Z pohledu rodiny se dvěma dětmi je konzumace masa sladkovodních ryb dvakrát týdně lehce nadstandardní záležitostí. V porovnání s vepřovou krkovicí je skutečně ryba dražší. Pokud se nechcete zabývat zpracováním ryby doma, vyjde vás cena 1 kg filetu z kapra v průměru na cca 300 Kč oproti relativně běžným 100 Kč za vepřové. Z ekonomického hlediska ale ve výsledku ušetříme za doplňky stravy a léky, protože rybí maso je nejvíce zdravé a dává nám látky, které potřebujeme. 

Jsou ryby drahé? 

Lidské tělo využije rybí maso mnohem lépe než hovězí, telecí nebo vepřové. Je totiž bohaté na kvalitní, lehce stravitelné bílkoviny. Ryby jsou také významným zdrojem vitaminů a minerálních látek. Rybí tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které nám v běžném jídelníčku často chybí. Samozřejmě to platí ještě více u dětí, pro které je konzumace ryb obzvlášť důležitá. Další praktické články o konzumaci a přípravě ryb naleznete zde 

Ušetřete za ryby nákupem od rybáře 

Nakoupit a uvařit rybí maso můžete za pár korun. Nejen nejlevnější, ale i nejčerstvější jsou sladkovodní ryby přímo z rybářství, sádek a z výlovů rybníků. Některá rybářství mají i svůj zásilkový internetový obchod nebo pojízdné prodejny ryb. Na ty můžete narazit i na farmářských trzích. Mezi nejlevnější tuzemské ryby patří kapr, bolen, tolstolobik, amur, lín a pstruh. Chlazené ryby kupujte celé. Jejich cena je pak nižší. 

Při nákupu ryby od prostředníka její cena výrazně narůstá. Dostáváme se tak ke klasickému vzorci, kdy „první a poslední je vždycky bit“. Rybář dostane za rybu méně, než kdyby ji prodal sám, a koncový spotřebitel zaplatí více, než když si půjde rybu koupit přímo na rybářství. 

Rybáři se nezabývají jen výlovem ryb, podpořme je v jejich úsilí 

Konzumací sladkovodních ryb navíc můžeme podpořit naše české rybáře. Sladkovodní ryby na našem trhu pocházejí v drtivé většině z České republiky, vyrůstají v našich vodách a většinou jsou krmeny českým krmivem. 

Rybářství není jen o nasazení rybníka, krmení a vylovení. Je to celoroční různorodá práce. Bez ohledu na roční období a na počasí se dané činnosti musí vykonat. Ať už je to úprava stavu technických zařízení rybníka nebo dřevních porostů, příprava dokumentace či veterinárních podkladů, údržba vozového parku nebo vybavení, vše se musí nějak zajistit.

Ryba na talíř

Tento článek je součástí projektu na podporu sladkovodní akvakultury s názvem RYBA NA TALÍŘ, který má za cíl zlepšení povědomí široké veřejnosti o pozitivech konzumace sladkovodních ryb. Kampaň byla zahájena již v dubnu 2016. Se speciálně upraveným mobilním stánkem navštěvujeme farmářské trhy, regionální slavnosti, odborné výstavy jako je například Země živitelka či Natura Viva a v neposlední řadě akce spjaté s projektem Poznej svého farmáře. Prezentace zde probíhá formou ukázek receptů a zpracování sladkovodních ryb. 

Více informací, kde pořídit kvalitní ryby, se můžete dozvědět na stránkách www.rybanatalir.cz.