Pokud se ale chcete stravovat zdravě a přitom se nepřipravit ani o kulinářské zážitky, měl by se kapr na vašem stole objevovat mnohem častěji. Rybí maso je totiž nejen chutné, ale obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, minerály a vitamíny. Pro rybí maso je také typický vysoký obsah vody, konkrétně 50-83 %, který souvisí také s obsahem tuků mezi 1 až 35%. Obecně platí, že ryby s vyšším obsahem vody mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a z hlediska obsahu tuků patří mezi středně tučné ryby (2 – 9 %). Kapr se nemusí jen smažit jak velí tradice českých Vánoc, ale dá se připravit na mnoho zajímavých způsobů.

Přehled nejlepších receptů na přípravu kapra najdete zde: www.rybanatalir.cz/recepty/

Příjemnou možností, jak se dozvědět více informací o přípravě ryb, představuje návštěva farmářských trhů, regionálních slavností, případně odborných výstav jako je například Země živitelka či Natura Viva. Všude tam můžete v současné době navštívit speciální stánek, kde se dozvíte řadu užitečných detailů o zpracování sladkovodních ryb, stejně jako spoustu osvědčených receptů, jak připravit kapra.

Více informací najdete na webu: http://www.rybanatalir.cz/chov-kapra-u-nas/  

Chov kapra vychází z bohaté historie českého rybníkářství. Právě tradiční způsoby chovu, založené na vysokém podílu přirozené potravy, příznivě ovlivňují kvalitu i chuť kapřího masa. Doba růstu ryby je tři až čtyři roky.  Plůdek ve stáří jednoho či dvou let je nasazován do sádkových a hlavních rybníků, kde kapr ve věku tří až čtyř let dorůstá do velikosti tržní ryby. V této fázi se živí ze dvou třetin přirozenou potravou a z jedné třetiny je přikrmován obilninami. Tržní ryba má optimální hmotnost 1,2 kg – 1,8 kg ve třech letech anebo 2,4 kg – 3,2 kg ve stáří čtyř let. Většina rybníků se vylovuje na podzim. Násada se pak převáží do komorových rybníků, které slouží k přezimování ryb anebo do hlavních rybníků, které se mohou nasazovat již na podzim. K uskladnění vylovených tržních ryb se používají manipulační sádky, které umožňují snadný a rychlý výlov uložených ryb. V sádkách se ryby zbavují bahnité příchutě díky proudění čisté vody. Jejich maso se tak stává chutnějším a hodnotnějším.

Pokud se chcete stavit pro kapra v nejbližší době, aniž budete čekat na Štědrý den, můžete na tomto odkazu najít vhodné rybářství ve vašem okolí: http://www.rybanatalir.cz/najdi-sveho-rybare/.