Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

„Gastro“ ve Vídni

Vídeňské hotely prověřily kvalitu studentů Střední školy gastronomie a obchodu ze Zlína. Díky programu Erasmus+ získali studenti oborů kuchař a číšník na odborné stáži cenné zkušenosti.

21.2.2017
SDÍLEJ:

Foto: SŠGO Zlín

Už staří cechovní mistři věděli, jak důležité je pro učně a tovaryše získávání nových znalostí a dovedností. Proto každoročně vyrážely s ranečkem na zádech do světa na zkušenou stovky učňů, aby se v dalekých krajích přiučili něčemu novému, a byli tak do budoucna svému okolí přínosem, coby řemeslníci na pravém místě.

Touto léty ověřenou zkušeností se řídíme i my, učitelé Střední školy gastronomie a obchodu na Štefánikově ulici ve Zlíně. Už roky využíváme každou příležitost k tomu, abychom studentům v rámci evropských vzdělávacích programů umožnili vycestovat na zahraniční pracovní stáže. Naši studenti se tak dostali do Francie, Itálie, Řecka a Maďarska.

Naposledy jsme využili možnosti vyslat skupinu studentů v rámci vzdělávacího programu Erasmus+ k našim jižním sousedům, do Vídně.  Jednalo se o třítýdenní pobyt během listopadu 2016, veškeré náklady byly hrazeny z projektu Erasmus+ . Podle přesně stanovených kvót na počet kuchařů a číšníků byli vysláni žáci tříletých oborů i studenti čtyřletého oboru a nástavbového studia.  Na cestu měli, pravda, objemnější zavazadla než ranečky, ale máminy buchty nechyběly. Zato počáteční trému pociťoval každý.

Ihned po příjezdu byli studenti rozděleni do jednotlivých hotelů (Biedermeier, Mercure, Adagio, Café Schönbrunn, Sale e Pepe) a zařazeni na příslušná pracoviště v kuchyni nebo v obsluze. Zletilí pracovali osm hodin denně, nezletilí měli pracovní dobu zkrácenou na šest hodin.

Všichni se poměrně rychle zorientovali v síti hromadné dopravy a prvotní obava, že se v labyrintu vídeňského metra ztratí, vzala ihned zasvé. Velkou výhodou bylo i ubytování v hostelu Hütteldorf  nedaleko stanice metra.

Ve volném čase a o víkendech využili studenti možnost prohlédnout si vídeňské památky, muzea, projít vánočně vyzdobené centrum města a vyhlášené trhy.

A práce? Studenti nemuseli mít absolutně žádné obavy. Naše škola se snaží vychovávat budoucí kuchaře, číšníky a hotelový personál tak, aby se v praxi každý uplatnil co nejlépe, dokázal se plynule zařadit do pracovního kolektivu a nemusel se nesměle krčit v koutku. Vedoucí pracovníci byli s našimi studenty nadmíru spokojeni, o čemž svědčí pochvaly, které následně přišly z jednotlivých hotelů na adresu naší školy.

Rozhodně však neusneme na vavřínech a budeme se snažit i nadále vysílat naše studenty na akce podobného zaměření.

P. S.  A víte, že naše nejoblíbenější vánoční cukroví, vanilkové rohlíčky a linecké pečivo, pocházejí z Rakouska?

www.gaozl.cz


Autor: Komerční sdělení

21.2.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Videosouhrn Deníku – středa 13. prosince 2017

Videosouhrn SPECIÁL: Česko zpívalo koledy. Podívejte se

Salma Hayek
2 6

Chtěl sex i lesbické scény, ozvala se Salma Hayek, další oběť Weinsteina

Jídla v odpadcích ubude. Řetězce povinně pošlou neprodejné potraviny na charitu

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Ze 785 kilogramů potravin průměrného Čecha skončí ročně v odpadu až 200 kilo. Staří vyhazují méně jídla než mládež.

Praha slaví stříbrnou svatbu s UNESCO

/INFOGRAFIKA/ Před 25 lety se dostalo Praze mezinárodního uznání zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO. Zařadila se tak například po bok kambodžského chrámového komplexu Angkor Vat, peruánského Machu Picchu, historického centra Říma nebo Yellow-stonského parku. Praha se spolu s historickým jádrem měst Telč a Český Krumlov stala první českou lokalitou zapsanou na tomto prestižním seznamu.

DOTYK.CZ

Bad Boy světové reklamy se vrátil. Oliviero Toscani je zpátky v Benettonu

Slavný tvůrce kontroverzních světových kampaní z 80. a 90. let se vrátil zpátky do firmy, která ho proslavila. Oliviero Toscani začíná opět vytvářet reklamní kampaně firmy United Colors of Benetton. A hned první kampaň jakoby připomínala nedávnou českou kauzu.

Kam zajít na nejlepší svařák. A za kolik?

/INTERAKTIVNÍ MAPA/ Proklikejte si, kolik zaplatíte za dvě deci svařeného vína či punče na vánočních trzích na náměstích českých, moravských a slezských měst.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT