Jaký vztah máte k regionu, ve kterém kandidujete?

Jižní Čechy jsou mým domovem, dodnes tu žiju a pro svůj domov chci to nejlepší. V Dráchově mám trvalé bydliště, ve Veselí nad Lužnicí žijí moji rodiče, mám tu spoustu kamarádů, spolužáků. Nikdy jsem nepřestal být Jihočechem, to dost dobře nejde. To cítí každý, kdo se tu narodil a hrál tady kuličky, chodil do skauta a chytal ryby v Lužnici… Přijde mi proto naprosto přirozené, že svoje profesní schopnosti, kontakty a dlouholeté zkušenosti chci dávat ve prospěch regionu, který je mi nejbližší a který dobře znám.

Jaké jsou vaše priority, se kterými jdete do předvolebního klání?

Mým mottem je: Silná ekonomika – bezpečná země. Naše síla je přeci v tom, co umíme, jací jsme, co dokážeme. Už dávno neplatí, že náš kraj je považován nejvýš tak za místo k odpočinku. Snažím se být jako ministr průmyslu a obchodu co nejvíc mezi lidmi, v podnicích a firmách, naslouchat tomu, co mé spoluobčany trápí. Divili byste se, kolik konkurenceschopných a progresivních firem v našem regionu vyrostlo. Jejich rozvoj a export jejich výrobků do zahraničí chci nadále podporovat. Za všechny uvedu například BRISK Tábor, ZVVZ Milevsko, KOVOSVIT MAS Sezimovo Ústí, je tu ale celá řada malých a středních podniků, kterým se skvěle daří.

Jaké profesní či životní zkušeností chcete při práci v Senátu uplatnit?

Především svou odbornost a erudici. Vím, jak pracuje obecní zastupitelstvo v Dráchově stejně jako ministerstvo či Mezinárodní měnový fond. Chci ve prospěch občanů svého volebního obvodu naplno využít všech svých zkušeností, které jsem jako ekonom a politik dosud získal.

Co nejvíc trápí váš region, za který kandidujete?

Jižní Čechy jsou krajem, který nemá přímé dálniční spojení s Prahou. Zatímco u nás v kraji jsme s výstavbou dálnice D3 pořádně pohnuli, od Miličína po Mirošovice se bohužel nic neděje. Vidím, jak vzkvétají města podél dálniční tepny. Mou prioritou je jednoznačně dálniční spojení s Prahou, to vám asi řekne každý Jihočech. Jako ministr průmyslu a obchodu jsem odpovědný za to, jak se daří české ekonomice. České ekonomice se daří náramně. Nepřetržitě roste hrubý domácí produkt. Máme rekordní export. Máme rekordně nízkou nezaměstnanost, nejnižší v Evropě. To paradoxně přináší efekt nedostatku vzdělané pracovní síly na trhu práce. Ještě před třemi roky bych na tomto místě hovořil o potřebě snižování nezaměstnanosti. Dnes, po třiceti měsících působení této vlády, musím řešit opačný problém. To je na jednu stranu nesmírně pozitivní ve vztahu k mým spoluobčanům, na druhou stranu závazek pro další měsíce. Naším cílem proto musí být teď, kdy se ekonomice daří, zvyšovat mzdy a kvalitu pracovních pozic.

Na které téma se chcete v Senátu zaměřit?

Jako ekonom mám své priority jasné: Silná ekonomika dělá silný stát. Je třeba udržet dosavadní růst a vysoký kredit českých výrobků a firem ve světě. Jsme malá otevřená ekonomika, závislá na exportu. Jiná cesta není. Takže jsem připraven jako senátor aktivně podporovat všechna prorůstová a proexportní opatření a pracovat na dalším zvýšení kreditu českých firem. To pocítí mí spoluobčané v tom, že budou mít dobrou práci za dobré peníze. Druhou oblastí, která bohužel stále více nabývá na významu, je naše vlastní bezpečnost. Musíme vytvářet tlak na evropské instituce, aby byly v této věci více aktivní a odpovědné.

Jak nejraději relaxujete po své práci? Která místa nejraději navštěvujete ve vašem regionu?

Jsem doma v Dráchově, jak už jsem říkal. Třicet metrů od Lužnice, rodiče mám o pět kilometrů dále ve Veselí nad Lužnicí. Sem pravidelně utíkám, pokud mi to povinnosti dovolí, po pracovním týdnu v Praze. Snažím se tu nahradit rodině čas, kdy jsem v práci… Jako mladý chlapec jsem svůj rodný kraj prochodil anebo projel na lodi či na kole opravdu skrz naskrz. Takže jmenovat nějaké zamilované místo v mých jižních Čechách a neopomenout jiné, to by nebylo fér… Jsem Jihočech v tom dobrém slova smyslu: Můžete žít a pracovat kdekoli, ale skutečně dobře u srdce je vám jenom na jih od Votického kopce…

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Zvolil bych bonmot mého velkého politického vzoru Tomáše G. Masaryka: Nebát se a nekrást! My Jihočeši se nemáme čeho bát. Pracujme na sobě s pokorou, která je nám vlastní, a dokážeme všechno, co si usmyslíme. Máme skvěle našlápnuto, jen se nebát…

Proč kandiduji:

Kandidaturu v senátním obvodě č. 13 beru jako možnost nadále prosazovat a hájit zájmy rodného Táborska a Milevska a samozřejmě i Voticka v Praze na centrální úrovni. Jako ministr průmyslu a obchodu a sociální demokrat kladu velký důraz na ekonomiku, které se za doby naší vlády nebývale daří. Protože rostoucí ekonomika vytváří i nová pracovní místa. A právě na Táborsku je nevíce uchazečů na jedno volné pracovní místo ze všech jihočeských okresů a druhá nejvyšší nezaměstnanost. Aby se nám tu žilo ještě lépe, je třeba zajistit nová pracovní místa a pomoci například uchazečům o zaměstnání, kterým je nad padesát. Nepůjde to bez zájmu nových investorů, se kterými jsme v kontaktu. Nesmíme opomenout investice do budoucnosti, a to nejen v oblasti vzdělání či rekvalifikací. Takovou investicí je jednoznačně i dostavba dálnice D3 v rozumném čase. Abychom měli před sebou spokojenou budoucnost, je nutné, abychom se tu všichni cítili bezpečně. Chci se zaměřit i na seniory a pomoci jim zjednodušit život nebo usnadnit dopravu.