Zaměstnance do práce dovezou, odvezou, přispějí jim na obědy a ještě pro ně uspořádají vánoční večírek. IMI Precision Engineering v Modřicích působí už více než desetiletí a hledá nové zaměstnance. „V naší nadnárodní firmě by se podíleli na výrobě součástek pro rozvod stlačeného vzduchu. Jejich výrobky by tak našly využití jak v průmyslové automatizaci u nejrůznějších strojů, tak v automobilovém průmyslu u nákladních vozidel,“ říká manažer pro lidské zdroje Aleš Blažek.

Kolik a jakých lidí vaše firma zaměstnává?
Věnujeme se hlavně výrobě, takže jde většinou o dělníky. Máme jich přes 420 a dále rosteme. Věnují se montáží, obsluhují CNC stroje nebo pracují u vstřikolisů. Dalších asi 260 lidí pracuje v podpůrných službách, jako jsou inženýři kvality, procesní inženýři, nákupčí a plánovači výroby a podobně. Protože jsme významná pobočka i v rámci celé nadnárodní korporace, mnoho z našich zaměstnanců pracuje nejen pro modřický závod, ale i pro další evropské pobočky, což je dobrá příležitost pro jejich kariérní růst.

Na jaká místa hledáte zaměstnance?
Aktuálně rozjíždíme náborovou akci na operátory montáže. Chceme přijmout až 85 lidí. Jsou to dělnická místa, lidem stačí mít základní vzdělání. Navíc je to práce vhodná i pro starší padesáti let. Mají u nás jistotu práce i vysokého výdělku.

Zdroj: IMI Precision Engineering

Co by tito lidé měli umět?
Musí být zruční, pečliví a musí jim záležet na kvalitě odváděné práce. Naopak ale nemusí umět číst dokumentace a výkresy. Jak jsem už říkal, je pro nás důležitá je jejich zručnost, jemná motorika a právě ten smysl pro kvalitu. Řada výrobků, které u nás vyrábíme, může mít přímý vliv na bezpečnost a zdraví lidí. Například některé součástky putují do automobilů, kde můžou ovlivnit brzdění vozidla.


Kdo pro vás bývá nejlepší kandidát na zaměstnance?
Nedá se říct, že by na to existovalo nějaké jednoznačné pravidlo. Občas se stane, že se k nám do výroby přijdou podívat ženy, které říkají, že se strojů bojí a sbírají vůbec odvahu zkusit strojírenskou výrobu, protože dříve pracovaly například jako prodavačky nebo švadleny. A často jsou z nich pak vynikající pracovnice, protože jsou schopné udržet dlouho pozornost a  splnit pravidla spojená s výrobou. Naopak jsme zažili i situaci poměrně zkušeného zaměstnance z tzv. tradiční strojírenské výroby, který byl vždy zvyklý na těžkou práci a na montáži neuspěl a hledali jsme pro něj jiné uplatnění.

Jak práce u vás vypadá?
Je hodně založená na principech používaných v automobilovém průmyslu. Oproti automobilkám má tato práce však jednu výhodu, manipuluje se zde s malými součástmi, tedy nepřenášejí se žádné těžké předměty a nepracuje se v tzv. vynucené poloze. Je to výhoda například pro naše starší zaměstnance nad padesát let. Řekli nám to v průzkumu spokojenosti, který jsme mezi pracovníky nedávno provedli.

 
Koho ještě hledáte mimo operátorů výroby?
Potřebujeme přijmout například Nákupčí-Plánovače. Jde o profesi, která výrazně ovlivňuje chod celé firmy. Tito lidé musejí umět udržet v hlavě spoustu informací a přitom dodržet určitou strukturu postupů a zároveň se očekává, že dokážou rychle reagovat na změny. I proto také zde často hledáme lidi spíše podle jejich schopností, než aktuální praxe a následně si je vychováme.
Těchto zaměstnanců máme v současnosti 25 a potřebujeme přijmout čtyři nové, přičemž dva budou zástup za mateřskou dovolenou. Prakticky neustále také přibíráme nové inženýry kvality a procesní inženýry, neboť nám postupně přibývají nové a nové projekty.

 
Koho může práce kvality inženýra nebo procesního inženýra nejvíce zaujmout?
Tato pozice je zajímavá především pro mladé lidi, kteří mají strojírenské nebo technické vzdělání, ale zároveň si nepředstavují svoji práci pouze v sedě za obrazovkou počítače. Tedy jsou to typy lidí, kteří nesedí zavření v kanceláři, ale naopak rádi komunikují se zaměstnanci ve výrobě, se svými kolegy ze zahraničních poboček, stejně tak jako se zákazníky a dodavateli. A když transferujeme nějakou další výrobu, tak třeba i rádi vycestují do zahraničí.

Jaké benefity novým zaměstnancům nabízíte?
U operátorů jsme nastavili základní mzdu 17 379 korun. Každý náš zaměstnanec ví, že jeho mzda následně jen roste. Po zaučení k samostatné práci dostane k této „minimální mzdě“ ještě osobní ohodnocení. Navíc získá každý měsíc 500 korun, pokud neonemocní a dobře využívá fond pracovní doby a samozřejmě se proplácí příplatky za směnnost a další zákonné bonusy, takže jeho mzda dosáhne minimálně 19 000 korun. Každý pracovník má u nás nárok na pět týdnů dovolené. U současné náborové akce jsme navíc vyhlásili nástupní bonus deset tisíc korun pro každého, kdo k nám nastoupí nejpozději během měsíce října.
Za poměrně nemalý benefit lze považovat i skutečnost, že jde o práci v čistém prostředí. Ve firemní kantýně si může zaměstnanec zakoupit oběd za 25 korun. Po šestiměsíční práci u nás získá smlouvu na dobu neurčitou, což považujeme za výraz partnerství se zaměstnanci, neboť naše firma neustále roste a chceme tak vyjádřit i náš závazek aby růst byl ku prospěchu obou stran.
Tím, že máme pracoviště v průmyslové zóně mimo centrum města, zajišťujeme pro zaměstnance zdarma dopravu z centra Brna a také z vlakového nádraží Rajhrad.

 
Pořádáte pro zaměstnance i nějaké mimopracovní akce?
Vyhlášené jsou hlavně naše vánoční večírky. Jednou ročně pořádáme také interní den, tzv. „IMI Way Day“, kdy omezíme výrobu a zaměstnanci se dozvědí důležité informace a zajímavosti z vedení firmy. Nakonec je pozveme na posezení s občerstvením.