Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kapra je možné připravit na mnoho způsobů

Kapr patří k našim nejznámějším rybám. Ovšem většina z nás si kapra spojuje především se Štědrým dnem.

18.8.2017
SDÍLEJ:

Foto: Shutterstock

Pokud se ale chcete stravovat zdravě a přitom se nepřipravit ani o kulinářské zážitky, měl by se kapr na vašem stole objevovat mnohem častěji. Rybí maso je totiž nejen chutné, ale obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny. Pro rybí maso je také typický vysoký obsah vody, konkrétně 50-83 %, který souvisí také s obsahem tuků mezi 1 až 35%. Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Kapr se nemusí jen smažit jak velí tradice českých Vánoc, ale dá se připravit na mnoho zajímavých způsobů.

Přehled nejlepších receptů na přípravu kapra najdete zde: www.rybanatalir.cz/recepty/

Příjemnou možností, jak se dozvědět více informací o přípravě ryb, představuje návštěva farmářských trhů, regionálních slavností, případně odborných výstav jako je například Země živitelka či Natura Viva. Všude tam můžete v současné době navštívit speciální stánek, kde se dozvíte řadu užitečných detailů o zpracování sladkovodních ryb, stejně jako spoustu osvědčených receptů, jak připravit kapra.

Více informací najdete na webu: http://www.rybanatalir.cz/chov-kapra-u-nas/  

Chov kapra vychází z bohaté historie českého rybníkářství. Právě tradiční způsoby chovu, založené na vysokém podílu přirozené potravy, příznivě ovlivňují kvalitu i chuť kapřího masa. Doba růstu ryby je tři až čtyři roky.  Plůdek ve stáří jednoho či dvou let je nasazován do sádkových a hlavních rybníků, kde kapr ve věku tří až čtyř let dorůstá do velikosti tržní ryby. V této fázi se živí ze dvou třetin přirozenou potravou a z jedné třetiny je přikrmován obilninami. Tržní ryba má optimální hmotnost 1,2 kg – 1,8 kg ve třech letech anebo 2,4 kg – 3,2 kg ve stáří čtyř let. Většina rybníků se vylovuje na podzim. Násada se pak převáží do komorových rybníků, které slouží k přezimování ryb anebo do hlavních rybníků, které se mohou nasazovat již na podzim. K uskladnění vylovených tržních ryb se používají manipulační sádky, které umožňují snadný a rychlý výlov uložených ryb. V sádkách se ryby zbavují bahnité příchutě díky proudění čisté vody. Jejich maso se tak stává chutnějším a hodnotnějším.

Pokud se chcete stavit pro kapra v nejbližší době, aniž budete čekat na Štědrý den, můžete na tomto odkazu najít vhodné rybářství ve vašem okolí: http://www.rybanatalir.cz/najdi-sveho-rybare/.

 

Autor: Komerční sdělení

18.8.2017
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Miloš Zeman (vlevo) a Jiří Drahoš. Kdo usedne na Pražském hradě?
37

Pro Drahoše je většina voličů, kteří hlasovali pro neúspěšné kandidáty

Olomoucký bufet Centrum v roce 1991
16

Legendární olomoucký bufet Centrum končí. Po půl století

V Ústí zuří válka pohřebnických firem. V krematoriu zasahovala policie

V jediné provozuschopné peci ve střekovském krematoriu v Ústí už se opět spalují nebožtíci. Zařízení TABO v úterý odpoledne spustil současný nájemce krematoria Jiří Šauer. Podle kupní smlouvy však pec vlastní firma Memory in Memory Antonína Cíchy. Na místě tak stejně jako v pondělí zasahovala policie.

Odplata za deštníkovou revoluci: čínského studenta čeká další trest vězení

Prodemokratický aktivista Joshua Wong dostal už druhý trest odnětí svobody. Důvodem je jeho role v protestech z roku 2014, během kterých demonstranti 11 týdnů okupovali klíčové ulice Hongkongu.

Hlasování o vydání Babiše a Faltýnka Sněmovna odložila na pátek

Poslanecká sněmovna o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO) k trestnímu stíhání rozhodne v pátek. Jednání odsunula poté, co Babišova vláda včera nezískala důvěru ve Sněmovně. Oba vrcholní lídři hnutí ANO jsou podezřelí ze zneužití evropských dotací na farmu Čapí hnízdo.

Vitáskovou soud v Olomouci osvobodil. Jako jedinou

Vrchní soud v Olomouci ve středu ráno zprostil obžaloby bývalou šéfku Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenu Vitáskovou.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>