Večerem provázel moderátor Petr Novák, který na úvod pozval na pódium místní vokální swingovou kapelu Vokalamita. Po jejím vystoupení už přišel na pódium Michal Horáček, který na úvod zarecitoval svou báseň Štědrý večer ze sbírky Český kalendář.

Kromě Vokalamity večer vystoupil ještě zpěvák Ondřej Ruml, který nazpíval už řadu písní Michala Horáčka. A prostor dostala i začínající zpěvačka Anička, která sklidila zdaleka největší potlesk.

Mezi písničkami byl prostor na otázky diváků. První z nich se týkala rodiny, z níž Michal Horáček pochází.

Moje rodina byla hodně specifická. Můj tatínek byl jedním z nejinteligentnějších lidí, jaké jsem kdy poznal. Mluvil dvanácti jazyky a z většiny z nich překládal. Jako většina intelektuálů té doby byl militantní komunista. Moje maminka ho měla moc ráda a žili spolu celý život. Ona byla militantní antikomunistka. Dědeček byl přírodovědec, takže neustále mluvil o přírodě a o tom, co se od ní můžeme naučit. Babičku příroda moc nezajímala. Zato byla bigotní katolička. Takže moje dětství se neslo v duchu neustálých sporů. Ale nikdo nikoho z té pospolitosti nevylučoval, nikdo neřekl ‚ty jsi blbec, jdi pryč‘. Proto vím, že spor je důležitý, ale zároveň také vím, že z něj nesmíme nikoho vylučovat, nikoho nálepkovat a že v takové společnosti je možné a žádoucí harmonicky žít,“ řekl Michal Horáček a sklidil potlesk.

Zdroj: Máme na víc, z. s.

V průběhu večera padly i čistě politické otázky jako například pohled na Evropskou unii. Horáček vysvětlil, že EU má řadu problémů, ale zároveň se jí podařilo už po desítky let udržet mír, což je největší přínos evropské spolupráce.

V závěru večera Horáček zapálil již druhou svíčku na adventním věnci. Tato setkání budou i nadále pokračovat až do Vánoc. Příští bude v pátek 15. prosince v Jablonci nad Nisou.

Zdroj: Máme na víc, z. s.