Pro každý způsob zastřihávání je důležité zvolit i správné nůžky. Pro inspiraci můžete nahlédnout do nabídky společnosti Fiskars řady zahradních nůžek PowerGear™ X, které jsou na prostřihávání specializované a díky svému patentovanému mechanismu vynaloží až 3x více střižné síly za vás. Jinými slovy, pomohou vám ušetřit sílu, kterou vaše zahrádka „ocení" jinde.

Prostříhávání ovocných stromů

Máte-li na zahradě ovocné stromy, brzký začátek jara je poslední vhodná chvíle pro jejich prostříhání před sezónou. Stromy tím omládnou a odvděčí se větší a šťavnatější úrodou. Základní funkcí prostříhávání je udržování požadovaného tvaru koruny stromu, kde hlavní větve rostou rovnoměrně do stran. Stříháním také zbavujeme strom starých a neživých větví, ale i některých větví čerstvých, které strom zbytečně zatěžují. Na silné větve jsou ideální dvoučepelové nůžky PowerGear™ X, které jsou speciálně navrženy pro stříhání čerstvého dřeva až do průměru 55 mm.

Zdroj: Fiskars Corporation

Pro snadný střih silných a suchých větví naproti tomu více oceníte jednočepelové nůžky PowerGear™ X.

Zdroj: Fiskars Corporation

V obou případech se vám dostanou do ruky vysoce odolné a lehké nůžky s patentovaným převodovým mechanizmem, který zajistí několikanásobně vyšší střižnou sílu.

Okrasné křoviny také zaslouží prostříhat

Zdroj: Fiskars Corporation

Stejně jako stromům, tak i okrasným keřům velice prospěje zdravotní prostříhání. Okrasný keř tak prosvětlíte a odstřihnutím starých či odumřelých větví omládne. V období kvetení se vám pak velice odmění hustým a pestrým květenstvím. Pro zastřihávání okrasných keřů je ideální řada malých zahradních nůžek PowerGear™ X. Nabízí nůžky do ruky buďto malé jednočepelové na suché tvrdé větve nebo malé dvoučepelové na větve čerstvé.

Živý plot

Zdroj: Fiskars Corporation

Rostliny, které se používají do živého plotu, velice dobře snáší jakékoli zastřihávání. Máte-li chuť stříhat, směle do toho. Během jarních měsíců rostliny bývají nejsnaživější. Jejich nahromaděná síla, nabytá během zimních měsíců, musí ven, a proto velice rychle obrůstají. Takže potrpíte-li si na zarovnaný a pěkně uhlazený živý plot, vězte, že stříhat budete o něco častěji. U nůžek na živý plot PowerGear™ X s oboustranným převodem se síla rovnoměrně rozděluje na celou délku čepelí, proto nebude udržování „účesu" vašeho plotu žádná námaha. Máte-li rádi méně tradiční vizáž živého plotu, je začátek sezóny nejlepší na zkoušení nových tvarů. Pokud by se vám sestřih úplně nepovedl, plot bude mít během jara ještě dost času dorůst do původní podoby.