Pane Zdechovský, jste hlavním iniciátorem trestního oznámení, které jste s kolegy Michaelou Šojdrovou a Pavlem Svobodou v polovině září podali na Tomia Okamuru. Proč jste tak učinili?

Tomio Okamura o nás začal už začátkem července prohlašovat, že jsme hlasovali pro potrestání České republiky za to, že odmítá přijímat uprchlíky na základě kvót. Na tom není pravdy zhola nic. Odkázal na jedno hlasování z května o tom, jestli se má Komise dle jednoho ze svých hlavních úkolů začít oficiálně ptát, proč ty kvóty nechceme. My byli jednoznačně a prokazatelně proti, přesto Okamura začal i v televizi a předvolebních materiálech šířit, jací jsme vlastizrádci, že jsme hlasovali pro. Stal se tím pro mě zcela nedůvěryhodným lhářem.

Pan Okamura se ale odkazuje na článek bývalého europoslance Petra Macha.

Když pominu, že odkazovat na nějaký blog opravdu není hodné poslance, který dál chce mít vliv na přijímanou legislativu České republiky, tak jen prokázal, že nejen nerozumí procesům v EU, ale ani neumí číst, protože Mach u těch údajných sankcí naše jména vůbec nezmínil.

Poté, co jste zveřejnili informaci o podaném trestním oznámení, ale začal dávat odkaz na sjetinu hlasování, která by měla potvrzovat, že říkal pravdu.

Neříkal, dal jen odkaz na úplně jiné hlasování, konkrétně rezoluci na pomoc křesťanům v Sýrii, o které si zase nezjistil podrobnosti a jen ještě nafoukl a přibarvil chybnou a zavádějící interpretaci Petra Macha. Mach se ale po mém upozornění, že nemá pravdu, stáhl. Okamura ale nereagoval na opakované telefonáty ani SMS, na facebooku jen okamžitě zablokoval jak mě, tak i všechny další, kteří na ty zásadní nesrovnalosti poukázali. Proto i to trestní oznámení, nedal nám jinou možnost. 

A jak je to tedy s tou rezolucí „strategie EU pro Sýrii“?

Rezoluce je poziční dokument, kdy podobně jako třeba volební program strany není závazný ani vynutitelný. Ostatním ale dává najevo, jak se EU k určitému problému staví, čímž odpadá spousta práce diplomatům a třeba i novinářům. Udělat z té rezoluce to, že se souhlasilo s povinným přijímáním migrantů na základě „nových kvót“, jak to Okamura prezentuje, je naprosto absurdní a zcela vycucané z prstu. Je třeba také jednoznačně říci, že hlasovat proti rezoluci by znamenalo souhlasit se zločiny ISIS. Také by to dávalo signál, že souhlasím s tím, aby do EU dále utíkali jak pronásledování Syřané, tak hlavně ekonomičtí migranti, kteří si na ně hrají. A já si skutečně přeju, aby byla současná migrační vlna zastavena. Těžko se mi věří, že by na mém místě byl islamobijec Tomio Okamura proti. 

Celý text rezoluce „Strategie EU pro Sýrii“ (rezoluce je nezávazný a nevymahatelný poziční dokument):

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=MOTION&reference=P8-RC-2017-0331&language=CS

Sjetina hlasování k bodu „making relocation happen“ z 18. 5. 2017:

http://www.votewatch.eu/en/term8-making-relocation-happen-motion-for-resolution-vote-resolution.html   

Zdroj: Archiv TZ