Každý z účastníků dostal příležitost nahlédnout přímo "pod pokličku" během exkurze pivovarem, na které se dozvěděl, jak se v Holbě vaří pivo. Společně pak prožili odpoledne plné her a zábavy, které bylo doprovázeno neomezenou zásobou piva Šerák a výborného pivovarského pohoštění. "Piju Šerák už 31 let a vidět, jak celý proces vaření probíhá, je pro mě velice zajímavá zkušenost," prozrazuje na akci Michal ze Šumperka, jeden z Mazáků Šeráků a s úsměvem dodává: "Když vidím, kolik času, práce a lásky vaření piva vyžaduje, bude mi teď ještě víc chutnat."

Tradiční pivovar s historií


Pivovar Holba je už více než 140 let součástí Jeseníků a místní tradice a k tomuto odkazu se hrdě hlásí. Není náhoda, že pivo Šerák, vlajková loď pivovaru, dostalo své jméno po nedalekém vrcholu Hrubého Jeseníku.

Od svého založení prošel pivovar mnohými změnami, chuť jeho piva však zůstává stejná. Hanušovičtí sládkové si své zkušenosti předávají z generace na generaci, a to už od doby, kdy byla v roce 1874 uvařena první várka hanušovického piva. Pověst pivovaru se dávno rozšířila i mimo jesenický region, pivovar však na Hanušovice a Jeseníky nedá dopustit. To se na jeho samotném začátku promítlo i v samotném názvu Holba, což bylo i původní jméno nejstarší části obce Hanušovice.

Ryzí pivo z hor

foto 3
Holba je dobře známá jako "ryzí pivo z hor". Je to díky pečlivě vybíraným surovinám, ze kterých se vyrábí. Výjimečná ryzí voda z jesenických hor, kterou získává z vlastních hlubinných vrtů. Ty zaručují neustálý přísun vody, která svou kvalitou dosahuje kvalit vody kojenecké. Pivovar dál používá kvalitní moravský slad a vyhlášený žatecký a tršický chmel. Důležitým pomocníkem hanušovických sládků je i vlastní kmen pivovarských kvasinek.

Recepturu a chuť piv Holba ocenila nedávno také celostátní soutěž Pivo České republiky, která vyhlásila pivo Šerák speciál 13,51 % jako absolutního vítěze. Oblíbený Šerák získal 1. místo v nejsilněji zastoupené kategorii Světlých výčepních piv a v příslušných kategoriích bylo oceněno dalších 5 druhů piv z portfolia Pivovaru Holba.

Oslavy Mazáků Šeráků již brzy

foto 4
Letní zájezdy do pivního ráje sice skončily, ale Pivovar Holba již chystá další program. Dvoudenní Pivovarské slavnosti, na které se každoročně sjede více než 5 000 lidí z celé republiky, se uskuteční 4.–5. září v krásném prostředí areálu pivovaru. Na návštěvníky čeká bohatý program, který myslí na dospělé i jejich potomky. Pivovar Holba na akci srdečně zve všechny, kteří mají rádi dobrou muziku a výborné pivo.

Více na www.holba.cz