Je vhodné navštívit včas lékaře, protože je zapotřebí nejprve určit příčinu anémie a teprve poté nasadit cílenou léčbu. I za běžnými stížnostmi na nekvalitní lomivé nehty a vypadávání vlasů lze vystopovat jako možnou příčinu anémii.

Kde vzniká problém?

Transport kyslíku mají na starosti červené krvinky, v nichž se váže na červené krevní barvivo, které se nazývá hemoglobin. Máte-li anemii, krev obtížně získává dostatek kyslíku a nemůže jej pak distribuovat do svalů, mozku a do dalších orgánů. Moderní strava, spojená s konzumací průmyslově připravovaných potravin, bývá často nevyvážená. Ze střeva se pak nevstřebávají potřebné látky pro výstavbu červených krvinek a dochází k nutriční anémii, která je spojena s nedostatkem železa, jenž je základní složkou hemoglobinu. Existuje ještě řada dalších příčin chudokrevnosti, které jsou součástí mnoha jiných poruch či nemocí.

Už víte, co vám chybí?

Po tom, co jsme si řekli o příčinách anemie, je logické, že jejímu vzniku předejdeme pestrou stravou obsahující optimální množství železa, dále kyseliny listové, vitamínu B12, vitamín B2 (riboflavin) a B6 (pyridoxin). Udržovat krvinky zdravé pomáhají i vyšší dávky vitamínu C, který přispívá také ke snížení únavy a je univerzálním klíčem k odolnosti organizmu.

Vezměte na pomoc rostlinné látky

Proti chudokrevnosti můžeme použít také sílu rostlin. Dodávají tělu látky podporující tvorbu červených krvinek, díky nim také lépe využijeme železo a minerály přijímané z potravy.

Rostliny, které prospívají krvi

Nehleďme na vinnou révu pouze jako na výchozí surovinu chutného alkoholického nápoje, i když je jeho střídmé popíjení doporučováno pro zdraví. Vinná réva se sama obhájí jako zdroj vitamínů, minerálů, bílkovin, organických kyselin a aminokyselin. Krvi prospívá díky obsaženým vitamínům skupiny B a vitamínu C. Některé vitaminy a minerály přítomné v hroznech příznivě ovlivňují tvorbu červených krvinek. Jsou bohaté také na bioflavonoidy. Vitamin C má příznivý vliv na tvorbu kolagenu, který je důležitý pro zdraví cév těch nejtenčích – vlásečnic. Zmiňme ještě třísloviny ve vinné révě, které mají také prospěšný vliv na pevnost vlásečnic. Některé obdobné látky, které obsahuje vinná réva, najdeme například v černém bezu. Jsou to opět flavonoidy, třísloviny, silice, vitamíny skupiny B a vitamín A, který podporuje metabolismus železa a funkce imunitního systému. Příroda obdařila bioflavonoidy i ostružiník křovitý, kde opět můžeme těžit ze vzájemně se posilujících účinků antioxidantů s vitamínem C. Ostružiny obsahují také draslík, hořčík, železo, vlákninu a kyselinu listovou.

Zlepšete svoji krvetvorbu přírodní cestou

Trápí vás únava, jste často nemocní, darujete krev, jste vegetariáni nebo jste těhotná? Potřebujete zvýšit obsah kyseliny listové a železa ve vaší krvi? Nejen pro vás je určený doplněk stravy HEMO PLUS, který obsahuje ostružinu, vinnou révu, rakytník, červenou řepu, hlívu ústřičnou a v nich přirozeně obsažené přírodní vitaminy, bioflavonoidy, organické kyseliny a betaglukany. Obsahuje také vitaminy skupiny B a železo. Přípravek je vhodný pro těhotné, kojící a pro ženy v reprodukčním věku. Žádejte v lékárnách nebo na www.terezia.eu