pustila do péče o zhruba 1,3 milionu metrů čtverečních vnitřních ploch a o půl milionů metrů čtverečních venkovních areálů a zeleně. Pod hlavičkou mezinárodní korporace CEJS tak dodávají úklidové a servisní služby, které musí splňovat velmi přísná kritéria.

Začínali od píky

Začínali jsme postupně. Nejdříve na jednorázovém kolaudačním úklidu v Čechách, následoval rozsáhlý generální úklid před zahájením provozu skladů a teprve poté jsme získali další, tentokrát už trvalý kontrakt na kompletní úklid a provozní správu skladovacích hal.“ vzpomíná Ing. Jiří Hondl, spolumajitel společnosti HONDL GLOBAL SERVICES, a.s. Také rozsah služeb postupně narůstal, až k současnému stavu, kdy se firma stará o komplexní provozní správu těchto objektů, která zahrnuje nejen pravidelný úklid, odklízení sněhu, zametání a technické čištění venkovních komunikací, údržbu zeleně nebo hygienický servis, ale také podporu logistických procesů a deratizaci. Nakonec přišla výzva, ať se přihlásí do výběrového řízení v rámci střední Evropy. A opět uspěli.

Starost jako o malé město

Ve všech osmi obhospodařovaných terminálech se denně pohybuje více jak několik desítek tisíc stálých zaměstnanců, jenom v ČR se počet je to mezi 4.500 a 5. 000 zaměstnanci, které od října do prosince doplňuje ještě dalších 3.000 sezónních pracovníků. Bezmála 8 tisíc zaměstnanců už vydá za takové menší město, o které je zapotřebí se náležitě postarat.

 „Pro tento projekt jsme vyčlenili zhruba 1 000 lidí na různých pracovních úrovních, a to v rámci celé korporace.“ upřesňuje František Hondl, druhý ze spolumajitelů společnosti HONDL GLOBAL SERVICES, a.s. A dodává, že kvůli této zakázce průběžně nabírají nové kolegy a řeší koordinaci všech potřebných činností se zahraničními partnery. S úklidem začali vloni v září a v rámci konsorcia CEJS tak nyní zaměstnávají více jak čtyři tisíce lidí. Kromě výše jmenované tisícovky zaměstnanců na zmiňovaných terminálech, totiž zajišťují i celou řadu dalších zajímavých zakázek.

Certifikát od Ikea

Na přelomu roku jsme se například dozvěděli, že jsme jako subdodavatelé našeho významného odběratele prošli společně s ním auditem, který u něho prováděl řetězec Ikea, pro kterého zajišťuje kompletní logistické služby a stali se zprostředkovaně, tímto způsobem certifikovaným dodavatelem služeb pro nábytkářský řetězec Ikea. V podstatě jsme tento certifikát dostali tak nějak mimoděk.“ usmívá se Jiří Hondl a vysvětluje, že firmu vlastně zařadil do certifikace odběratel, společnost ESA Logistika, pro kterou HONDL GLOBAL SERVICES, a.s zabezpečuje úklidové služby po celé ČR .

O probíhajícím procesu se pořádně dozvěděli teprve v okamžiku, kdy se jim ozvali zástupci ze společnosti, jež pro Ikeu audit prováděli, aby si dožádali potřebné doklady. „Díky tomu jsme se na to ani nijak nepřipravovali. Víme však, že tato certifikace nebyla řadě firem udělena, protože nesplnily náročné standardy této společnosti. O nás se dá s nadsázkou říct, že jsme auditem prošli, aniž bychom věděli jak.“ Vysvětluje Hondl, podle kterého je to velmi dobrá vizitka o vysoké kvalitě jejich služeb a dobrém nastavení interních procesů v rámci firmy.

Přísný audit zn. McDonald´s

Naopak velmi přísný audit pro společnost McDonald´s trval celý měsíc a moc dobře jsme o něm věděli, dokonce probíhal na dvou provozovnách souběžně. Verdikt však zněl stejně – úspěšně jsme prošli a tím jsem se zařadili mezi auditované dodavatele.“ uzavírá Jiří Hondl. V současnosti se zaměstnanci HONDL GLOBAL SERVICES, a.s. už starají o osm zařízení rychlého občerstvení této značky a momentálně jednají s řetězcem o rozšíření do dalších lokalit. 

O společnosti HONDL GLOBAL SERVICES a. s.
Rodinná firma podnikající v oblasti správy nemovitostí, průmyslového úklidu, hygienického servisu, čištění komunikací, údržby zeleně či ostrahy objektů. V roce 2009 byla transformovaná do podoby akciové společnosti, její historie se však píše už od roku 1998. Nyní se mezi její klienty řadí stovky různě velkých společností či organizací, stejně jako opravdoví čeští či zahraniční firemní giganti, pro které bez problémů zajišťuje rozsáhlé a extrémně náročné zakázky.