Vysoká škola bývá vstupem do úspěšného profesního života

Studium otevírá dveře do úspěšného života. Jenže často to není zcela levná záležitost. Existuje dostatek kvalitních domácích veřejných vysokých škol, u nichž není studium zpoplatněné s výjimkou dlouhodobého rozkládání studia. Chce-li však student absolvovat zahraniční vysokou školu, jedná se již často o velmi náročnou finanční záležitost. Jednou z možnosti, jak tuto situaci vyřešit, neoplývá-li rodina dostatkem peněz, je pak stipendium.

Existují i unikátní projekty, jako je například škola Open Gate, kterou založil miliardář Petr Kellner. Zde je nabízeno prospěchové a sociální stipendium nejen pro absolutorium tamější střední školy, ale i pro navazující vysokou školu v zahraničí. Je zvykem, že tamější středoškolští studenti se hlásí na prestižní zahraniční vysoké školy. Jsou-li schopni je vědomostně zvládat, speciální nadace při Open Gate je v tomto studiu podpoří. To znamená, že dokonce i děti z dětských domovů mají šanci vystudovat renomovanou zahraniční univerzitu.

Kolik stojí studium v zahraničí?

Z finančního hlediska je velmi výhodné orientovat se na skandinávské země, kde se lze placení poplatků na mnoha vysokých školách vyhnout. Dánsko například plně hradí vysokoškolské vzdělání na státních školách všem občanům Evropské unie, stejně tak je tomu i na mnoha školách ve Finsku, Norsku a Švédsku. Navíc mají profesoři na tamějších školách dlouholeté zkušenosti s vyučováním v angličtině, která je na výborné úrovni. Využívat lze také stipendia, mimo jiné Erasmus Mundus Scholarships, či výhodné půjčky, jako například The Norwegian State Educational Loan Fund.

V Německu a Rakousku lze zvolit vysokou školu, kde semestr stojí cca 500 eur, což je o mnoho méně, než kolik se platí na českých soukromých vysokých školách. Dále lze studovat ve Francii, kde jsou však často zvýhodněni studenti, kteří kromě angličtiny ovládají i francouzštinu, i ve Španělsku, kde je nejdražší studium technických oborů a medicíny. Ve Španělsku se pak do ceny promítá i kreditní systém, tedy čím více kreditovaných předmětů si student zapíše, tím pro něj platí i vyšší cena. Nejdražší studium je pak v Austrálii, Spojených státech a Velké Británii, kde zaplatí studenti v přepočtu i 750 tisíc korun ročně. Sice se zde student seznámí s autentickou angličtinou, ovšem cena je velmi vysoká. Vhodné je však maximálně využívat možností specializovaných fondů, nadací a stipendií.

Jak studium v zahraničí financovat?

Nejlepším možným způsobem, jak studium v zahraničí financovat, je maximálně využívat možností, které nabízí studijní programy, specializované fondy i nadace, či se ucházet o prospěchové, sociální či jiné stipendium. Nejsou-li však tyto možnosti reálné, je zapotřebí hledat nejvýhodnější úvěr, prostřednictvím kterého lze zahraniční studium hradit. Nabídek je celá řada, avšak je vhodné se zaměřit i na možnosti nízkonákladových bank, z nichž většina potřebnost a význam studia zcela chápe a má pro tuto oblast vytvořeny speciální finanční produkty. Před vlastním rozhodnutím lze v tomto ohledu oslovit i finančního poradce či využít řady online srovnávacích kalkulátorů, které jsou k dispozici zdarma na internetu.

Americká hypotéka

Jednou z možností, jak lze získat prostředky k zahraničnímu studiu, je i takzvaná americká hypotéka, která je hypotékou neúčelovou, při níž se ručí nemovitostí. Americká hypotéka například u mBanky je poskytována v rozmezí od 200 000 Kč do 4 000 000 Kč, resp. 75 % hodnoty vybrané nemovitosti, která je následně zastavena. Doba splatnosti činí od 12 měsíců až do 20 let v případě neúčelové hypotéky, resp. 25 let v případě konsolidace více úvěrů. Výhodou jsou pak nulové poplatky za vedení běžného i úvěrového účtu, další benefit pak tvoří možnost mimořádných splátek až do výše 25 % úvěru ročně, a to bez zpoplatnění.

Nikdy však také nevíte, zda se náhodou nedostanete vy či vaše dítě mezi vybranou elitu, na kterou se vztahuje prospěchové stipendium, v tom případě se lze pak s bankou domluvit na změně podmínek poskytování tohoto produktu.

Nedejte se odradit!

Máte-li pocit, že studium v zahraničí je skutečně vaším srdečním přáním či přáním vašeho dítěte, nedejte se odradit skeptickými komentáři. Vystudovat prestižní vysokou školu v zahraničí je nenahraditelným benefitem do dalšího života, neboť získat titul není obecně tak náročné, ovšem získat titul na prestižní škole dokáže jen málokdo. Byla by škoda, kdyby tuto životní šanci talentovanému člověku zamezily finanční limity. Naštěstí existuje řada výše uvedených nástrojů v podobě stipendií, fondů, nadací, studijních a výhodných úvěrů, které mohou naplnění tohoto snu výrazně napomoci.