Krátkodobý vs. dlouhodobý pronájem

Rozhodli jste se pronajímat nemovitost za účelem výdělku? Gratulujeme. Máte v celku dvě možnosti, jak to udělat. Tou první je pronajímat byt dlouhodobě. To znamená, že si najdete nájemníka, který v bytě zůstane přinejmenším několik měsíců, v tom lepším případě několik let. Pokud narazíte na slušného člověka, máte vyhráno. Budete mít stabilní příjem a jen minimální starosti. Můžete se také rozhodnout pronajímat byt krátkodobě. Za tento druh pronájmu utržíte pravděpodobně větší peníze, nicméně budete mít také víc práce s neustálým hledáním nájemníků a úpravou bytu. 

Se špatným nájemníkem můžete prodělat

Pokud se rozhodnete pronajímat byt v Praze jen krátkodobě, nejúspěšnější budete pravděpodobně v centru Prahy. Okraje vám zase zaručí úspěch hlavně v dlouhodobém pronájmu. Při výběru nájemníka buďte každopádně velmi obezřetní a vybíraví. Rozhodně se vám vyplatí zájemce o byt patřičně prověřit. Proč? Občanský zákoník chrání hlavně nájemce a když si do nemovitosti nastěhujete černou ovci, budete mít velké starosti. Špatný nájemník vám byt buď poničí nebo vám nebude platit. Než se vám někoho takového povede vystěhovat, vzniknou vám škody na majetku, a navíc proděláte peníze. Původní sen o pravidelném a stabilním příjmu se pak může změnit na kolotoč starostí a nepříjemných nákladů.

Kryjte si záda

Nechte si od zájemce bytu podepsat plnou moc a prověřte, jestli není v rejstříku dlužníků. Nebude vám chtít plnou moc dát? Asi něco skrývá. Zjistěte, jestli na něj není uvalená exekuce. V případě problémů budete těžko dokazovat, co v bytě patří vám a co problémovému nájemníkovi. Zdokumentujte si proto, jak vypadá byt předtím, než ho pronajmete, a smlouvu projednejte s právníkem. Rozhodně se nespoléhejte pouze na vzory smluv z internetu. Většina z nich je příliš obecná. Zvažte spolupráci s realitní kanceláří. S Home Sweet Home vám odpadnou dodatečné náklady na služby právníků. Makléř vám pomůže sestavit smlouvu tak, abyste byli krytí před případnými problémy.