Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

„Gastro“ ve Vídni

Vídeňské hotely prověřily kvalitu studentů Střední školy gastronomie a obchodu ze Zlína. Díky programu Erasmus+ získali studenti oborů kuchař a číšník na odborné stáži cenné zkušenosti.

21.2.2017
SDÍLEJ:

Foto: SŠGO Zlín

Už staří cechovní mistři věděli, jak důležité je pro učně a tovaryše získávání nových znalostí a dovedností. Proto každoročně vyrážely s ranečkem na zádech do světa na zkušenou stovky učňů, aby se v dalekých krajích přiučili něčemu novému, a byli tak do budoucna svému okolí přínosem, coby řemeslníci na pravém místě.

Touto léty ověřenou zkušeností se řídíme i my, učitelé Střední školy gastronomie a obchodu na Štefánikově ulici ve Zlíně. Už roky využíváme každou příležitost k tomu, abychom studentům v rámci evropských vzdělávacích programů umožnili vycestovat na zahraniční pracovní stáže. Naši studenti se tak dostali do Francie, Itálie, Řecka a Maďarska.

Naposledy jsme využili možnosti vyslat skupinu studentů v rámci vzdělávacího programu Erasmus+ k našim jižním sousedům, do Vídně.  Jednalo se o třítýdenní pobyt během listopadu 2016, veškeré náklady byly hrazeny z projektu Erasmus+ . Podle přesně stanovených kvót na počet kuchařů a číšníků byli vysláni žáci tříletých oborů i studenti čtyřletého oboru a nástavbového studia.  Na cestu měli, pravda, objemnější zavazadla než ranečky, ale máminy buchty nechyběly. Zato počáteční trému pociťoval každý.

Ihned po příjezdu byli studenti rozděleni do jednotlivých hotelů (Biedermeier, Mercure, Adagio, Café Schönbrunn, Sale e Pepe) a zařazeni na příslušná pracoviště v kuchyni nebo v obsluze. Zletilí pracovali osm hodin denně, nezletilí měli pracovní dobu zkrácenou na šest hodin.

Všichni se poměrně rychle zorientovali v síti hromadné dopravy a prvotní obava, že se v labyrintu vídeňského metra ztratí, vzala ihned zasvé. Velkou výhodou bylo i ubytování v hostelu Hütteldorf  nedaleko stanice metra.

Ve volném čase a o víkendech využili studenti možnost prohlédnout si vídeňské památky, muzea, projít vánočně vyzdobené centrum města a vyhlášené trhy.

A práce? Studenti nemuseli mít absolutně žádné obavy. Naše škola se snaží vychovávat budoucí kuchaře, číšníky a hotelový personál tak, aby se v praxi každý uplatnil co nejlépe, dokázal se plynule zařadit do pracovního kolektivu a nemusel se nesměle krčit v koutku. Vedoucí pracovníci byli s našimi studenty nadmíru spokojeni, o čemž svědčí pochvaly, které následně přišly z jednotlivých hotelů na adresu naší školy.

Rozhodně však neusneme na vavřínech a budeme se snažit i nadále vysílat naše studenty na akce podobného zaměření.

P. S.  A víte, že naše nejoblíbenější vánoční cukroví, vanilkové rohlíčky a linecké pečivo, pocházejí z Rakouska?

www.gaozl.cz


Autor: Komerční sdělení

21.2.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ester Ledecká je překvapivá vítězka Super-G
3 20

Sportovci tleskají Ledecké. Američanka chce znát její DNA

Německá kancléřka Angela Merkelová.
27 4

Chcete dotace? Buďte solidární při řešení migrační krize, říká Merkelová

Exekutoři dražili zabavenou škodovku ze 70. let. Cena způsobila poprask

V pátek se v Čekyni uskutečnila dražba movitých věcí, kterou každý měsíc pořádá Exekutorský úřad Lukáše Jíchy. Páteční dražba byla ale unikátní v tom, že se na seznamu dražených věcí objevil modrý historický veterán „čtyřdvéřák“ Škoda 110 L z československé automobilky Automobilové závody.

AKTUALIZOVÁNO

Světová média neskrývají údiv nad úspěchem Ledecké. Byla to pohádka, píší

Ester Ledecká šokovala svým zlatým úspěchem v Super G nejen celou lyžařskou komunitu, ale pořádně zaskočila i světová média.

Slováci nezopakovali výborný hokej s Rusy, po prohře se Slovinci jsou poslední

Ve skupině B olympijského hokejové turnaje je o všem jasno. Po výhře 4:0 nad Američany postupují přímo do čtvrtfinále hráči ruského výběru, Slováci jsou po prohře 2:3 po nájezdech se Slovinci poslední.

Unikátní foto: V Mostě létá orel mořský, kriticky ohrožený druh

Tento úžasný snímek mění pohled na Mostecko. Pro nádherného dravce je liduprázdná krajina mezi Mostem a Litvínovem zimní divočinou s dostatkem potravy, ryb a vodních ptáků.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT