„Naše společnost je založena na šesti hodnotách, kterými jsou: Inovace, Podnikatelský duch, Vytváření hodnot, Spolupráce, Respekt, Radost. Oceňujeme práci každého zaměstnance, poskytujeme prostor pro odborný růst a seberealizaci. Z benefitů mohu jmenovat jazykové kurzy, firemní akce pro zaměstnance i jejich děti, příspěvky na stravování, penzijní pojištění, očkování a vitamíny, týden dovolené navíc a také bonusy vyplácené na základě výsledků firmy," říká Radka Tomandlová, personalistka jabloneckého ARaymondu.

Uplatnění zde najdou zájemci o práci ve výrobě, vývoji i administrativě. V prvním jmenovaném se uchytí zejména nástrojaři, seřizovači, údržbáři a další technické profese jako technolog, mechatronik či technik industrializace. Ve vývoji pak konstruktér či Mold Flow specialista. Zakotvit zde mohou také obchodníci, kvalitáři, pracovníci v logistice či ekonomové.

„Ačkoliv i my vnímáme na trhu práce nedostatek zejména technických profesí, nepotýkáme se s jejich výraznou absencí. V současné době poptáváme zhruba pět zaměstnanců. Jejich nedostatku se snažíme předcházet mimo jiné formou spolupráce se školami, a to jak se středními, tak s Technickou univerzitou v Liberci. Nabízíme jim exkurze, odborné praxe, školení, brigády, témata na bakalářské a diplomové práce. Plánujeme pozvat také žáky 9. tříd a přiblížit jim pracovní náplň na vybraných pozicích. Aby si uměli představit, co se skrývá například pod profesí nástrojaře, a abychom jim pomohli při výběru učňovského oboru či střední školy," pokračuje Radka Tomandlová.

Zdroj: A. RaymondA. Raymond Jablonec s.r.o.

Aktuálně jsou ve firmě volné pozice pro MoldFlow specialistu do vývoje, Technika industrializace a zlepšování procesu, Expedienta – manipulanta a Vedoucího směny. Zaměstnanci nemusí ustrnout na vavřínech dosaženého vzdělání, společnost podporuje každého zaměstnance, který má zájem o svůj profesní růst.

Pracovníci se účastní odborných školení, a to i v zahraničí. Navštěvují ostatní závody ARaymond s cílem sdílet znalosti a zkušenosti, jsou členy mezinárodních projektových týmů. Firma rovněž umožňuje rozvoj zaměstnanců napříč firmou, zaměstnanci mohou přejít na novou pozici v rámci svého oddělení nebo do jiného oddělení a získat tak další zkušenosti. „S tím máme dobrou zkušenost a investice časová i finanční se nám vrací. Posiluje to i motivaci zaměstnanců," pochvaluje si personalistka s tím, že společně s centrálou pracují na novém projektu v oblasti Talent managementu, který má za cíl rozvíjet zaměstnance na všech úrovních a je podporován přímo Antoinem Raymondem, prezidentem celé nadnárodní společnosti.

„Naši zaměstnanci a jejich angažovanost jsou pro nás nanejvýš důležití. Přinášeli nám po celých 150 let naší existence úspěch a neustálé inovace," říká Antoine Raymond. Historie firmy se začala psát právě v roce 1865, kdy mechanik Albert-Pierre Raymond, rytec Hippolyte-Benoît Allègre a zlatník Alexandre Guttin společně patentovali sponku na rukavice. A ne náhodou právě v Grenoblu. Město tehdy bylo centrem světového rukavičkářství. Od sponky k dnešnímu výrobnímu programu, kdy se firma v roce 2000 mimo jiné stala exkluzivním dodavatelem všech příchytek pro nový Ford Mondeo, prošla společnost obrovským vývojem. Již před první světovou válkou zaměstnávala více než čtyři stovky lidí ve dvou svých pobočkách. V polovině minulého století se počet již téměř zdvojnásobil, ovšem se svými tehdejšími 830 zaměstnanci to bylo nic v porovnání s dnešním počtem. Dnes zaměstnává po celém světě 5 500 lidí.

Zdroj: A. RaymondA. Raymond Jablonec s.r.o.

Zajímavý kus historie si firma do svých pomyslných pamětí zapsala v průběhu obou světových válek. Patentní knoflíky, které se tehdy vyráběly, se staly součástí vojenského vybavení. Továrny společnosti produkovaly také roznětky pro náboje a projektily, muže ve výrobě, kteří museli odcházet bojovat na fronty, postupně nahrazovaly ženy. Během druhé světové války, kdy měla firma vyrábět pro německou armádu, Albert-Victor Raymond záměrně omezil výrobu a produktivitu společnosti.

V současné době se skupina ARaymond zaměřuje nejen na automobilový průmysl, ale rozvíjí své podnikání také v oblasti farmacie, zemědělství, využívání energií a dalších průmyslových aplikací.

Zdroj: A. RaymondA. Raymond Jablonec s.r.o.