Někdy stačí starou barvu z kovu odstranit jen částečně, plochu zatmelit a obrousit. Likvidace starého nátěru na větším povrchu je možná mechanicky, nebo chemicky.

Mechanické metody
Mechanické metody odstranění nátěru z kovu jsou tři: ruční, pískování a vypalování. Tradičně se používá ostrá kovová špachtle, kovový kartáč a smirkový papír. Práci lze urychlit pískováním speciální pistolí, která se osvědčila u povrchů s množstvím záhybů. Při použití horkovzdušné pistole (letlampy) je třeba dávat pozor na přehřátí částí navazujících na kov, například plastů.

Chemické metody
Jiným pomocníkem je chemický odstraňovač starých nátěrů. Nanese se na kov, nechá působit, a uvolněná barva jde pak snadno dolů. Účinnost chemikálie podpoří přikrytí plochy nepropustnou fólií. Důležité je postupovat podle návodu na obalu odstraňovače, a pokud se nátěr nepodaří odstranit hned, celý proces zopakovat. Na závěr je nutné provést neutralizaci (dle návodu, například pomocí kyseliny citronové), aby nová barva na kov dobře přilnula.

Z chemických prostředků se uplatňují ještě odrezovače, pokud nebyla rez odstraněna brusným papírem, ocelovým kartáčem nebo tryskací pistolí. Povrch je třeba důkladně odmastit a vysušit.

Čím natřít kovový povrch?
Jakmile máte kovový povrch připravený, přistupte k nátěru. Jeho hlavní funkcí je ochrana kovu před rezavěním. Praktická je Primalex jednovrstvá barva 3v1, která spojuje základní antikorozní nátěr a současně vrchní barvu. Byla vyvinuta k přímým nátěrům kovů ve venkovním prostředí – střech, okapů, svodů, parapetů, garážových vrat i stropních konstrukcí. Nátěr rychle schne, ke kovovým povrchům perfektně přilne, je pružný a dlouhodobě odolává výkyvům počasí. Barva má vydatnost 15 m2/l a odborníci ji doporučují aplikovat ve dvou vrstvách.